avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 824 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Retinere garantie gestiune
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Retinere garantie gestiune

Salut!

Problema mea se refera la recuperarea garantiei de gestionar care mi-a fost retinuta in urma angajarii mele la firma X, garantie pe care, la incheierea activitatii mele in cadrul firmei, angajatorul refuza sa mi-o inapoieze.

Mai pe larg: in perioada 15.08.2006 – 20.10.2008 am prestat activitate la firma X. In contractul de garantie suplimentara in bani, semnat de mine cu angajatorul X, s-au retinut 10% lunar din salariul net , garantia constituita. Pana la aceasta data angajatorul a refuzat sa-mi acorde drepturile salariale cuvenite (garantia+retineri de inventar din salariu), pe motiv ca la plecarea mea din gestiune figuram cu un debit de aproximativ 10.000 lei.
Insa, in urma plangerii pe care am depus-o la ITM, am aflat ca, in conformitate cu prevederile art. 164, din Legea nr. 53/2003 modificata si completata, “nici o retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege, iar retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate, decat daca datoria este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata, ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila”. Hotararea judecatoreasca nu exista, ba mai mult, o perioada (aproximativ primavara 2009) angajatorul renuntase la imputare si unii colegi care au lucrat in aceeasi gestiune si au prins acelasi inventar, au reusi sa isi ridice garantia.

O alta chestiune de care am aflat tot de la ITM este faptul ca, in conformitate cu prevederile art. 3 din Legea nr. 22/1969 privind angajarea gestionarilor, constituirea de garantii si raspunderea in legatura cu gestionarea bunurilor, varsta minima de angajare este de 21 ani, eu la angajare avand doar 20 de ani si tot la 20 de ani am ocupat si functie de conducere in gestiune.

A treia durere este ca in perioada 01.09.2009-15.10.2009 m-am angajat din nou la firma X - de data aceasta in alta gestiune a firmei; pe luna septembrie am primit salariul corespunzator, dar pentru cele 15 zile din luna octombrie mi-a fost retinut TOT salariu, pe motivul ca angajatorul sa mai recupereze din "prejudiciul" creat de mine in prima gestiune.

Sunt doar un student, m-am angajat sa am un venit propriu, parintii mei nereusind sa ma intretina in facultate si, consider ca mi-au fost incalcate drepturile, respectiv mi-au fost retinuti banii de pomana.

Ma poate ajuta cineva cu o parere referitoare la situatia mea, pentru ca intentionez sa merg in instanta cu cazul meu - asta daca este fondat.

Astept un raspuns din partea dumneavoastra si va multumesc anticipat in cazul cand cineva va vrea sa ma ajute cu sfaturi!
Ultima modificare: Miercuri, 18 Noiembrie 2009
ValiF, utilizator
Cel mai recent răspuns: ValiF , utilizator 23:13, 19 Noiembrie 2009
Nici o parere? Plss, chiar am nevoie de ajutor!!!
Intr-un litigiu sansele de castig sunt influentate de multe chestii subiective pe care nici nu stiu daca le pot enumera.

Sa luam cazul dvs.: pe baza deciziei interne vi se retin banii iar solutia dvs. de recuperare a lor, ca retinere necuvenita, e instanta.

De aceea zic: plecati de acolo si atunci ei trebuie sa dovedeasca ca le datorati bani, nu ca acum cand dvs, trebuie sa dovediti contrariul.
Pai de acolo am plecat de luna trecuta.
De dovedit nu cred ca vor incerca sa dovedeasca ca datorez bani pentru ca ... sunt chestiunile de care am amintit mai sus si care cred ca ii cam "incomodeaza". Plus ca ... retinere TOTALA de salariu, indiferent de ce paguba ar fi creat angajatul angajatorului ... eu nu am auzit ... e logic, e moral ca angajatul sa ia un ban ... trebuie sa traiasca ... sau daca e savarsire de infractiune ... se pedepseste conform legii ... dar in nici un caz sa te lase cu ochii in soare.
Va inteleg, dar pentru a gasi o solutie trebuie sa fiti mai coerent. Puneti-va in situatia celui ce vrea sa raspunda si, citind intrebarile puse, veti vedea ca trebuie mai multe explicatii.
Daca spuneti ce s-a intamplat efectiv e cel mai bine. Sa aplicam un criteriu? Eu zic ca da. Propun s-o luam cronologic.

Alte discuții în legătură

Imputare minus in urma inventarului florin_iny florin_iny lucrez la o firma de retail si recent am avut inventar si a iesit un minus destul de mare,iar conducerea vrea sa ne retina o anumita suma de bani fiecarui ... (vezi toată discuția)
Plata salariu alexandrumn alexandrumn Buna ziua! Am si eu o problema. Pe data de 15.01.2010 am incheiat munca la fostul loc. era un magazin de materiale de constructii, Tot pe aceeasi data, era ... (vezi toată discuția)
Oprire bani din salariu, gestionar maryn.maryana maryn.maryana Buna ziua, As dori sa ma ajutati si pe mine... Am intampinat o problema la locul de munca. M-am angajat in luna iulie la o firma care detine magazine de ... (vezi toată discuția)