avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1143 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Impozit majorat pentru a doua casa.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Impozit majorat pentru a doua casa.

Buna ziua. In anul 2004 am facu dezbatere masa succesorala, dupa decesul tatalui meu in anul 2002. Mostenitori fiind,mama, eu si o sora. In acelasi an mama mi-a facut act de vanzare cumparare cu clauza de intretinere si habitatie viagera pentu ea, pe partea ei de mostenire.Am depus cele doua documente pentru a fi inscrise in CF cat si la primaria din comuna, dar nu-mi amintesc, daca am depus si la fisc.Eu am domiciliul la oras cat si rezidenta in strainatate nelocuind la adresa mamei.Impozitul pe casa cat si terenul arabil l-am platit eu in fiecare an. In anul 2016 am renuntat la munca din strainatate si m-am intors in tara, deoarece mama s-a imbolnavit avand diagnosticul ,handicap grav cu insotitor.La ora actuala are rezidenta la domiciliul meu, iar eu sunt angajat ca asistent personal pentru ea. Anul acesta mergand sa platesc impozitul in comuna,functionara imi spune ca va trbui sa platesc majorare si interese, la partea de casa mostenita si la partea cumparata de la mama. Mentionez ca nu am facut iesirea din iniviziune deoarece se opune sora mea.Din cele relatate si in speranta ca am fost explicit, va rog foarte mult conform legilor actuale sa-mi spunti , -din ce an trebuie sa platesc majorare si interese si cat ar fi acestea? -partea mamei de casa, pe care mi-a vandut-o este considerata ca a 2-a casa? -sora mea trebuie sa-mi restitue sumele de bani platite de mine la impozit cat si sa-si plateasca ea impozitul pentru partea ei? De raspunsul d-voastra va depinde,linistea mea
de care am multa nevoie cat si insomniile pe care le am. Va multumesc anticipat.

Cel mai recent răspuns: AndronacheIonica , utilizator 09:03, 5 Februarie 2019
Impozitul pe masa succesorala si impozitul pe venitul realizat din transferul proprietatii imobiliare (adică cel de la contractul de vânzare cumpărare) au fost percepute de notar atunci când s-au făcut.
Citiți contractul de vânzare cumpărare, pe ultima pagină,după identificarea părților.
La fel si certificatul de mostenitor.
La fisc nu trebuie depus nimic.
Impozitele menționate mai sus sunt colectate și virate de notar.
De asta unii au senzația că notarii se îmbogățesc.

raluk0207 a scris:

La fisc nu trebuie depus nimic.
Impozitele menționate mai sus sunt colectate și virate de notar.
De asta unii au senzația că notarii se îmbogățesc.

Va mulțumesc pentru răspuns. Sa înțeleg ca nu trebuia sa depun declarație fiscala, în termen de 30 zile,conform art. 254 (5) din leg. nr. 571/2003?
Articolul menționat de dvs se refera la impozitul pe clădiri, pe care îl platiti anual la Primărie.
Aveati obligația de a depune la Primarie, în termen de 30 de zile de la data dobandirii, o declarație referitoare la imobilul dobandit, pentru a fi luată în evidență fiscală.
La Primărie, nu la fisc.

raluk0207 a scris:

Articolul menționat de dvs se refera la impozitul pe clădiri, pe care îl platiti anual la Primărie.
Aveati obligația de a depune la Primarie, în termen de 30 de zile de la data dobandirii, o declarație referitoare la imobilul dobandit, pentru a fi luată în evidență fiscală.
La Primărie, nu la fisc.

Va mulțumesc încă o data, pentru răspunsul promtpe care mi l-ați dat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune dupa decesul unui parinte Akcse Akcse Buna ziua Deschid acest topic pentru lamurirea unor aspecte privind succesiunea dupa decesul unui parinte. Situatia mea este urmatoarea: A decedat mama in ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune- terenuri vandute cu " chitanta de mana" monalisa16 monalisa16 Buna ziua, Vrem sa facem succesiunea dupa mama decedata in 1994,dar in certificatul de mostenitor se precizeaza numai cota de care beneficiem fiecare dintre ... (vezi toată discuția)
Contract de donatie mcv mcv Parintii mei vor sa faca un contract de donatie cu schimbare de proprietar a locuintei lor pe numele meu.Intrebarea este daca dupa moartea lor sora mea are ... (vezi toată discuția)