avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 867 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am încheiat un contract de vizionare cu o agenție ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am încheiat un contract de vizionare cu o agenție imobiliară, dar am dat date incorecte. Ulterior am cumpărat unul din apartamentele văzute direct de la proprietar, mă poate acționa agenția în judecată?

Bună seara. Am încheiat un contract de vizionare cu o agenție, eu doriind sa cumpăr un apartament cu doua camere. Fiind comisionul mare al agenției și apartamentul îmi place am găsit anunțul pe net direct proprietar. Am luat legătura cu el și am decis sa îl cumpăr. Acum dacă am dat o adresa greșită și am schimbat semnatura și câteva cifre din cnp și serie pe acel contract,agenția ma poate da în judecată? Menționez ca proprietarul nu a semnat nimic cu agentul respectiv.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Ianuarie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Zuza13 , utilizator 22:47, 22 Ianuarie 2019
7 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stiati cat e comisionul inainte sa mergeti sa vedeti casa ?
Ati decis sa il cumparati in urma vizionarii ?
Atunci, datorati acel comision, asa mare cum e..
Intrebarea dvs e daca ati reusit sa il pacaliti pe agent si sa scapati astfel de plata comisionului si intrebati ce sanse ar avea in instanta in conditiile in care dvs nu ati dat datele corecte pt ca v-ati gandit de dinainte sa nu platiti ?
Raspunsul e instanta va poate obliga sa platiti, numele vi l-ati dat, iar datele corecte le vor afla cei de la agentie.
Dvs l-ati sunat pe proprietar dupa ce ati vazut casa, asa ca nici asta cu anuntul nu va scuteste de plata comisionului.
Daca vi se pare mare comisionul, sa vedeti la cat se va duce paguba si cu cheltuielile de judecata daca pierdeti ( sunt destule spete pe net, va puteti informa).
cred ca ati auzit de vorba " lenesul mai mult alearga si scumpul mai mult pagubeste"

Ultima modificare: Marți, 15 Ianuarie 2019
gi-jane2, moderator
Va multumesc pentru raspunsul prompt.
Nu stiam cat e comisionul inainte sa vad casa, am aflat dupa ce am vizionat casa.
Am semnat acel contract inainte de a ajunge la adresa,
Dar ce nu mi-a placut la acest agent este faptul ca dupa ce am vizitat apartamentul l-a sunat pe proprietar si i-a spus ca are el un prieten care este interesat de ap si ca ii lasa 2 luni perioada pt mutare, ca sa il vanda lui, eu fiind deja interesat de ap. Adica eu merg cu tine sa vad ap, iti zic ca sunt interesat sa il cumpar si tu in loc sa imi aperi interesele ma faci pe la spate? Vazand ca vanzatorul nu doreste sa colaboreze cu el (adica sa vanda ap prietenului lui)agentul ma suna sa intrebe daca mai sunt interesat de ap,i-am spus ca nu...apoi imi spune ca avem un contract semnat. Bun daca avem un contract semnat tu de ce mai incerci sa vinzi acel ap daca ti-am spus ca ma intereseaza? Adica eu daca vreau sa cumpar acel ap prin alta agentie care are comision mai mic nu pot, dar el poate sa aduca alt client care ii ofera un comision mai mare oricand fara sa fie tras la raspundere.
Acum ca am semnat acel contract inainte trebuie sa le platesc acel comision, chiar daca proprietarul a zis ca nu doreste colaboarea cu agentii si nu a semnat nicio exclusivitate iar eu daca doresc sa il cumpar fara sa anunt agentia voi fi raspunzator ulterior? Singurul lucru pe care l-a facut agentul e sa ia anuntul de pe net( chiar daca proprietarul a specificat ca nu doreste colaboararea cu agentiile) si m-a sunat sa vad ap, atat. Nu a facut nimic sa ma ajute, macar sa mai negocieze la pret, nimic. Sa se intereseze de acte, sa vada daca sunt ok .Mai mult a incercat sa caute alt client pe deasupra. Si eu sa ii platesc comisionul, pai nu e bataie de joc?
multumesc
Ultima modificare: Marți, 15 Ianuarie 2019
Gabriel_onefm, utilizator
Toate acestea aspecte le puteti invoca fără prea mare succes în instanță.,daca imobiliară va da în judecată probabil o sa aibe castig de cauza.
Contractul semnat de dumneavoastra cu agentia nu va da exclusivitate asupra proprietatilor vizionate, in relatia agentiei cu respectivii proprietari.
Cu alte cuvinte, e perfect legal ca agentia sa aiba contract de vizionare cu mai multi potentiali cumparatori, si sa le prezinte aceeasi proprietate. Ca agentul a purtat negocieri in numele altui client, de fata cu dumneavoastra, e neprofesional, insa aceasta atitudine nu cade sum incidenta vreunei legi.
Atata timp cat ati semnat contractul inainte de vizionarea proprietatii, nu puteti invoca necunoasterea dimensiunii comisionului. E responsabilitatea dumneavoastra sa cititi un contract inainte de a-l semna, daca contractul ala prevedea ca ii donati agentului o suma de bani?

Ar trebui sa aveti o copie a contractului, studiati-l, insa ma indoiesc ca veti gasi acolo vreo obligatie a agentiei pe care sa puteti demonstra ca nu si-a indeplinit-o, si sa folosit asta ca argument intr-un eventual proces

4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Date incorecte e o formulare neoromânească. Poate fals în declarații sub semnătură privată? Și uz?
Ultima modificare: Miercuri, 16 Ianuarie 2019
adriandimitriu, utilizator

Alte discuții în legătură

Litigiu cu agentia imobiliara MihaOlariu MihaOlariu buna ziua, Prin luna Iulie a.c. am vazut un imobil impreuna cu fostul meu sot, cu scopul de al achizitiona. Am fost cu agentia imobiliara, contractul de ... (vezi toată discuția)
Problema comision agentie imobiliara bodom bodom Ma confrunt cu o problema legata de plata unui comision catre o agentie imobiliara. Am achizitionat un apart prin intermediul unei agentii imobiliare, cu care ... (vezi toată discuția)
Contract vizionare apartament emine emine Buna ziua, Am vizionat un apartament prin intermediul unei agentii imobiliare. La interval de doua zile acelasi apartament l-am vizionat cu lata agentie ... (vezi toată discuția)