avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1047 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... cumul de functii
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

cumul de functii

Functionarii publici au dreptul la cumul de functii?????
Exista majorari de salarii pentru asa ceva????????
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:49, 4 Ianuarie 2010
Nu. :)
Unde reglementeaza acest lucru?Trebuie sa ii arat sefului meu care vrea sa sa imi puna in carca inca o functie....
Legea nr. 161/2003
"ART. 94
(1) Calitatea de funcţionar public este incompatibilă cu orice altă funcţie publică decât cea în care a fost numit, precum şi cu funcţiile de demnitate publică.
(2) Funcţionarii publici nu pot deţine alte funcţii şi nu pot desfăşura alte activităţi, remunerate sau neremunerate, după cum urmează:
a) în cadrul autorităţilor sau instituţiilor publice;
b) în cadrul cabinetului demnitarului, cu excepţia cazului în care funcţionarul public este suspendat din funcţia publică, în condiţiile legii, pe durata numirii sale;
c) în cadrul regiilor autonome, societăţilor comerciale ori în alte unităţi cu scop lucrativ, din sectorul public sau privat, în cadrul unei asociaţii familiale sau ca persoană fizică autorizată;
d) în calitate de membru al unui grup de interes economic.
(2^1) Nu se află în situaţie de incompatibilitate, în sensul prevederilor alin. (2) lit. a) şi c), funcţionarul public care este desemnat printr-un act administrativ, emis în condiţiile legii, să reprezinte sau să participe în calitate de reprezentant al autorităţii ori instituţiei publice în cadrul unor organisme sau organe colective de conducere constituite în temeiul actelor normative în vigoare."
Pe de alta parte, Legea nr.188/1999, prevede ca :
" ART. 45
(1) Funcţionarii publici răspund, potrivit legii, de îndeplinirea atribuţiilor ce le revin din funcţia publică pe care o deţin, precum şi a atribuţiilor ce le sunt delegate.
(2) Funcţionarul public este obligat să se conformeze dispoziţiilor primite de la superiorii ierarhici.
(3) Funcţionarul public are dreptul să refuze, în scris şi motivat, îndeplinirea dispoziţiilor primite de la superiorul ierarhic, dacă le consideră ilegale. Dacă cel care a emis dispoziţia o formulează în scris, funcţionarul public este obligat să o execute, cu excepţia cazului în care aceasta este vădit ilegală. Funcţionarul public are îndatorirea să aducă la cunoştinţă superiorului ierarhic al persoanei care a emis dispoziţia astfel de situaţii."
In concluzie, conducatorul autoritatii publice, are dreptul de a-i delega fct. public anumite atributii, dar, fara ca fct. public sa fie platit pentru acest lucru. Sigur, puteti refuza, in scris, motivand ca aveti deja ocupat tot timpul de lucru cu atributiile din fisa postului dvs., dar io va sugerez sa-i aratati numai prima parte... aia cu legea nr. 161/2003, si poate scapati. :D
Ultima modificare: Miercuri, 18 Noiembrie 2009
mihaicalinescu2005, utilizator
Art. 26 din Legea 330/2009
(1) In cazuri exceptionale, posturile vacante si temporar vacante pot fi ocupate si prin cumul de functii, de personal angajat prin concurs sau examen, cu respectarea prevederilor legale privind cumulul de functii si a celor referitoare la ocuparea posturilor vacante.
Legea nr.161/2003 - art. 96 alin.1 are un alt continut , si anume :
(1) Functionarii publici pot exercita functii sau activitati in domeniul didactic, al cercetarii stiintifice, al creatiei literar-artistice si in alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt in legatura directa sau indirecta cu atributiile exercitate ca functionar public potrivit fisei postului.
(modificat prin Art. 52 din Legea nr.330/2009) :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumul functii sonia.maria sonia.maria Lucrez intr-o institutie publica (primar ) ca si consilier juridic ,prin dispozitie de primar in fisa postului s-au inserat si atributiile de stare civila. ... (vezi toată discuția)
Cumul de functii secretar unitate administrativ teritoriala aleko27 aleko27 Buna ziua, Secretarului de unitate administrativ teritorial, exercitand prin dispozitia Primarului functie publica de conducere de sef serviciu, prin cumul ... (vezi toată discuția)
Delegarea de atributii radu mihai nitu radu mihai nitu sunt functionar public de executie si de curand am primit, fara acordul meu, ordinul emis de conducatorul institutiei publice prin care pe langa atributiile de ... (vezi toată discuția)