avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am dat 1000€ avans unui agent imobiliar pentru ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am dat 1000€ avans unui agent imobiliar pentru rezervarea unei case pe care ulterior a vândut-o altcuiva, iar acum întârzie foarte mult restituirea banilor. Este legal cum procedează?

Buna ziua; In luna octombrie 2018 am optat pt un credit ipotecar. Am gasit o casa printr-o agentie imobiliara ; am rezervat o ; s a facut evaluarea ; iar cand sa o cumparam propietarul s a hotarat sa o vanda. Mentionez ca nu am facut nici un precontract la notar ; deoarece propietarul ne cerea f mult avans. am dat in schimb €1000 avans pt rezervarea casei cu chitanta si o cerere cu ambele semnatu( agent + noi) in care scria ca in caz ca ma razgandesc imi recuperez banii inapoi . dar situatia a fost invers( propietarul sau poate si agentul imobilar ) au decis sa vanda altcuiva casa la un pret mai mare; dupa ce am facut evaluarea casei. Ei mi au spus ca imi pot recupera banii dar la o luna dupa ce vin la ei sa fac o chitanta retur ( mentionez ca locuiesc in afara tarii )si trebuie sa vin special doar sa fac o chitanta retur; si dupa o luna abea imi recuperez banii! vroiam sa va intreb daca este legal cum procedeaza agentul imobliar. multumesc; cu mult respect; Ana Maria Simionescu
Ultima modificare: Duminică, 10 Februarie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Company Advising , utilizator 08:12, 11 Februarie 2019
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Formulati o plangere penala la politie pentru inselaciune .In paralel ii faceti o notificare sa va restituie banii. Trebuia sa imputerniciti o persoana din Romania sa va reprezinte la incheierea acelor acte.
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va trebui să vă angajați un av ,seamănă a înșelăciune modul în care a procedat genul imobiliar.O plângere penală durează totusi foarte mult se poate formula și o acțiune civilă,cu sanse mari de recuperare a pagubei
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu vad de ce ar formula plangere penala. Este o speta de civil. Agentii imobiliari procedeaza astfel: incaseaza un avans modic 500-1000 euro pt "rezervare" chipurile. Situatia dvs este neplacuta, dar consider ca aveti sanse mai mari in civil: notificare de restituire si daca nu achita, actiune in instanta. Aveti nevoie de reprezentare din moment ce nu va aflati in tara.

zaharel a scris:

Buna ziua; In luna octombrie 2018 am optat pt un credit ipotecar. Am gasit o casa printr-o agentie imobiliara ; am rezervat o ; s a facut evaluarea ; iar cand sa o cumparam propietarul s a hotarat sa o vanda. Mentionez ca nu am facut nici un precontract la notar ; deoarece propietarul ne cerea f mult avans. am dat in schimb €1000 avans pt rezervarea casei cu chitanta si o cerere cu ambele semnatu( agent + noi) in care scria ca in caz ca ma razgandesc imi recuperez banii inapoi . dar situatia a fost invers( propietarul sau poate si agentul imobilar ) au decis sa vanda altcuiva casa la un pret mai mare; dupa ce am facut evaluarea casei. Ei mi au spus ca imi pot recupera banii dar la o luna dupa ce vin la ei sa fac o chitanta retur ( mentionez ca locuiesc in afara tarii )si trebuie sa vin special doar sa fac o chitanta retur; si dupa o luna abea imi recuperez banii! vroiam sa va intreb daca este legal cum procedeaza agentul imobliar. multumesc; cu mult respect; Ana Maria Simionescu

1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util

Company Advising a scris:

Nu vad de ce ar formula plangere penala. Este o speta de civil. Agentii imobiliari procedeaza astfel: incaseaza un avans modic 500-1000 euro pt "rezervare" chipurile. Situatia dvs este neplacuta, dar consider ca aveti sanse mai mari in civil: notificare de restituire si daca nu achita, actiune in instanta. Aveti nevoie de reprezentare din moment ce nu va aflati in tara.

Pe civil s-ar putea sa nu mai recupereze banii deloc sau foarte greu. La cum merg treburile in Romania.
Ganditi-va ca agentia imobiliara este o societate comerciala, in primul rand.
Si cand formuleaza chemarea in judecata, o face impotriva societatii si nu a agentului. In plus, trebuie respectata procedura civila de notificare,de punere in intarziere bla.. bla.(altfel pierzi)
Cine stie si ce acte a mai semnat cu agentia, si astfel dureaza mai mult ca la penal.

In penal, plangerea este facuta direct agentului, care, intradevar l-a inselat pe client.
Si cat credeti ca dureaza in penal? 1 an, 2, 3? Cam asa

In civil este mai simplu. Daca sunt documente, se poate rezolva in 6-8 luni cu tot cu cale de atac. In concluzie, recomand sa se studieze documentele si daca exista probe, sa se actioneze pe latura civila. Notificare de plata se face cu termen de 15 zile. Apoi se trece la instanta daca nu achita. Nu vad de ce ar fi asa greu.

Quartila a scris:

Company Advising a scris:

Pe civil s-ar putea sa nu mai recupereze banii deloc sau foarte greu. La cum merg treburile in Romania.
Ganditi-va ca agentia imobiliara este o societate comerciala, in primul rand.
Si cand formuleaza chemarea in judecata, o face impotriva societatii si nu a agentului. In plus, trebuie respectata procedura civila de notificare,de punere in intarziere bla.. bla.(altfel pierzi)
Cine stie si ce acte a mai semnat cu agentia, si astfel dureaza mai mult ca la penal.

In penal, plangerea este facuta direct agentului, care, intradevar l-a inselat pe client.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Garantia nereturnata intr-un contract de inchiriere , dosar penal? justdeals justdeals Buna ziua, Prin intermediul unei agentii imobiliare a fost incheiat un contract de inchiriere pt un apartament in data de 28/10/2009. Pretul unei chirii ... (vezi toată discuția)
Am luat "teapa". cum imi pot recupera banii? M7haela M7haela Buna ziua! Am cautat o firma de proiectare pentru casa. (Neavand experienta si neavand timp de documentare asa cum trebuie) tipul ne-a pus sa platim in ... (vezi toată discuția)
Inselaciune demir_crina demir_crina buna ziua! am inceput constructia unei case si am facut contract cu o firma de constructii carora le-am dat un avans de 4000 euro, dar care nici in ziua de ... (vezi toată discuția)