Bună ziua. Fosta soție, a folosit fetița noastră în vârstă de 8 ani ca martor, intr-un dosar de cercetare penala, în care reclamase loviri și alte violențe. Lovirile sau violentele au fost neadevărate, deci o invenție la sfatul avocatului ei, iar fetița a fost învățată sa spună anumite lucruri (santajata de mama) în fata organului de cercetare al politiei și a celor doi reprezentanți de la Protecția Copilului care au asistat audierea.
Este legala audierea fetiței, cu cei doi reprezentanți, la cererea mamei și fără acordul meu, deși avem custodie comună???
Cine a solicitat asistenta reprezentantilor, este legal demersul?
Art. 124: Cazurile speciale de audiere a martorului
(1)Audierea martorului minor in varsta de pana la 14 ani are loc in prezenta unuia dintre parinti, a tutorelui sau a persoanei ori a reprezentantului institutiei careia ii este incredintat minorul spre crestere si educare.
(2)Daca persoanele aratate la alin. (1) nu pot fi prezente sau au calitatea de suspect, inculpat, persoana vatamata, parte civila, parte responsabila civilmente ori martor in cauza ori exista suspiciunea rezonabila ca pot influenta declaratia minorului, audierea acestuia are loc in prezenta unui reprezentant al autoritatii tutelare sau a unei rude cu capacitate deplina de exercitiu, stabilite de organul judiciar.
(3)Daca se considera necesar, la cerere sau din oficiu, organul de urmarire penala sau instanta dispune ca la audierea martorului minor sa asiste un psiholog.
(4)Audierea martorului minor trebuie sa evite producerea oricarui efect negativ asupra starii psihice a acestuia.
(5)Martorului minor care la data audierii nu a implinit varsta de 14 ani nu i se comunica obligatiile prevazute la art. 120 alin. (2) lit. d), dar i se atrage atentia sa spuna adevarul.
Este legala o astfel de audiere nu insa si morala.
Binenteles ca descendentul poate fi scutit sa depuna marturie impotriva parintelui sau, dar nimeni nu a spus asta copilului care oricum nu ar fi avut discernamantul sa inteleaga si sa aleaga in conditiile in care exista si presunea emotionala a parintelui alaturi de care traieste si locuieste.
La presiunea mamei și a omului cu care trăiește, adică polițistul de la noi din comună, care este și organ de cercetare, fetița noastră a dat o declarație intr-un dosar penal, inventat și ,,confecționat" de polițist. Fetița este santajata de mama cu anumite lucruri (ca o pedepsește și îi ia tableta) și cu acestea o domină.
Am fost în audienta la procurorul de caz și i-am spus. A zis ca imi trebuie probe. Ulterior toți cei care vroiau sa declare ca le cunoaște relația, au fost opriți prin comună și ,,verificați de Garcea";pentru intimidare încât sa renunțe.