avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 442 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Pentru solicitarea drepturilor salariale în ...
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Pentru solicitarea drepturilor salariale în instanță, salariatul trebuie să plătească expertiza contabilă pentru stabilirea drepturilor?

In cazul in care la incetarea contractului de munca angajatorul nu a platit salarii restante si indemnizatia de concediu si angajatul deschide actiune in instanta pentru plata drepturi in instanta, angajatul este obligat sa plateasca o expertiza contabila care sa stabileasca care este cuantumul drepturilor sau este in sarcina angajatorului sa depuna in instanta inscrisuri privind suma restanta?
Ultima modificare: Duminică, 20 Ianuarie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 18:14, 19 Ianuarie 2019
In condityiile in care anagajatul promoveaza actiunea ,iar instanta dispune stabilirea cu temeinicie a drepturilor salariale de achitat prin efectuarea de expertiza financiar contabila,exista 2 variante
fie exeprttiza financiar contabila este suportata din fonduri la nivelul instantelor fie din comoditatea,instanta dispune achitarea contravaloare expertiza in sarcina petentului
Petentul daca obtine hotarare judecatoreasca definitiva favorabila poate solicita recuperare costuri expertiza de la angajator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Instanta de judecata dispune prin incheierea de sedinta, o data cu aprobarea efectuarii expertizei (la cererea uneia din partile in proces sau din proprie initiativa), stabilirea obiectivelor pentru expertiza, nominalizarea/ desemnarea expertului si partea in proces care plateste onorariul provizoriu pentru expert. Instanta poate dispune ca ambele parti in proces sa plateasca onorariul in anumite procente fiecare.
Partea care castiga procesul poate cere instantei de judecata sa aprobe recuperarea cheltuielilor de la partea care a pierdut procesul.
Nu exista fonduri la nivelul instantelor de judecata. Instanta poate sa aprobe ajutor public judiciar in conditiile OUG nr. 51/ 2008 cu modificarile si completarile ulterioare la cererea partii careia i s-a incredintat expertiza si care face dovada ca nu poate plati si respecta prevederile legale, referitoare la venitul mediu pe membru de familie.
Ajutorul public judiciar se plateste din fondul existent la nivelul MJ.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Atata timp cat angajatorul nu dovedește ca a plătit drepturile restante, care ar fi motivul pentru care sarcina platii expertizei contabile calculării drepturilor sa fie în dreptul salariatului?
Salariatul indica in plangere perioada pentru care nu și-a primit drepturile salariale iar angajatorul trebuie sa depune probe ca salariatul a fost plătit.
Nu cred ca este obligatia salariatului sa plătească expertiza contabila, care nu este destul de ieftina,
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este decizia instantei de judecata. Cheltuielile de judecata se pot recupera integral de la partea care a pierdut procesul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expertiza judiciara dariad dariad In cazul unei expertize judiciare topografice/cadastrale, ordonata de instanta intr-un proces cu obiect fond funciar, deci cu expert numit de instanta, nu ... (vezi toată discuția)
Plata onorariului si a cheltuielilor expertului mirceatintisan mirceatintisan Buna ziua! Am dat asociatia de proprietari prin reprezentantii ei in judecata. Intrebare! In timpul cercetarii penale,cine trebuie sa suporte cheltuielile cu ... (vezi toată discuția)
Cine plateste expertiza intr-o cauza civila? marinmariana marinmariana Buna ziua . Sunt parata intr-o cauza civila in care tribunalul a solicitat I.N.E.C. expertiza grafologica. Cine trebuie sa plateasca contravaloarea ... (vezi toată discuția)