Bună seara! Mă poate ajuta cineva cu niște răspunsuri ? Voiam să știu dacă locatorul poate să prevadă în contractul de închiriere și să oblige locatarii la plata taxelor la ANAF, în situația în care el ar trebui să achite aceste taxe? Poate modifica chiria pe durata contractului (cu durată determinată)?
Și voiam să mai știu, dacă proprietarul are trecut pe adresa apartamentului firma proprie, apartamentul are destinație de locuit, poate afecta chiriașul în vreun fel? Sau poate fi considerat un viciu ascuns acest lucru, deoarece nu a menționat acest aspect la încheierea contractului. În cele din urmă este posibil ca proprietarul să nu fi prevăzut la Fisc, faptul că obtine venituri atat din chirie , cât și din firma trecută pe același apartament? Mulțumesc anticipat !
Doamna,
De obicei contractele de locatiune sunt oarecum standardizate, asa ca locatorul poate /nu poate sa modifice si sa treaca acolo ce-i trece lui prin cap. Pe dvs. va intereseaza de fapt pretul final, asa ca trebuie vazut daca cheltuiala cu ANAF-ul este cuprinsa in pretul chiriei sau nu. Oricum "bazaconia" aceasta nu am mai auzito pana acum.
Ca el si-a inregistrat sau nu contracul la ANAF este treaba lui, nu a dvs., dar se pare ca l-a inregistrat, atata timp cat pretinde sa achitati dvs. taxele.
Pe de alta parte, pe dvs. chiar nu trebuie sa va intereseze daca locatorul are declarat sediul social/punctul de lucru pe acea locuinta si ce mai castiga/pierde dumnealui. Ati inchiriat o locuinta, daca va convin conditiile prevazute in contract, este bine, daca nu, renuntati.
In toate contractele, indiferent de natura acestora, sunt prevazute clauze de incetare a prestatiei. Studiati aceste clauze din contractul incheiat si vedeti daca este prevazut ceva in legatura cu pretul contractului, etc.
Succes!