avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Soțul meu a plătit sulta fostei soții și a rămas ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Soțul meu a plătit sulta fostei soții și a rămas cu casa în care locuim. Acum vrea să îmi doneze 1/2 dar notarul a spus că trebuie să facă dovada plății, dar el nu mai deține chitanțele. Ce e de făcut?

Buna ziua! Sotul meu a mai fost casatorit.Au divortat,au facut partaj si casa i-a ramas sotului fiind obligat sa plateasca o sulta.A achitat acei bani candva prin 2002-2003.Acum vrea sa imi doneze mie jumatate din casa dar la notar ne-a spus ca trebuie sa dovedeasca ca a platit acei bani.Fosta sotie este plecata din tara si sotul nu mai detine chitantele.Ce este de facut in acest caz?Nu poate sa imi doneze?
Ultima modificare: Marți, 5 Februarie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 16:15, 18 Martie 2019
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Plata sultei trebuia sa sa faca prin act autentic; declaratie la notar a fostei sotii sau prin executor judecatoresc. Aceste acte se pot recupera. Daca sotul a platit prin alt mod, putea sa arunce banii si pe fereastra, era acelasi lucru. Nu se intelege ce fel de chitante nu mai detine.
Sa presupunem ca prin banca sau ceva...fie trebuie sa o convinga pe fosta sotie sa dea o declaratie notariala ca a primit banii, de ex la consulatul roman din tara unde e, fie o actiune in instanta..
Pana atunci nu poate dona..
Sotul a trimis banii prin Posta !
Imi pare rau, e egal cu zero.
Dar e doar parerea mea. Sunt sigura ca o sa gasiti pe cineva care sa va spuna ce doriti sa auziti.
Ultima modificare: Luni, 4 Februarie 2019
Ana-Maria Dutescu, Avocat
Orice tip de imobil trebuie sa aiba cadastrul facut si trebuie intabulat. Dupa ce se fac aceste doua operatiuni se merge la cartea funciara si se sterge datoria ( sulta ). Daca sotul a trimis datoria prin posta, dvs nu aveti o dovada ca aceasta s-a platit, deci nu puteti sterge datoria din cartea funciara, deci nu se poate face donatia sau oricare alt tip de tranzactie. Nici cu dvs, nici cu altii.
camycris a scris:

Sotul a trimis banii prin Posta !

Buna ziua,

Daca ati trimis prin Posta Romana, solicitati cautarea in arhivele Postei Romane si emiterea unei dovezi privitoare la destinatar, expeditor, suma trimisa si cu ce titlu a fost trimisa aceasta.

Faceti o cerere catre aceasta societate.
Cine stie, poate aveti o sansa si gasesc ei documentul.

camycris a scris:

Buna ziua! Sotul meu a mai fost casatorit.Au divortat,au facut partaj si casa i-a ramas sotului fiind obligat sa plateasca o sulta.A achitat acei bani candva prin 2002-2003.Acum vrea sa imi doneze mie jumatate din casa dar la notar ne-a spus ca trebuie sa dovedeasca ca a platit acei bani.Fosta sotie este plecata din tara si sotul nu mai detine chitantele.Ce este de facut in acest caz?Nu poate sa imi doneze?

Alte discuții în legătură

Sulta asupra unui imobil Iuliaraisa Iuliaraisa Buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati in problema pe care urmeaza sa v-o relatez: In anul 1986 am divortat de fosta mea sotie urmand ca eu sa raman cu ... (vezi toată discuția)
Sulta apartament mareboys mareboys In urma partajului mi sa atribuit apartamentul, iar eu trebuie sa platesc fostei sotii sulta de 35500 euro in lei la cursul zilei in care se face plata.Fosta ... (vezi toată discuția)
Evacuare dupa partaj kdoina2007 kdoina2007 Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Am divortat in 2007 si nu am reusit sa vindem apartamentul ca sa facem partajul de comun acord. Locuim inca impreuna, fiecare ... (vezi toată discuția)