avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1035 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... iesire din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

iesire din indiviziune

Buna ziua
Am o situatie privind iesirea din indiviziune pentru un teren aflat in proprietatea comuna cu vecinii. Terenul se afla in Cluj-Napoca si are o suprafata de 1000 mp. Pentru ½ din aceasta suprafata am devenit proprietar prin mostenire in luna noiembrie 2018. Dar, conform extrasului de CF, in loc sa fiu proprietar pe 500 mp sunt proprietar pe ½ din intreg aflandu-ma in indiviziune cu vecinii. Eu vreau sa ies din aceasta indiviziune dar aici se complica intreaga situatie. Pentru ca asupra celei de-a 2-a ½ din suprafata de teren sunt proprietari mai multi membri de familie ai vecinei dintre care doar 1 persoana locuieste acolo efectiv respectiv vecina. Aceasta persoana afirma ca, in principiu, este de acord cu iesirea din indiviziunea cu mine dar ca nu poate obtine acordul tuturor celorlalte rude intrucat una dintre ele este o persoana varstnica diagnosticata cu Altzhaimer, al carei tutore este fiul plecat in strainatate, iar asupra proprietatii comune a vecinei mele exista inscris si un uzufruct viager al unei persoane decedate din familia dansei. Doar sora dumneaei si-a dat acordul alaturi de ea. Celelalte 2 persoane (sau urmarsii lor) sunt aparent inaccesibile. In aceasta situatie va rog sa-mi spuneti cum as putea sa procedez pentru a iesi din indiviziune, cat ar dura procedurile legale si la ce costuri aproximativ ma pot astepta.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: gib , utilizator 19:34, 27 Ianuarie 2019
Daca nu aveti acordul tuturor, singura varianta este in instanta. Se face expertiza, se imparte terenul in loturi si dvs. il cereti pe cel pe care vi-l doriti...de principiu...depinde de posibilitatile de lotizare. Se timbreaza la valoare. Ii chemati pe toti ceilalti coproprietari indivizi in judecata.
Multumesc pentru raspuns.
Pentru a beneficia de timp, de taxe reduse la cota de 1/2 din valoare, apelati la mediere. Se vor face toate demersurile, si cu siguranta veti rezolva intr-un timp scurt. In instanta termenele sunt mari, instanta nu face demersuri pentru a lua legatura cu cei implicati. Prin mediere , pe cale amiabila, se pot solutiona acesdte p[robleme.
Multumesc foarte mult pentru sugestie. Nu stiam ca se poate apela la mediere si in astfel de cazuri. Imi puteti spune daca in cazul prezentat documentul incheiat in urma unei medieri este suficient pentru recunoasterea iesirii din indiviziune sau trebuie ulterior sa ne adresam instantei de judecata sau unui notar pentru obtinerea titlului de proprietate rezultat din iesirea din indiviziune
Ultima modificare: Duminică, 27 Ianuarie 2019
gib, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proprietate comuna virginialucaci virginialucaci Mama mea detine o proprietate comuna in cota de 50% pe carte funciara colectiva a terenului neconstruit ( suprafata totala a terenului este de 388 mp). Pe ... (vezi toată discuția)
Coproprietate cote parti Catala Catala Buna ziua, Va supun atentiei urmatorul caz: In urma unei iesiri din indiviziune au rezultat 4 loturi pentru trei proprietari.Unul din loturi a ramas in ... (vezi toată discuția)
Mostenire - teren fara cadastru, in indiviziune adimar55 adimar55 Mama este mostenitoarea unei suprafete de teren impreuna cu 3 cumnati (conform titlului de propietate),intre timp a decedat.Ce demersuri trebuie sa fac pentru ... (vezi toată discuția)