avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 767 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Recunoasterea copilului de catre tata
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Recunoasterea copilului de catre tata

Cum pot recunoaste copilul daca mama nu este de acord ?
Cel mai recent răspuns: Avocat Tabrea Alexandru , Avocat 10:10, 13 Ianuarie 2019
Articolul 415 alin. (2) şi (3) Noul cod civil dispune: „Copilul conceput şi născut în afara căsătoriei poate fi recunoscut de către tatăl său. După moartea copilului, acesta poate fi recunoscut numai dacă a lăsat descendenţi fireşti”.

Recunoaşterea se face prin declaraţie la serviciul de stare civilă, fie odată cu înregistrarea naşterii, fie după această dată; recunoaşterea poate fi făcută şi prin înscris autentic sau prin testament.

Dacă recunoaşterea este făcută prin înscris autentic, o copie a acestuia este trimisă din oficiu serviciului de stare civilă competent, pentru a se face menţiunea corespunzătoare în registrele de stare civilă.

Acte necesare
actul de identitate al părintelui care face declarația de recunoaștere a copilului;
datele de identificare ale copilului (nume, CNP etc.)
Va puteti prezenta pentru declaratie la notar.

Cu ce nu e mama de acord ?
Nu aveti nevoie de acordul mamei decat daca vreti sa se schimbe si numele odata cu recunoasterea.

[ link extern ]

La primarie la starea civila daca mergeti, se completeaza anexa 41 unde in partea a doua, declara si mama ca e de acord.
Ati fost la primarie si nu ati reusit sa dati declaatia de recunoastere sau nu ati incercat nicaieri ?
Dvs aveti datele copilului ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Ianuarie 2019
gi-jane2, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Clienților mei care s-au lovit de situația aceasta li s-a refuzat această posibilitate în absența unei copii a certificatului de naștere!
Varianta simplă ar fi să îi cereți mamei o copie după certificat.
Dacă refuză trebuie să formulați o acțiune în instanță solicitând, în principal, ca mama să predea tatălui o copie de pe certificat sau, în subsidiar, stabilirea filiației prin hotărâre judecătorească, cf art 408, alin 3 Cod Civil.
Ultima variantă prezintă avantajul că nu este susceptibilă de contestare (a paternității).
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Ianuarie 2019
Avocat Tabrea Alexandru, Avocat
Am mai scris asta, tatal nu are calitate procesuala pt a cere stabilirea paternitatii. Tatal poate recunoaste copilul si da, in lipsa unor date si acte necesare, o poate face si in instanta.
Nu poate cere nici copie de pe certificat de la mama ca nu are nicio calitate fata de copil.
In opinia mea.. sa incerce la notar, apoi cu incheierea care i se da ca nu se poate autentifica declaratia desi legea e clara , se adreseaza instantei.
Intai asteptam sa vedem ce date are utilizatorul, daca stie pe cine trebuie sa recunoasca.
Poate ajunge cu recunoașterea și în instanță dacă tehnic, altfel nu reușește.

Ultima modificare: Duminică, 13 Ianuarie 2019
gi-jane2, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Încercați cum doriți, eu am scris cum am
procedat eu și am
obținut certificatul, implicit s-a făcut recunoașterea.
Judecătoria Sectorului 4 a considerat că tatăl are interes și calitate procesuală, a dispus ca mama să depună o copie de pe certificat.
Dar încercați întâi pe cale extrajudiciară, în general la instanță trebuie să apelăm ca ultimo ratio!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat de nastere, recunoasterea copilului croitordragos croitordragos Buna seara Niste prieteni sunt impreuna dar nu sunt casatoriti,in relatia asta sa nascut un copil INTREBAREA MEA SI VREAU SA STIU Ea este casatorita si nu ... (vezi toată discuția)
Anulare din oficiu certificat nastere minor Ramona89010 Ramona89010 Buna ziua. In urma depunerii unei declaratii notariale de recunoastere minor mi-a fost modificat certificatul de nastere al copilului. Cand am fost la starea ... (vezi toată discuția)
Cum pot sa imi recunosc copilul daca mama refuza sa se prezinte la notariat sau la starea civila cristipaul cristipaul Salut pe toata lumea cu respect,si astept raspunsuri de la cine doreste sa ma ajute sa stiu daca pot sa fac ceva sa imi recunosc copilul.Povestea mea este ... (vezi toată discuția)