avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere fara preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere fara preaviz

Bună ziua,
Am și eu o nelămurire. Am fost conceditata azi de la locul de munca și nu mi sa dat preaviz. Am fost contactata de la resurse umane și mi sa spus sa vin la sediul firmei. Am fost la sediul firmei și mi sa spus ca se doreste încetarea colaborarari. Am fost de acord după care am fost pusa sa semnez ca de comun acord vom înceta azi colaborarea, dar nu mi s a dat preaviz. Mi sa spus ca să nu fie nevoie sa treacă pe cartea de munca concedierea sa facem acest acord. După semnare am întrebat de preaviz și mi sa spus ca nu am unul. Ne fiindumi explicat acest lucru. Este normal cum sa procedat?
Ultima modificare: Vineri, 1 Februarie 2019
razvan228, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:51, 8 Februarie 2019
Va mulțumesc foarte mult pentru răspuns.
As mai avea o întrebare dacă nu va deranjează.
Firama unde am lucrat este o casa de amanet. Imediat după concediere mi sa spus ca trebuie sa mi se calculeze minusurile și plusurile din gestiune iar pe data de 7. 02 voi incasa restul de salariu. A trecut și ziua de salariu.. Discut cu departamentul de resurse umane și mi se spune ca nu voi primii bani pana la finalizarea inventarului. Acesta fiind făcut în absenta mea. Managerul de zona ma suna și îmi spune ca nu voi mai primi nici un salariu pentru ca unele din telefoanele primite în amanet au anumite conturi pe ele, dar nu dorește nici sa îmi dea bunurile. În momentul de fata dânșii vor ca eu sa achit suma de 4500 de lei pentru niște contracte care nu sunt la termen, refuza sa îmi dea produsele ca să le pot repara și îmi refuza și plata salariului. Ce pot face.. Pentru ca am fost mințit de către superiori atât de mult încât nu am încrederein ei.
Va multumesc și îmi mii de scuze de deranj

Florin Cioca a scris:

Daca puteti dovedi ca ati fost in eroare atunci cand ati semnat actele si nu ati stiut ca nu veti avea preaviz atunci, cu ajutorul unui avocat f. bun pe legislatia muncii, aveti sanse sa anulati incetarea contractului. Insa doar in instanta. Exista spete castigate pe acest aspect.

Puteti formula actiune in instanta privind plata salariului.
Modalitatile legale prin care se pot recupera salariile neplatite de catre angajator sunt:
- depunerea unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarea catre ITM se poate face :
- online
- prin depunere la registratura institutiei
- prin posta cu confirmare de primire
- prin fax.

- promovarea unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

-apelarea la mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- promovarea unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuz plata a salariului razvan228 razvan228 Bună ziua, am lucrat pentru o firma de amanet. Cu o zi înainte de a fii concediata am fost sunat sa vin la sediul firmei pentru a discuta. Acolo am avut ... (vezi toată discuția)
Concediere colectiva, restrangere activitate BogdanMD BogdanMD Buna ziua, societatea la care lucrez, restaurant, a decis sa concedieze tot personalul de servire si din bucatarie mai putin paznicul de noapte. Motivul ... (vezi toată discuția)
Preaviz concediere pe perioada de proba domandaniel domandaniel Bună ziua, Acum o lună și puțin m-am angajat la o firmă. Toate bune și frumoase până patronul s-a sucit și a decis să închidă firma cu câteva ... (vezi toată discuția)