avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Eroare ATM: mi-a dat bani nesolicitați pe care încă ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Eroare ATM: mi-a dat bani nesolicitați pe care încă nu i-am restituit. Ce este de făcut, și care pot fi consecințele?

Buna ziua.
Va solicit sfatul/ajutorul in urmatoarea problema:
In week end, duminica, am iesit cu familia in oras sa luam cina. Inainte sa plec spre casa, mi-am amintit ca trebuie sa merg pana la un bancomat sa fac doua tranzactii, una de depunere numerar intr-un card de credit al meu, si cealalta de retragere numerar din cardul sotiei.
Toate bune pana aci.
Ajuns in fata bancomatului (in Pitesti), am apasat depunere numerar, a dat o eroare si mi-a eliberat suma de 3500 de lei. Apoi am apasat depunere iar si mi-am depus suma pentru care ma dusesem acolo. Pe loc nu am realizat prea bine situatia, bausem si putin la iesirea cu familia:), poate nu trebuia sa fac aceste tranzactii atunci dar am considerat ca o sa castig timp daca le fac in week end.
A doua zi cand am verificat conturi si tranzactii am realizat ca sunt pe plus cu niste bani. Am niste chitante in portofel cu tranzactie neefectuata si depunere cu succes, a sumei de 1000 de lei in contul de credit, la care ma dusesem sa depun.
Intrebarea este : Ce este de facut si care sunt consecintele ? Am si cheltuit din ei in acea seara. Nu am avut nicio intentie criminala, pur si simplu a fost darnic atm ul :))
Ultima modificare: Vineri, 18 Ianuarie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Florin Cornea , Consilier juridic 13:22, 19 Ianuarie 2019
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Emma7419 trebuia sa actionati banca in civil pentru ca vi s-a retras din cont o suma de bani fara drept.Aici nu e o problema de functionare a unui ATM. Este o problema de cont bancar.ATM -ul este numai un mijloc tehnic prin care se fac niste operatiuni de cont bancar.Exact ca la ghiser cind functionarul face o eroare cind completeaza un formular bancar de retragere din cont sau alta operatiune bancara." Oricine cauzeaza un prejudiciu este dator sa -l repare " principiul raspunderi delictuale si " nimeni nu se poate imbogatii fara justa cauza " sint temeiurile de drept civil pentru a fii despagubita intr-o actiune civila in raspudere delixtuala - actiune in pretentii.
Când angajatii băncii sau persoanele
abilitate care operează ATM ul vor verifica operațiunile (în caz ca se procedează asa) vor găsi eroarea respectiva care va fi asociata numărului d voastră de card.
Din câte știu eu, aceasta operațiune este reala, cel puțin la băncile din afara tarii.
Nu sunt avizata în a da sfaturi legale dar...vi se pare o gluma?
Puteți avea probleme serioase.
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu sustin parerea lui gi-jane si nu vad cum poti retine o suma de bani care nu-ti apartine... din culpa. Fara intentie.
Cum ar fi,. doamna judecator, nu am avut intentia de a retine banii, eu am fost la politie, am fost la banca, i-am scos din buzunar, dar nu am fost atent ca nu era deschisa banca/politia si deci nu am avut cui sa-i dau? Cum exact poate fi culpa si nu intentia de a-i pastra, nu pricep.
Parerea mea e sa mergeti la banca sa-i returnati. Da, e un bun care nu va apartine.

Cat despre banca ce nu a returnat niste sume luate in mod gresit, cum deja corect s-a aratat, aceasta trebuia actionata in instanta pe imbogatirea fara just temei.
~ Conținut șters la cerere ~
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Posibila eroare a bancomatului pavel_elena pavel_elena Buna ziua, Pe 14.11 am fost la ATM-ul BRD-ului din Piatra Neamt sa-mi scot banii de pe card. Am bagat cardul, am introdus pinul si am cerut retragere numerar ... (vezi toată discuția)
Sold cu minus pe card de debit? Flavv24 Flavv24 Salut! In ziua de vineri mi-au intrat niste bani pe paypal, mai precis 2 tranzactii. (1600 de RON si 300 de RON). I-am transferat de pe PayPal pe card si i-am ... (vezi toată discuția)
Problema la retragerea de numerar din bancomat ibmoldovan ibmoldovan Buna ziua. In anul 2012, luna Martie am dorit sa retrag de pe cardul personal suma de 3500 lei. Din nefericire, banca care mi-a emis cardul nu mai exista in ... (vezi toată discuția)