avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 508 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... litigiu cu asociatia de proprietar
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

litigiu cu asociatia de proprietar

Stau in chirie intr-un imobil aflat in patrimoniul primarii. Primaria la evacuat conform sentintei judecatoresti ptr debit restant la chirie dar fostul chiriasul avea debit restant si asociatie, care nu a dat in judecata proprietarul. In momentul asta debit restant este in termen de prescripie. Vreau sa cumpar apartamentul de la primaria dar la dosar imi trebuie o adeverinta ca nu am datoriri. Asociatia mi-a eliberat nenumerate adeverinte ca apartamentul are debit restant, conform adeverinţei primaria nu poate sa-mi proceseze dosarul şi nu pot cumpăra apartammentul. Pot chema in instanta asociata ptr adeverinta si pentru pasivitate
Cel mai recent răspuns: eioan , utilizator 14:20, 17 Ianuarie 2019
In conditiile in care Asociatia nu a chemat in judecata proprietarul inainte ca acest drept sa se prescrie, se afla in culpa.
Datoria este prescrisa, prin urmare Asociatia nu mai are dreptul sa solicite in prezent de la proprietar plata cotelor restante la intretinere si, intr-adevar aveti dreptate, in cazul in care ar chema acum in judecata proprietarul, juristii primariei ar invocat prescriptia si actiunea ar fi respinsa ca prescrisa.

Este clar ca in acesta situatie Asociatia isi exercita abuziv o competenta atribuita de lege si anume, cea privind eliberarea adeverintei necesare incheierii unui contract de vanzare-cumparare.

Dvs. nu sunteti proprietar, prin urmare nu aveti obligatia de plata a intretinerii fata de asociatie.
Asociatia era obligata sa recupereze acea suma de bani de la proprietar inainte de a se prescrie si nu in niciun caz, sa incerce sa o obtina acum, prin aceasta modalitate de la dvs.

Atat in Legea nr. 230/2007, cat si Legea 196/2018 formularea este aceeasi, "Asociatia are dreptul sa solicite…”,
Daca reprezentantii asociatiie isi permit luxul de a nu solicita cotele restante de la proprietari este problema lor, dar atunci isi asuma riscul ca fie chemati in judecata pentru recuperarea acestor sume de la ei…
Si iata, cum in anumite situatii, in drept, este posibil ca "Ion il dea in judecata pe Vasile ca Gheorghe nu o iubeste pe Maria".
In aceste conditii, parca acest “ Asociatia are dreptul sa..” are alte valente juridice.

Dar in cazul de fata, dvs. nu sunteti obligat juridic fata de Asociatie in ceea ce priveste plata cotelor de intretinere intrucat nu sunteti proprietar.

Vorbim de calitate procesuala in ceea ce priveste refuzul de a se elibera autorizatia....

Problema este ca potrivit legii asociatiilor de proprietari, Adeverinta respectiva trebuie eliberata de Asociatie, nu de proprietar care in cazul de fata este Primaria.


Multumesc
Am depus cererea de chemare in instanta ptr obligarea eliberarii edevrintei ca nu am datoriri, obligarea paratilor la debitul restant la intretinere datorita stari lor de pasivitate care si in momentul de fata se acumuleaza penalitati si faptul ca nu si-a exercitat un drept.
Faptul ca nu pot sa imi exercit un drept, sa devin proprietar
Ce sanse am. La dosar am inscrisuri. Si o rugaminte daca imi dati o idee la intocmirea notei de fundamentare

Apasati pe butonul Raspunde si nu pe Citeaza.
Ultima modificare: Joi, 17 Ianuarie 2019
cyan, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. pentru a putea cumpăra apartamentul in care locuiesc, ... eioan eioan Buna ziua. Pentru a putea cumpăra apartamentul in care locuiesc, am fost nevoit sa plătesc o datorie făcută de un chiriaș prin metoda folosită de ... (vezi toată discuția)
Apartament vandut cu datorii la intretinere cris_nedelcovici cris_nedelcovici Avem urmatoarea situatie: In luna februarie se cere adeverinta - nu erau restante la acea data. In 15 aprilie, in contractul de vanzare-cumparare se ... (vezi toată discuția)
Legal sau nu? doresc sa achizitionez un apartament in care la un moment dat au locuit niste chiriasi.acestora din urma le-a expirat contractul de inchiriere cu rial-ul si au ... (vezi toată discuția)