avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 625 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Soțul meu a plătit sulta fostei soții și a rămas ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Soțul meu a plătit sulta fostei soții și a rămas cu casa în care locuim. Acum vrea să îmi doneze 1/2 dar notarul a spus că trebuie să facă dovada plății, dar el nu mai deține chitanțele. Ce e de făcut?

Buna ziua! Sotul meu a mai fost casatorit.Au divortat,au facut partaj si casa i-a ramas sotului fiind obligat sa plateasca o sulta.A achitat acei bani candva prin 2002-2003.Acum vrea sa imi doneze mie jumatate din casa dar la notar ne-a spus ca trebuie sa dovedeasca ca a platit acei bani.Fosta sotie este plecata din tara si sotul nu mai detine chitantele.Ce este de facut in acest caz?Nu poate sa imi doneze?
Ultima modificare: Marți, 5 Februarie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 16:15, 18 Martie 2019
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
@camycris Ultima dvoastra grija este radierea sultei! V-am dat cea mai buna solutie, actiunea in constatare, dreptul fostei sotii s-a prescris. Chestia cu chitantele, cu declaratia fostei, etc, etc, sunt povesti! Nu zic ca nu se poate, dar ati fi la ,,mana" altcuiva, cu tot ce implica asta. In legatura cu ce-i va ramane fiului dvoastra dupa ce nu veti mai fi. Aveti mai multe variante. Una e sa-si convoace sotul copiii din prima casatorie si stand toti la masa sa va intelegeti cat va primi fiecare cand va surveni decesul lui (al sotului). Alta varianta ar fi sa divortati (atentie! n-am spus sa va separati!) si la partaj sotul sa accepte ca vi se cuvine 3/4 (doar ca exemplu) din imobil. Partea ramasa, 1/4 va reveni in cote egale celor trei copii, unul al dvoastra si ceilalti doi. Mai aveti si varianta schimbarii regimului matrimonial, sunt trei, 99,99% dintre romani ,,aleg" regimul comunitatii legale, ,,cei al meu e si al tau", nu intru in detalii. Orice varianta veti alege, incercati sa nu faceti ce nu v-ar placea sa vi se faca! Si ce e mai important, aveti nevoie sa fiti consiliata de un profesionist!
Multumesc mult pentru raspuns! Dar as dori sa va intreb ,daca schimbam regimul matrimonial cu cel cu separarea de bunuri ,casa poate sa intre in posesia mea?Casa a fost cumparata in rate de la stat si a fost cumparata in timpul casatoriei anterioare,dar s-a continuat platirea ratelor cand noi eram deja casatoriti.Mentionez ca sotul a fost de acord chiar sa imi doneze intreaga casa daca asta il ajuta cu ceva pe fiul nostru.
Sotul nu poate sa va faca dvs act de vanzare-cumparare, dar poate sa-i faca fiului. Sa-i faca act de vanzare-cumparare cu clauza viagera pentru amândoi parintii.
Acest tip de contract nu poate fi atacat, cu desi ca si ceilalti doi copii au drepturi dupa tatal lor. Nu conteaza ce i-a invatat mama lor, conteaza ce ii aratati fiului dvs.

camycris a scris:

Multumesc mult pentru raspuns! Dar as dori sa va intreb ,daca schimbam regimul matrimonial cu cel cu separarea de bunuri ,casa poate sa intre in posesia mea?Casa a fost cumparata in rate de la stat si a fost cumparata in timpul casatoriei anterioare,dar s-a continuat platirea ratelor cand noi eram deja casatoriti.Mentionez ca sotul a fost de acord chiar sa imi doneze intreaga casa daca asta il ajuta cu ceva pe fiul nostru.

Dupa ce rezolvati cu radierea sultei, puteti face orice cu casa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sulta asupra unui imobil Iuliaraisa Iuliaraisa Buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati in problema pe care urmeaza sa v-o relatez: In anul 1986 am divortat de fosta mea sotie urmand ca eu sa raman cu ... (vezi toată discuția)
Sulta apartament mareboys mareboys In urma partajului mi sa atribuit apartamentul, iar eu trebuie sa platesc fostei sotii sulta de 35500 euro in lei la cursul zilei in care se face plata.Fosta ... (vezi toată discuția)
Evacuare dupa partaj kdoina2007 kdoina2007 Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Am divortat in 2007 si nu am reusit sa vindem apartamentul ca sa facem partajul de comun acord. Locuim inca impreuna, fiecare ... (vezi toată discuția)