avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... casatorie de convenienta
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

casatorie de convenienta

va rog ajutati-ma cu niste raspunsuri. vreau sa ma cunun cu un cetatean non comunitar pentru a-l ajuta sa vina in europa. dupa cununie,ce drepturi are el si dupa cat timp le obtine? in cat timp pot divorta? si daca divortez, el mai are vreun drept?
va multumesc mult, este un prieten f bun si as vrea sa-l ajut insa nu mi-as distruge cativa ani din viata....
Puteti consulta OUG 194/2002 modificata, respectiv art. 64 sau site-ul Oficiului Roman pt Imigranti www.ori.mai.gov.ro
Cetateanul strain primeste un drept de sedere temporara, respectiv o viza pe 5 ani si dreptul de a circula in statele UE.
Dar, daca se constata ca este vorba de o casatorie de convenienta ( inexistenta unei coabitari matrimoniale, conditionarea casatoriei de primirea unei sume de bani, inconsecventa in declararea unor informatii cu caracter personal etc.) se poate elibera o decizie de returnare, iar strainul trebuie sa paraseasca Romania in 30 de zile.
dar in cat timp putem divorta? exista vreun termen,de ex 1 an trebuie sa stam casatoriti??? iar dupa divort, el mai are drept de sedere in romania sau nu?
va multumesc din inima
Legea pt. imigranti nu prevede un termen de mentinere a casatoriei ( ideea e tocmai evitarea celor de convenienta - deci sa traiti fericiti pana la adinci batraneti), dar Codul de Procedura Civila prevede ca termen pt. divortul prin consimtamantul partilor 1 an.
Dupa divort, daca dvs. nu ii faceti plangere la ORI ca a fost o casatorie de convenienta, nu i se retrage viza, dar dupa expirare nu i se va mai prelungi.
Daca ati hotarat sa il ajutati, trebuie sa va pregatiti temeinic pt. ca vor urma interviuri in urma carora se va constata daca este o relatie reala sau nu, cu intrebari personale, de genul "unde v-ati cunoscut", "cum isi bea cafeaua" etc. si raspunsurile se vor confrunta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce sanse am sa atac dreptul de rezidenta ? penny penny Buna seara, In 1994 m-am casatorit cu un cetatean egiptean iar din 2007 traim separat si astept pronuntarea divortului,intrebarea mea este cum a putut obtine ... (vezi toată discuția)
Se pedepseste casatoria de convenienta ? alexandru_irimia85 alexandru_irimia85 daca te casatoresti cu un cetatean de alta nationalitate si o faci de convenienta ce riscuri poti avea ? (vezi toată discuția)
Drepturi prin casatorie peter007 peter007 am primit o oferta sa ma casatoresc cu o columbianca,vrea sa obtina viza shengen,sa fie cetatean european ,ce as putea sa patesc grav?......ma gandesc ca daca ... (vezi toată discuția)