avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 927 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Refuz plata a salariului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Refuz plata a salariului

Bună ziua, am lucrat pentru o firma de amanet. Cu o zi înainte de a fii concediata am fost sunat sa vin la sediul firmei pentru a discuta. Acolo am avut surpriza sa mi se comunice faptul ca voi fii data afara ne fiindumi motivata baza aceastei decizi. Managerul de la resurse umane împreună cu patronul firmei spunându-mi ca cel mai bine este sa încheiem colaborarea de comun acord sa nu fie nevoiți sa îmi închidă contractul prin concediere și printr o litera. Am fost de acord ne știind ce urmează sa se întâmple. În momentul în care am spus de preaviz dânșii mi au comunicat ca din moment ce am încheiat de comun acord nu mai am acest drept. Nu am știut ce implica acest lucru la momentul respectiv fiind luata prin surprindere de decizia firmei. Pe data de 7 februarie trebuia sa încasez salariul, zilele lucrate suplimentar, banii pe zilele de concediu și o anumita suma de bani înregistrată din plusurile acumulate. Din acești banii urma sa mi se scadă doua contracte însumând suma de 1100 ron. Din suma de 4700 de lei pe care dânșii mi o datorau am primit doar 730 de lei, motivând ca în acest moment sunt contracte în derulare pe numele meu și nu pot sa îmi dea salariul. Managerul de zona mergând la punctul de lucru și întocmind un inventar fără sa îmi solicite prezenta mi a declarat un minus de 6200 RON, spunându-mi ca dacă fac rost de anumite date despre contracte se vor scade din acel minus. Am discutat cu debitorii am făcut rost de ce mi sa cerut. Dânșii tot refuza sa îmi dea suma cuvenita motivând ca am sa o primesc când contractele vor fii lichidate. Fiind vorba de un amanet acestea se pot prelungi de foarte multe ori. Am încercat sa discut cu managerii de la firma și nu reușesc sa ajung cu aceștia la un acord. Înainte de concediere am avut o altercație cu un client care în pauza de masa ma urmărit și ma amenințat. Am raportat acest lucru către patron care mi a zis ca va lua masuri iar acel client va fii blocat în baza noastră de date. Soțul meu fiind cu mine la masa în acel moment mi a spus sa merg la poliție dar nedorind sa fac probleme firmei nu am mers. Încă am rămas cu filmul acelui moment întipărit în minte. Clientul înainte sa ma caute pe mine a fost în amanet și a făcut scandal aducandumi foarte multe injurii dar nu a fost considerata ca fiind o problema de către domnul de la supraveghere. În acest moment nu pot întra nici în posesia bunurilor nici a banilor iar dânșii mi au luat și posibilitatea de a întra în șomaj. Nu doresc decât sa mi se restituie suma aferenta lunii de munca. Am depus sesizare la ITM și as dori sa ma sfătuiți ce altceva mai pot face. Va mulțumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:06, 21 Februarie 2019
Neplata salariului poate face obiectul unei :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere fara preaviz razvan228 razvan228 Bună ziua, Am și eu o nelămurire. Am fost conceditata azi de la locul de munca și nu mi sa dat preaviz. Am fost contactata de la resurse umane și mi sa ... (vezi toată discuția)
Recuperare drepturi salariale dupa demisie amaria72 amaria72 Bună ziua! Anul trecut m-am angajat la o firma de exchange si amanet. Cele doua gestiuni erau distincte,doua societati diferite administrate de sot sotie. La ... (vezi toată discuția)
Incetare contract munca MariaFiru MariaFiru Buna seara! Am lucrat timp de un an la un cazino, iar in luna decembrie, in data de 11 dupa tura de noapte, mi am scris demisia. Dimineata, cand tura mea s-a ... (vezi toată discuția)