avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1061 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce se poate intampla ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce se poate intampla ?

Buna ziua,

Am si eu o intrebare.Dupa un partaj din 2010 prin sentinta o jumatate din casa mi-a revenit mie si jumatate fostului meu sot dar nu s-a facut intabularea.Anul acesta fostul meu sot m-a amenintat ca vrea sa-si vanda partea si astfel ma va scoate din casa.Eu nu doresc sa-mi vand partea.Intrebarea este:daca nu vreau sa-mi vand partea poate sa ma oblige?
Cel mai recent răspuns: JM15 , utilizator 16:02, 28 Ianuarie 2019
Depinde ce s-a dispus prin sentință!
Dacă instanța a stabilit că imobilul vi se atribuie cu obligația de a-i plăti o sultă însumând contravaloarea a jumătate din casă, vă poate obliga doar să-i plătiți acea sumă; termenul de prescripție pt punerea în executare a hotărârii de obținere a sultei este de 3 ani!
Dacă nu, este îndrituit să solicite vânzarea casei.
Instanta de judecata a dispus partajarea , prin determinarea unor cote-parti, ideala, abstracte, matematice , din dreptul de proprietate.

Cotele -parti, odata individualizate, pot fi intrainate, catre terte persoane.

Insa un potential cumparator trebuie sa accepte starea de coproprietate, anume faptul ca mai exista un coproprietar, cu o cota de 1/ 2.

Nu puteti fi constransa sa va instranati cota-parte din dreptul de proprietate, insa aveti in vedere faptul ca fostul sot o poate transmite catre o ruda.

Totusi, si proprietatea comuna pe cote -parti poate fi "impartita".

Prin urmare, fostul sot se poate adresa instantei de judecata, in sensul de a -i fi atribuit bunul, urmand a va despagubi pe dumneavoastra, cu jumatatea valorii actuale a bunului.

In sentinta se dispune intabularea dreptului de proprietate asupra cotei de 1/2 parte din teren si constructie in favoarea mea ca bun propriu cu titlu de partaj si cealalta parte in favoarea fostului meu sot . Dar nu sa facut pana acum intabularea . Ce trebuie sa fac ? El poate sa isi vanda numai partea lui pt ca eu partea mea nu vreau sa o vand ? Va multumesc anticipat pentru raspuns
Imi cer scuze,cand am scris comentariul de mai sus nu-mi aparuse comentariul dumneavoastra doamna avocat.Va multumesc amandurora pentru lamurire!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare cota parte dupa divort Marcu2014 Marcu2014 Buna ziua, Am o intrebare la care sper sa gasesc raspuns. Parintii mei au divortat recent si momentan inca sunt proprietari 50%-50% pe un imobil. Nu se va ... (vezi toată discuția)
Posibil partaj ContSters419284 ContSters419284 buna ziua, Ma poate sfatui cineva cu privire la o prblema de partaj? am divortat dar nu am facut partajul iar fosta sotie a vandut autovehiculul pe care l-am ... (vezi toată discuția)
Se poate vânzarea prin "prima casa" a unui ap fără acordul coplatitorului? Vyovivy Vyovivy Buna ziua! M-am căsătorit în 2012. In 2015 am luat un ap prin \"prima casa\" cu fostul sot. La un an, am divorțat. Acum, după 3 ani si jumatate m-am ... (vezi toată discuția)