avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 423 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Incuviintare poprire din motive excpuse gresit de ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Incuviintare poprire din motive excpuse gresit de executor/Ulterior respinsa

Buna seara. O sa incerc sa fiu succinta. Deoarece veniturile fostului sot fluctueaza destul de mult, pensia de intretinere a copilului deasemeni. El a platit timp de 2 ani calculand singur procentul ce trebuia virat, intelegerea fiind ca imi va face dovada veniturilor pentru a putea verifica corectitudinea sumelor. Mi-a facut dovada o perioada, insa apoi nu a mai vrut si de aceea am intrebat un executor daca pentru acest motiv, transparenta sumelor, pot cere poprire iar el mi-a confirmat ca da.(greseala mea ca nu m-am informat mai bine inainte,stiu). Am intocmit o cerere in vederea incuviintarii in instanta a popririi in care am formulat astfel: "solicit executarea silita a debitorului...pana la concurenta sumei - plata pensiei de intretinere pentru minora... incepand cu luna..., anul...(luna urmatoare ce urma sa fie incasata). Pensia sa fie platita la retributia neta pe care o primeste."
Executorul insa in solicitarea pentru incuviintarea popririi a motivat ca eu cer acest lucru pentru ca debitorul nu plateste de buna voie sumele datorate.
Executarea s-a incuviintat,aceasta a fost contestata,sumele s-au dovedit a fi corecte, instanta a admis contestatia, i se va ridica poprirea, iar eu as vrea sa stiu urmatoarele va rog mult:
- cum pot verifica mai departe corectitudinea sumelor virate? Fostul sot lucreaza la stat.
- ar fi intemeiat sa fac actiune impotriva executorului pentru ca a dezinformat instanta si fortat lucrurile cu exprimarea lui si astfel eu am suportat niste costuri inutile?
- imi pot recupera costurile cu executarea?
- instanta a mai precizat ca eu trebuie sa platesc taxa platita de debitor pentru contestatie si ca nu admite plata cheltuileilor de judecata de catre mine. Nu stiu insa la ce cheltuieli de judecata se refera,nu am avut niciunul avocat, nu am cerut expertize. Este posibil sa se refere la taxele referitoare la executare?
As aprecia un raspuns prompt. Am termen 10 zile pentru apel. Multumesc mult.
Ultima modificare: Vineri, 25 Ianuarie 2019
Mariaggg, utilizator
Cel mai recent răspuns: Mariaggg , utilizator 07:55, 26 Ianuarie 2019
Debitorul a cheltuit bani plătind TAXA de TIMBRU, și cheltuieli de xerocopiere dosar execuțional. Are dreptul să-și recupereze aceste cheltuieli de judecată având în vedere că a câștigat procesul.

Nu mai puteți recupera banii cheltuiți de dvs având în vedere că executarea silită a fost anulată de Instanța de Judecată. Cel care pierde procesul suportă toate cheltuielile de judecată.
Nu cred ca m-am facut inteleasa in ce privesc cheltuielile de judecata. Va copii mai jos exact ce apare pe portal: "Solutia pe scurt: Admite contestaţia la executare formulată de către contestatorul ..... în contradictoriu cu intimata ,,,, şi în consecinţă: Anulează executarea silită şi toate actele de executare întocmite în dosarul de executare silită ... Desfiinţează poprirea înfiinţată asupra veniturilor contestatorului Ia act că contestatorul a renunţat la judecata cererii privind suspendarea executării silite Potrivit art.45 lit.f din OUG nr.80/2013 restituie contestatorului taxa judiciară de timbru in cuantum de 100 lei achitata cu chitanţa seria ......., la ramanerea definitiva a hotararii. Respinge cererea privind obligarea intimatei la plata cheltuielilor de judecată. Prezenta hotărâre se comunică din oficiu şi de îndată şi executorului judecătoresc la data rămânerii definitive. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicare la Tribunalul ....., care se va depune la Judecătoria..... Executorie. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare, cererea de apel se va depune la Judecătoria...."

Totusi executorul nu a gresit motivand eronat solicitarea de incuviintare a executarii?
Ultima modificare: Vineri, 25 Ianuarie 2019
Mariaggg, utilizator
Executorul dacă nu scria în cererea de încuviințare ca debitorul nu plătește de bună voie, nu avea temei legal să ceară executarea silită. Executarea silită costă bani, și este ilegal să-l pui pe debitor la cheltuială doar ca să-i poprească banii silit.

Legea stabilește că debitorul trebuie să-și plătească voluntar obligația de întreținere, ci doar dacă se sustrage se apelează la executarea silită.

Nu aveți temei legal să-l executați silit cu cheltuieli de executare câtă vreme își plătește obligația voluntar.
Contestația ia fost admisă pentru că a dovedit Instanței de Judecată că este cu plata la zi, și nu are nici o legătură cu motivarea executorului.

Nu aveți nici o posibilitate LEGALĂ de a verifica venitul salarial net al debitorului, rămâne să mizați pe buna lui credință.
Puteți verifica oricând corectitudinea lui apelând la executare silită, exact cum ați procedat acum, dar în cazul că el este corect dvs veți suporta costurile acestei verificări.
Ultima modificare: Vineri, 25 Ianuarie 2019
Dapix, utilizator
Buna dimineata. Am senzatia ca sunteti sarcastic in ultima parte a raspunsului, avand in vedere ca in prima parte spuneti ca este ilegal sa cer executarea, iar la final imi spuneti ca asta este singura varianta pentru a afla veniturile. Scopul meu nu e sa il sicanez si sa cheltui niste bani cu asta, pur si simplu vreau transparenta in cel mai firesc mod cu putinta.
Astept cu nerabdare si alte pareri.
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestație la executare Eurodc Eurodc In cele de urma am primit si actele prin care sunt anunțat ca mi sa pus poprire pe salariu ,menționez ca instanță a decis in favoarea creditorului suma de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! am primit o executare silita cu poprire pe salariu ... Carmenstratone Carmenstratone Buna ziua! Am primit o executare silita cu poprire pe salariu la locul meu de munca. In termen de 15 zile am contactat un avocat și am făcut contestație. ... (vezi toată discuția)
Admiterea contestatiei la executare e executorie? stelarman20001 stelarman20001 avem urmatoarea situatie. instanta de fond admite contestatia la executare si declara nule toate actele de executare dar nu trece in dispozitiv ca este ... (vezi toată discuția)