avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 813 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanzare imobil donat nepotului minor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanzare imobil donat nepotului minor

Parintii impreuna cu minorul au locuit in imobil donat de bunici minorului. Acum parintii au divortat dar nu mai pot locui impreuna in acelasi imobil. Domiciliul minorului este la mama. Parintii ar dori sa vanda acest imobil si sa achizitioneze doua apartamente tot pe numele minorului iar mama va locui impreuna cu minorul si tatal separat. La cumparare sa se specifice ca parintii vor putea locui in acele apartamente atata timp cat vor dori.Va rog sa ma ajutati cu un sfat.Pentru a putea vinde acest imobil este necesar avizul de la protectia copilului sau pe baza intelegerii intre parinti se poate vinde si sa se achizitioneze cele doua locuinte pe numele minorului.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 19:41, 4 Februarie 2019
Este nevoie de instituirea tutelei si apoi se solicita in instanta autorizari date tutorelui, dar trebuie motivata temeinic. Ma indoiesc ca la dvs. este cazul.
Nu exista nici un aviz de la nici o protectie a copilului. Nu se poate in baza niciunei intelegeri dintre parinti.
Instituirea tutelei ? Doamna, parintii nu sunt morti, sunt doar divortati. Copilul (si interesele lui ) e ocrotit de parinti.
Va adresati instantei de tutela ( judecatoriei de care aprtineti cu domiciliul ) si cereti incuviintare pt vanzarea imobilului copilului. Dovediti ca e in interesul sau.
Cererea e necontencioasa.

Ultima modificare: Luni, 4 Februarie 2019
gi-jane2, moderator
Am rugamintea sa oferiti o varianta legala, alta decat cea mentionata de mine.

gi-jane2 a scris:

Instituirea tutelei ? Doamna, parintii nu sunt morti, sunt doar divortati.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art. 110

Cazurile de instituire

Tutela minorului se instituie atunci când ambii părinţi sunt, după caz, decedaţi, necunoscuţi, decăzuţi din exerciţiul drepturilor părinteşti sau li s-a aplicat pedeapsa penală a interzicerii drepturilor părinteşti, puşi sub interdicţie judecătorească, dispăruţi ori declaraţi judecătoreşte morţi, precum şi în cazul în care, la încetarea adopţiei, instanţa hotărăşte că este în interesul minorului instituirea unei tutele.
art 43
(2) Pentru cei care nu au capacitate de exerciţiu, actele juridice se încheie, în numele acestora, de reprezentanţii lor legali, în condiţiile prevăzute de lege. Dispoziţiile art. 42 alin. (1) sunt aplicabile în mod corespunzător.
art 502
(1) Drepturile şi îndatoririle părinţilor cu privire la bunurile copilului sunt aceleaşi cu cele ale tutorelui, dispoziţiile care reglementează tutela fiind aplicabile în mod corespunzător.

Ce e de facut, am scris mai sus, cere de la instanta de tutela autorizarea vanzarii bunului minorului dovedind interesul sau - care e interesul minorului si cum il dovedeste, nu stiu.

Probabil ca va trebui citata si autoritatea tutelara din cadrul primariei de care apartine.

Ultima modificare: Luni, 4 Februarie 2019
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act de incuviintare tutela cica elena cica elena Ce trebuie sa fac pentru a primi tutela unui nepot cat maica sa e plecata in strainatate?Copilul nu are decat mama.Daca se poate sa imi spuneti ce acte imi ... (vezi toată discuția)
Tutela sau alta actiune Imparatul Imparatul Sora mea care este minora, de cand au murit parintii nostri, locuieste cu mine. Adica de vreo 3 ani de zile. Eu am grija de ea, eu o cresc, o educ, etc. Ca sa ... (vezi toată discuția)
Copii orfani enachecristi enachecristi Buna ziua a si dori si eu cateva informatii plecand de la urmatoarele.am doua suruori si tatal nostru este decedat de ceva timp acum a murit si mama,eu acum ce ... (vezi toată discuția)