In urma unui accident de circulatie, a rezultat decesul conducatorului auto, sora acestuia si copilasul acesteia. Cercetarile efectuate au stabilit ca vinovat de comiterea accidentului a fost conducatorul auto care a condus in stare de ebrietate.
Sotul victimei decedate(respectiv tatal copilasului decedat) solicita despagubiri de la asigurator.
Parintii conducatorului auto vinovat de producerea accidentului, au mostenit in urma decesului acestuia un apartament, care ulterior l-au vandut. Asiguratorul se poate indrepta in regres impotriva parintilor mostenitori pentru recuperarea sumelor solicitate de sotul victimei? Dar catre cumparatorul de buna credinta al apartamentului , chiar daca exista un contract de vanzare-cumparare?
Asiguratorul se poate indrepta cu actiune in regres contra mostenitorilor.
Obligaţia de dezdăunare născută în patrimoniul persoanei care a săvârşit fapta ilicită cauzatoare de prejudicii se transmite moştenitorilor săi, în temeiul devoluţiunii legale şi al principiului transmisiunii universale succesorale,
Această sancţiune, neavând caracter de pedeapsă, se va transmite moştenitorilor infractorului, care au acceptat succesiunea.
Instanta va stabili daca vanzarea bunului succesoral a fost legala , daca cumparatorii sunt sau nu , de buna credinta .
Deoarece cumpărătorul ştia că această casă aparţinea moştenitorilor unui ucigaş iar imobilul a fost vândut la foarte scurtă vreme după eveniment (iar asta reiese din cartea funciară) atunci contractul poate fi anulat deoarece cumpărătorul ştie (sau ar trebui să ştie) că ucigaşii sunt urmăriţi penal şi civil pentru faptele lor.
Astfel, cumpărătorul este în mod clar de rea credinţă iar contractul va fi anulat. Cumpărătorul nu beneficiază de protecţie. Dacă sunt rude sau apropiaţi atunci este şi mai uşor de dovedit tranzacţia frauduloasă pentru ca victima să nu poată să execute moştenirea.
Dacă banii încasaţi pentru imobil, la preţul pieţii, nu la un preţ inferior sunt în posesia moştenitorilor, aceştia pot fi obligaţi, alternativ să plătească despăgubirea.
Ori casa ori banii, despăgubirea victimelor trebuie făcută de moştenitori.
Moştenirea (masa succesorală) poate fi executată direct de firma de asigurări sau chiar de reclamanţi, în cazul în care despăgubirea de la asigurări este insuficientă pentru a acoperi paguba.
Dacă moştenitorii au vândut intenţionat casa special pentru a face dispărute bunurile, ştiind că există o anchetă penală pe rol şi cercetare de asigurări (şi ştiau sigur) atunci pot fi urmăriţi penal pentru sustragere bunuri şi valori din masa succesorală insolvabilă.
Nu ai voie să te atingi de masa succesorală ştiind că este în litigiu sau face obiectul unei cercetări penale de despăgubiri.
Dacă nu pe partea penală, pe partea civilă moştenitorii pierd tot. Dacă au risipit banii, atunci devin răspunzători faţă de victimă cu propria avere, adică îşi pot pierde case, maşini. tot ce au.
Nu te ingrijora prea tare, avocatii de regula sunt mormoloci, nu stiu ei prea bine cum sa recupereze averile.
Daca esti reclamanta iti recomand sa iti iei un avocat bun si agresiv altfel ramai cu buza umflata.
Accident circulatie
silvyuk
buna ziua. In urma cu aproximativ 1an si 6 luni am fost inplicat intr-un accident de circulatie cu victima. accidentul s-a petrecut pe trecerea de pietoni, ... (vezi toată discuția)
Accident auto
raduraducu2008
prietenul meu a fost accidentat de o masina. in urma procesului verbal de constatare cauzelor produceri accidentului a reiesit ca a fost vina lui, netraversand ... (vezi toată discuția)