avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 650 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Probleme legate de indemnizatie maternitate si CIC
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Probleme legate de indemnizatie maternitate si CIC

Am si eu urmatoarele intrebari:

1. Daca o salariata este angajata la o firma 12 luni fara intrerupere inainte de a naste, dar in interiorul acestor 12 luni are (la initiativa angajatorului) 10 zile de concediu fara plata, mai beneficiaza de CIC si indemnnizatie de crestere copil?

2. Conform contractului colectiv de munca la nivel national, unitatea tb sa compenseze minim 6 sapt. diferenta dintre salariul de baza individual avut si indemnizatia de maternitate. Intrebarea este: Ce inseamna "salariul de baza"? De exp, pt o salariata care, pe langa salariul brut primeste si comisioane din vanzari, in calculul indemnizatiei de matenritate intra salariul brut+comisioane. Compensatia cat va fi? Va tine cont de comisioane?

3. Pt o salariata care a avut un sal brut de 360 lei (lucrand 3 ore/zi), si careia cu 3 luni inainte de intrarea in concediul de maternitate ii creste salariul la 1800 lei brut, compensatia se va raporta la salariul curent de 1800 sau la media pe ultimele 6 luni?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ramiha , utilizator 15:46, 17 Noiembrie 2009
Am si eu urmatoarele intrebari:

1. Pot beneficia de concediu si indemnizatie crestere copil persoanele care in intervalul de 12 luni din ultimul an anterior nasterii copilului au realizat venituri impozabile prin fractiune de luna. Prin exceptie, se accepta ca o singura data fractiunea de luna sa fie constituita din jumatate din zilele lucratoare din acea luna (art. 4 alin. (4) si (5) din Hotararea Guvernului nr. 1.025/2006).

2. Realizarea de venituri in timp

Pot solicita acordare indemnizatie crestere copil persoanele care au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit o perioada de 12 luni in ultimul an anterior datei nasterii copilului.

IMPORTANT!

In masura in care CCC si indemnizatia cretere copil se solicita in cursul lunii, la calcularea celor 12 luni se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, acestea fiind considerate luna intreaga.

3. Calculul indemnizatie de crestere a copilului este: Media aritemetica a celor 12 luni care se iau in calcul. Cazul dvs. 9x360ROn+3x1800RON = 3240 RON+5400 RON=8640. Acestia se impart la 12 (nr de luni) = 720 RON. Apoi 85% din ei = 612 RON. Deci daca va mareste salariul in ultimele 3 luni nu va ajuta. Daca mai aveti nelamuriri va rog sa ma contactati. Sunt in aceeasi situatie si stiu destul de multe :) .
Multumesc!
Imi pare rau, dar nu ati calculat corect.
Salariile spuse de dna sunt brute, iar indemnizatia de CIC se calculeaza la net.

Presupunand ca nu au exista prime, bonusuri, comisioane, concedii care sa afecteze netul, calculul ar fi urmatorul:
[292 (salariul net aferentul brutului de 360 RON) * 9 luni + 1287 (salariul net aferent brutului de 1800 RON) * 3 luni]/12 * 85% = 460 RON
Indemnizatia primita va fi de 600RON.
Cresterea brutului in ultimile 3 luni nu ajuta la indemnizatie, dar orice bani in plus primiti in perioada prenatala sunt utili.
Daca persoana intra in prenatal, atunci primeste in lunile respective 85% din media salariilor brute pe ultimele 6 luni. Pentru 6 saptamani poate solicita compensarea de care s-a discutat.

Important este ca aveti dreptul la indemnizatie si va doresc copil sanatos!

Astept daca imi puteti raspunde si mie la intrebarea de mai sus. Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 17 Noiembrie 2009
Kitte, utilizator
Da, greseala mea, nu am bagat de seama ca a zis brut. E adevarat, calculul se face la net!
Salariul de incadrare este brutul. :)
Multumesc!

Alte discuții în legătură

Indemnizatia pentru ccc crystinik_p18 crystinik_p18 buna ziua, va rog sa ma ajutati cu urmatoarea nelamurire: pe 28 martie2011m-am angajat la un supermatket, din cadrul caruia am plecat pe 4 noiembrie din cauza ... (vezi toată discuția)
Indemnizație 2017....6 sau 12 luni????? somial somial Îmi puteți spune cum se calculează indemnizația pt creșterea copilului? Am citit intr un articolul care zicea ca valoarea bruta a îndemn. Reprez.85% din ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil vgeorge vgeorge In cazul in care, la salariul minim pe economie (1050 Ron), fiind in concediul medical din prima luna da sarcina - venit de 75% din salariul minim, care este ... (vezi toată discuția)