„Rolul Activ al Executorului Judecătoresc în desfășurarea Executării Silite.” * ARTICOLUL A FOST SCRIS PE 28.09.2016 de către Octav-Lucian Păun - Inspector în Ministerul Justiției.
În conformitate cu dispozițiile art. 627, alin.(1) din Codul de Procedură Civilă republicat, în tot cursul executării, EXECUTORUL JUDECĂTORESC ESTE OBLIGAT SĂ AIBĂ ROL ACTIV, stăruind, prin toate mijloacele ADMISE DE LEGE, pentru realizarea integrală şi cu CELERITATE a obligației prevăzute în Titlul Executoriu, CU RESPECTAREA STRICTĂ A DISPOZIȚIILOR LEGII, A TUTUROR DREPTURILOR PĂRȚILOR şi ale altor persoane interesate.
Având în vedere aspectele prezentate, putem defini Principiul Rolului Activ al Executorului Judecătoresc ca fiind principiul de drept potrivit căruia Executorul sesizat potrivit legii, este obligat ca în cursul Executării Silite să întreprindă toate demersurile juridice şi să efectueze toate operațiunile materiale legale necesare realizării integrale a obligației prevăzute în Titlul Executoriu CU RESPECTAREA STRICTĂ A PREVEDERILOR LEGALE, A DREPTURILOR PĂRȚILOR şi ale altor persoane interesate.
Subliniem că obligația Executorului Judecătoresc este una de Diligenţă, nu de rezultat. Executorul Judecătoresc este învestit de Creditor să efectueze Executarea Silită, însă ACESTA NU POATE GARANTA CREDITORULUI REZULTATUL (recuperarea propriu-zisă a creanţei), ci doar efectuarea cu celeritate a tuturor demersurilor în vederea recuperării acesteia, întrucât activitatea Executorului şi procedura de Executare Silită sunt influenţate, sub aspectul finalităţii, de o serie de factori independenţi de voinţa sa, ori de posibilităţile acestuia, CONFERITE DE STATUTUL PROFESIEI, ori de prevederile Codului de Procedură Civilă.
Cel mai important factor la care face referire art. 703, alin.(1), pct. 2 din Codul de Procedură Civilă este INSOLVABILITATEA DEBITORULUI. Precizăm că RISCUL INSOLVABILITĂŢII DEBITORULUI aparţine exclusiv Creditorului, aspect care reiese indubitabil din interpretarea prevederilor art. 670, alin.(2) şi alin.(5) din Codul de Procedură Civilă.
Principiul Rolului Activ al Executorului Judecătoresc trebuie corelat într-un mod adecvat cu Principiul Disponibilităţii, PENTRU A ÎNLĂTURA EVENTUALELE CONTRADICŢII CE AR PUTEA SURVENI, PE DE O PARTE, ÎN APLICAREA NORMELOR JURIDICE CARE REGLEMENTEAZĂ SFERA CELOR DOUĂ PRINCIPII, iar pe de altă parte, între VOINȚA CREDITORULUI şi demersurile Executorului.
În acest context, se pune problema „concilierii” celor două principii, precum şi a dispoziţiilor art. 627, alin.(1) din Codul de Procedură Civilă, cu cele ale art. 52, alin.(1) din Legea nr. 188/2000 privind Executorii Judecătoreşti, republicată.
Reamintim că primul text de lege prevede că în tot cursul executării, Executorul Judecătoresc ESTE OBLIGAT SĂ AIBĂ ROL ACTIV, STĂRUIND, PRIN TOATE MIJLOACELE ADMISE DE LEGE, pentru realizarea integrală şi cu celeritate a obligaţiei prevăzute în titlul executoriu, CU RESPECTAREA DISPOZIȚIILOR LEGII, A DREPTURILOR PĂRȚILOR şi ale altor persoane interesate, iar cel de-al doilea text de lege menţionat stabileşte că Executarea Silită şi celelalte acte care sunt de competenţa Executorului Judecătoresc, SE ÎNDEPLINESC LA CERERE, dacă legea nu dispune altfel.
Este evident că Rolul Activ al Executorului Judecătoresc trebuie să se circumscrie principiului Disponibilităţii Creditorului, în sensul că demersurile Executorului în vederea recuperării creanţei şi a accesoriilor ei NU TREBUIE SĂ DEPĂȘEASCĂ VOINȚA CREDITORULUI, CARE ARE POSIBILITATEA DE A SUSPENDA SAU ANULA EXECUTAREA SILITĂ, DACĂ DEPISTEAZĂ CALCULE ILEGALE ÎN TITLUL EXECUTORIU PE BAZA CĂRUIA SE FACE EXECUTAREA SILITĂ.
În susţinerea acestei interpretări invocăm dispoziţiile art. 701, alin. (2) - SUSPENDAREA EXECUTĂRII LA CEREREA CREDITORULUI, şi ale art. 703, alin.(1), pct. 3 - renunţarea Creditorului la Executarea Silită. Astfel, în primul caz, CREDITORUL ARE DREPTUL DE A SOLICITA SUSPENDAREA Executării Silite, iar Executorul se va pronunţa prin Încheiere, iar în al doilea caz Executorul ia act de renunţarea Creditorului la Executarea Silită, prin Încheiere motivată în fapt şi în drept.
Totodată, invocăm şi dispoziţiile art. 59 din Legea nr. 188/2000 privind Executorii Judecătoreşti, republicată, care prevăd că „în cazul îndeplinirii atribuţiilor prevăzute la art. 7, lit. d) - „recuperarea pe cale amiabilă a oricărei creanţe” - raporturile dintre Executorul Judecătoresc şi client sunt supuse, prin asemănare, regulilor Mandatului.
Prin urmare, dacă Executorul Judecătoresc este ţinut de voinţa Creditorului cu privire la suspendarea şi renunţarea la Executarea Silită (elemente esenţiale aflate în sfera Principiului Disponibilităţii) a fortiori, toate demersurile acestuia în cadrul procedurii de Executare Silită trebuie să respecte limitele impuse de Creditor.
În acest context, menţionăm că Executorul Judecătoresc nu poate actualiza creanţa în absenţa cererii Creditorului şi, de asemenea, nu poate alege modalitatea de executare în locul Creditorului. De exemplu, dacă prin cererea de Executare Silită, acesta solicită Executorului Judecătoresc pornirea Executării Silite indirecte prin toate cele 3 modalităţi, apreciem că alegerea modalităţilor iniţiale poate aparţine Executorului Judecătoresc, care, în urma informaţiilor obţinute cu privire la bunurile şi veniturile Debitorului, procedează la Executarea Silită cu respectarea Principiului Proporţionalităţii, conturat de prevederile art. 702, alin.(1) şi ale art. 813 alin.(5) din Codul de Procedură Civilă.
Raportat la toate aceste considerente, voinţa Creditorului impune limitele Executării Silite, însă ACEASTA TREBUIE SĂ SE ÎNSCRIE ÎN LIMITELE LEGII ȘI ALE BUNEI CREDINȚE, SĂ NU CONSTITUIE UN ABUZ DE DREPT, tradus prin ACȚIUNI ȘICANATORII LA ADRESA DEBITORULUI sau a altor participanţi la Executarea Silită.
Exemplul clasic în acest sens îl reprezintă atitudinea Creditorului când, în cadrul licitaţiei, nemulţumit de preţul la care ar putea fi adjudecat bunul, raportat la ofertele depuse de licitatori, formulează o cerere de suspendare a Executării Silite, iar ulterior solicită continuarea executării, precum şi fixarea unui nou termen de licitaţie. Considerăm că astfel de situaţii se înscriu nu numai în afara bunei-credinţe, ci şi ÎN AFARA LEGILOR.
Art. 701, alin.(2) din Codul de Proedură Civilă prevede că executarea se suspendă de către Executorul Judecătoresc şi la cererea Creditorului urmăritor, iar alin.(3) al aceluiaşi articol 701 stabileşte că pe perioada suspendării executării, actele de executare efectuate anterior, măsurile de executare dispuse de Instanţa de Executare sau de Executor, inclusiv cele de indisponibilizare a bunurilor, veniturilor şi conturilor bancare, rămân în fiinţă, în afară de cazul în care prin lege sau prin hotărâre judecătorească se dispune altfel. În fine, art. 701, alin.(5) din NCPC dispune că după încetarea suspendării, Executorul, la cererea părţii interesate, va dispune continuarea Executării Silite, în măsura în care actele de executare sau Executarea Silită însăşi nu au fost desfiinţate de Instanţa de Judecată, ori acestea nu au încetat prin efectul legii.
Prin urmare, având în vedere dispoziţiile legale prezentate, cu referire la exemplul de mai sus, considerăm că reluarea licitaţiei după încetarea suspendării voluntare, prin fixarea unui nou termen de către executor, echivalează cu inițierea unei noi proceduri de licitație, aspect care, în opinia noastră, este ilegal. În acest caz, licitaţia nu va trebui reluată, ci continuată de către Executor din punctul în care a fost suspendată, în virtutea Rolului Activ al său, care presupune atât RESPECTAREA LEGILOR, cât şi RESPECTAREA DREPTURILOR PĂRȚILOR şi ale persoanelor interesate.
În concluzie, Rolul Activ al Executorului Judecătoresc este limitat de PRINCIPIUL LEGALITĂȚII şi de cel al Disponibilității, principii care trebuie respectate pe toată durata Executării Silite.
Odată executarea silită începută, prin acest act perimarea a fost întreruptă. În acest moment fiind în plină executare silită prin poprire, este tardiv să se invoce perimarea, deoarece Instanța o va respinge.
În plus prin perimare nu se anulează titlul executoriu ci dor prezentul dosar de executare, creditorul având dreptul legal de a apela din nou la un executor pentru recuperarea debitului prevăzut în titlul executoriu.