avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

Buna seara !

Am câteva întrebări legate de pensia alimentara.
In 2010 părinții mei au divorțat iar in sarcina tatălui meu a fost stabilită o pensie alimentara in valoare de 50€, obligație pe care și-a îndeplinit-o pe parcursul a câtorva luni.
După aceasta perioada, am terminat liceul și imediat după am plecat in străinătate sa lucrez ( deoarece nu aveam posibilități financiare sa imi continui studiile ) iar după un an am intrat la facultate, momentan fiind studenta in anul 3. Pe parcursul acestor ani tatăl meu nu și-a mai îndeplinit obligația de plata a pensiei, doar de 2 ori mi-a trimis o suna de bani in urma solicitărilor mele. Intenționez sa încep un proces împotriva lui, ținând cont ca de faptul ca atât timp cât sunt in continuarea studiilor el ar trebui sa își îndeplinească aceasta obligație. De câteva luni bune nu am mai luat legătura cu el. Întrebarea mea este dacă acesta poate fi un argument solid din partea lui pentru a refuza sa imi plătească in continuare ? De asemenea, pensia alimentara poate fi cerută și retroactiv ? Și in final, are rost sa încep acest proces ?

Mulțumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 11:10, 18 Ianuarie 2019
Buna seara,
Pensia nu se poate cere retroactiv.
Puteti sa incepeti dosarul impotriva lui cat timp sunteti student la zi si aveti sub 26 de ani.
Din pacate obligatia stabilita in sarcina lui la divort a incetat la data majoratului tau. Trebuie dat in judecata si se va stabili o noua obligatia pana la finalizarea studiilor dar nu mai tarziu de 26 ani. Obligatia va incepe de la data introducerii actunii in instanta.

Oportunitatea demersului tu o analizezi, noi doar iti spunem ca e legala si ai temei pt ea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara gordojmu gordojmu Intrebarea ar fi : daca se mai poate solicita in instanta, pensie alimentara pentru un copil, daca : divortul a survenit in 1993 si nu s-a solicitata ... (vezi toată discuția)
Plata pensiei alimentare dupa 18 ani dupa terminarea liceului ... roolly roolly Plata pensiei alimentare dupa 18 ani Dupa terminarea liceului in 2022 nu am intrat la Facultatea de Medicina si am continuat sa ma pregatesc. In 2023 am ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara retroactiv fresch fresch Buna seara. Sunt divortata de 5 ani si jumatate,pensionara pe caz de boala, cu un copil major de 24 de ani, care in aceasta perioada a frecventat si absolvit ... (vezi toată discuția)