Am mare nevoie de sfaturile voastre. Sunt autoarea unor povesti pentru copii. O editura din Bucuresti imi promite de vreo 3 luni ca mi le publica si de atunci ma tot poarta cu vorba. Mi-a venit ideea de a le inregistra si de a le vinde pe CD-uri.
Ar fi mai ieftin si castig mai mare - am inteles ca o editura obisnuita iti da din drepturi de autor doar 5-7%.
Am deja site despre carti, fluturasi conceputi de mine, plan de marketing si toate ii asteapta pe cei de la editura sa miste ceva. M-am hotarit sa nu mai public la ei, dar am nevoie de sfaturi despre partea legala.
Detin un PFA la care i-am mai putea adauga un cod CAEN la nevoie si vreau sa ma sfatuiti in legatura cu modul in care sa abordez problema in asa fel incat sa beneficiez de drepturi de autor si nici sa nu am probleme cu impozitele si cu institutiile statului.
In primul rand, 3 luni in lumea editoriala inseamna cam o zi din viata noastra de "muritori". Nu intra in panica decat dupa vreo 6 luni. Cam acesta este ritmul lor de decizie. In plus, pe timp de vara editurile isi bat capul cu manualele scolare, apoi in octombrie se pregatesc pentru Targul Gaudeamus din Noiembrie, apoi de sarbatori. Ar fi optimist sa spun ca ai putea primi un raspuns cam prin ianuarie - februarie.
In al doilea rand, nu poti vinde acele CD-uri, chiar daca le inregistrezi, pentru ca ai nevoie de ISBN (care este dat chiar si pentru carti audio) de la Biblioteca Nationala. Biblioteca aloca ISBN-uri in calup de minim 50, CONDITIONAT de dovada ca esti editura, ca ai program editorial si ca poti suporta cheltuielile de publicare, distributie etc.
In al treilea rand, nu poti sa le distribui tu personal. Nicio librarie nu le va include in stocul lor, si asa au prea multe! Trebuie sa gasesti un distribuitor, care sa le introduca in reteaua de magazine si crede-ma, nu-ti doresti o relatie cu acesti "oameni"!
In al patrulea rand, desi CD-urile in sine nu sunt scumpe, exista cheltuieli destul de mari cu inregistrarea, intr-un studio profesionist, apoi design-ul - coperta, carcasa. Si nu-ti va plati nimeni drepturi de autor! Pe langa faptul ca vei plati din buzunar pentru realizarea acestui proiect, vei veni cu muuuulti bani de acasa pentru a-i plati pe distribuitori (in cazul in care ai putea convinge pe vreunul). Acestia iau cam 40% din totalul castigului, dar au un plafon minim. Iar daca acel plafon nu este realizat de vanzarile CD-urilor (ai zis ca vor fi ieftine!), va trebui sa acoperi tu diferenta!
Asa ca, pana la a te gandi cum e cu drepturile pe suport audio, gandeste-te daca poti lupta impotriva sistemului! Bafta multa!
Va multumesc mult pentru raspuns. Cred ca sunt totusi pe drumul bun. Am deja 2 ISBN-uri pentru primele doua volume. Biblioteca nationala atribuie si ISBN-uri ocazionale autorilor care nu publica prin editura - doar 2 /an, dar e ceva. Pentru al treilea volum voi solicita in ianuarie.
In legatura cu inregistrarile - le realizez eu personal acasa. Am calculator bun, microfon bun, ma pricep la editare auto si la introducere de efecte sonore in fundal. Am inregistrat deja 3 povesti.
In legatura cu coperta - stiu sa folosesc Nero over Designer si am realizat singura copertele - fata, spate, interior, abtibild de lipit pe CD. De coperta am avut nevoie pentru a primi ISBN.
In legatura cu distributia - libraria unor prieteni s-a oferit sa le expuna la ei, voi incerca sa vand si pe internat, prin cunostinte pana incep sa ma cunoasca cei care reprezinta publicul tinta. Am site, fluturasi in lucru, imi inscriptionez masina - cred ca treaba asta nu e imposibila.
Intrebarea mea este: ce cod CAEN ar trebui sa am eu la PFA ca sa pot vinde unei librarii sau direct beneficiarilor?
Cum a decurs cu proiectul dumneavoastra?
Puteti sa-mi dati si mie ceva detalii ... sunt interesat de o asemenea "afacere" si caut detalii pentru abordare ...
Am decis in final sa vand numai la negru prietenilor, cunostintelor si altor persoane interesate. Deocamdata nu prea merge, dar cum mi-am gasit un job bine platit in cadrul unei multinationale, am lasat aceste proiecte pe planul 2.
Stadiul la care ajunsesem: aveam ISBN, aveam coduri de bare, CD-urile erau gata, gasisem si cateva librarii interesate, dupa o luna de asteptare si aproximativ 350 RON dati aiurea la Oficiul Drepturilor de Autor aveam si certificat de inregistrare.
De ce am renuntat? Pentru ca mai aveam nevoie de holograme de la Oficiul Drepturilor de Autor. Si ca sa le obtin: inca 10 RON pentru niste contracte de comodat intre mine PFA si mine autor ca sa fie inregistrate, inca 70RON pentru holograme si spoi nimic...aproximativ 5!!!!! luni in care am dat telefoane peste telefoane, am scris mail-uri de s-au saturat de mine, m-au pasat de la un birou la altul...ca la orice institutie bugetara... si dupa 5 luni m-am saturat sa insist, sa mi se inchida telefonul in nas si sa mi se spuna cat sunt de ocupati si cat ii deranjez. Mi-am inchis PFA-ul si am renuntat la bani, la holograme si la orice idee de a vinde legal. Am ajuns la concluzia ca esti un mare fraier sa dai vreun ban statului roman.
Imi cer scuze ca sunt atat de pesimista, dar nu ma pot abtine. Au reusit sa stoarca ultima picatura de optimism si energie din mine si dupa jumatate de an de la data la care am solicitat inregistrarea la ORDA, am platit aiurea o gramada de bani si nu am obtinut nimic - nici macar o scuza prin telefon - am decis ca nu mai vreau sa am de-a face cu nimeni. Sunt stupizi, ineficienti, se pierd in propriile reguli si proceduri si sunt cu mult in urma institutiei civilizate pe care mi-o imaginam eu in naivitatea mea.
Bafta multa; mai multa decat am avut eu.
Daca va pot ajuta cu ceva, va rog sa-mi scrieti pe georgianaflorina@gmail.com.
Asta este ORDA, nu sunteti prima care are probleme cu ei. Din pacate ORDA e prietenoasa doar cu firmele care stiu cum sa se descurce prin birocratia romaneasca. E posibil ca in urmatoarea perioada sa fie restructurata radical.
Taxa dr.autor
Monica H.
buna ziua,
1. cum pot asculta muzica intr o librarie fara a plati acea taxa anuala si fara a fi sanctionat???
2. daca eu ca si editura am \"tiparit\" ... (vezi toată discuția)