avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Soțul meu a plătit sulta fostei soții și a rămas ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Soțul meu a plătit sulta fostei soții și a rămas cu casa în care locuim. Acum vrea să îmi doneze 1/2 dar notarul a spus că trebuie să facă dovada plății, dar el nu mai deține chitanțele. Ce e de făcut?

Buna ziua! Sotul meu a mai fost casatorit.Au divortat,au facut partaj si casa i-a ramas sotului fiind obligat sa plateasca o sulta.A achitat acei bani candva prin 2002-2003.Acum vrea sa imi doneze mie jumatate din casa dar la notar ne-a spus ca trebuie sa dovedeasca ca a platit acei bani.Fosta sotie este plecata din tara si sotul nu mai detine chitantele.Ce este de facut in acest caz?Nu poate sa imi doneze?
Ultima modificare: Marți, 5 Februarie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 16:15, 18 Martie 2019
Doamna, ar trebui sa dati detalii de la inceput despre situatie.. care este scopul final, nu ce vreti sa faceti, ca ce vreti , poate nu va ajuta.
Chitantele ala nu va ajuta la cartea funciara ca poate dvs ati trimis alti bani, nu pt sulta.
V-ar ajuta o decalaratie a doamne ca a primit banii si ca nu mai are pretentii.
Chitantele v-ar ajuta doar in instnta sa dovediti ca ati platit.
Ca faceti donatie sau nu, pt a evita incalciri viitare, rezolvati cu sulta ca sa radiati din cartea funciara.
Cel mai simplu e sa dea doamna declaratie. Daca nu vrea, adresati-va judecatoriei si cereti sa se constate ca s-a achitat sulta si atasati chitantele si sa se constatae si ca dreptul doameni e prescris in eventualitatea ca ar mai avea pretentii.
Dupa asta.. trebuie sa stiti ce vreti sa faceti.. cand vreti sa aiba copilul dvs dreptul ? Cati ani are ?
Sotul dvs mai are copii ?
Daca moare sotul, copilul oricum mosteneste 3/4 din casa si dvs 1/4, asta daca mai sunteti in viata si sotie la data decesului sau.. deci oricum mosteneste mai mult decat daca v-ar dona..
Donatie daca va face si se supara, o poate revoca in timpul casatoriei.
Dvs daca faceti dovada ca ati investit, aveti un drept de creanta.
E important ce vreti sa faceti.. am crzut ca daca vreti sa va doneze, vreti drept deproprietate pt dvs, nicidecum pt fiu ca nu o rezolvati asa.
Multumesc tare mult pentru raspuns! Nu m-a sfatuit nimeni! Eu am crezut ca asa e bine! Si sotul meu ar dori sa-i ramana casa fiului nostru pentru ca ceilalti doi copii ,fiind deja adulti,nu tin legatura cu el,fiind invatati inca de mici,de mama lor!
Buna ziua! Sotul mai are 2 copii din casatoria anterioara! Eu as vrea ca dupa moartea sotului si a mea sa-i ramana baiatului nostru cea mai mare parte din casa.Acum baiatul are 15 ani.Cei doi copii ai sotului din casatoria anterioara nu tin legatura cu tatal lor.Si sotul meu doreste sa-i ramana baiatului nostru cat mai mult din casa.Stiu ca dupa moartea tatalui toti copiii au dreptul la mostenire si ma gandeam ca daca jumatate din casa imi este donata mie ,acea jumatate ii ramane baiatului nostru si cealalta jumatate se imparte in trei.
Greu de crezut ca aceste evidențe mai exista după atâția ani dar în disperare de cauză puteti incerca.Depinde si de modul in care au fost transmiși banii sper ca nu puși in plic si trimisi la adresa fostei sotii

Raluca Dudescu a scris:

Buna ziua,

Daca ati trimis prin Posta Romana, solicitati cautarea in arhivele Postei Romane si emiterea unei dovezi privitoare la destinatar, expeditor, suma trimisa si cu ce titlu a fost trimisa aceasta.

Faceti o cerere catre aceasta societate.
Cine stie, poate aveti o sansa si gasesc ei documentul.

camycris a scris:

Buna ziua! Sotul meu a mai fost casatorit.Au divortat,au facut partaj si casa i-a ramas sotului fiind obligat sa plateasca o sulta.A achitat acei bani candva prin 2002-2003.Acum vrea sa imi doneze mie jumatate din casa dar la notar ne-a spus ca trebuie sa dovedeasca ca a platit acei bani.Fosta sotie este plecata din tara si sotul nu mai detine chitantele.Ce este de facut in acest caz?Nu poate sa imi doneze?

Intre timp a gasit dna dovezile, nu mai e necesar sa mearga la arhiva postei.

CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT a scris:

Greu de crezut ca aceste evidențe mai exista după atâția ani dar în disperare de cauză puteti incerca.Depinde si de modul in care au fost transmiși banii sper ca nu puși in plic si trimisi la adresa fostei sotii

Raluca Dudescu a scris:

Buna ziua,

Daca ati trimis prin Posta Romana, solicitati cautarea in arhivele Postei Romane si emiterea unei dovezi privitoare la destinatar, expeditor, suma trimisa si cu ce titlu a fost trimisa aceasta.

Faceti o cerere catre aceasta societate.
Cine stie, poate aveti o sansa si gasesc ei documentul.

camycris a scris:

Alte discuții în legătură

Sulta asupra unui imobil Iuliaraisa Iuliaraisa Buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati in problema pe care urmeaza sa v-o relatez: In anul 1986 am divortat de fosta mea sotie urmand ca eu sa raman cu ... (vezi toată discuția)
Sulta apartament mareboys mareboys In urma partajului mi sa atribuit apartamentul, iar eu trebuie sa platesc fostei sotii sulta de 35500 euro in lei la cursul zilei in care se face plata.Fosta ... (vezi toată discuția)
Evacuare dupa partaj kdoina2007 kdoina2007 Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Am divortat in 2007 si nu am reusit sa vindem apartamentul ca sa facem partajul de comun acord. Locuim inca impreuna, fiecare ... (vezi toată discuția)