Urmează să-i plătesc fratelui meu sultă pentru partea lui din moștenirea părinților, dar acum vrea și partajul bunurilor mobile care nu mai există pentru că, fiind vechi și ponosite, le-am aruncat la gunoi. Ce pot să fac dacă ajungem iar în instanță?
Buna ziua. Am mostenit in parti egale cu fratele meu, casa parintilor decedati de 10-12 ani. Prin partaj juridic urmeaza ca eu sa dau sulta fratelui meu, Dar acum, dupa pronuntarea hotaririi, acesta vrea si partajul bunurilor mobile din casa (mobile, covoare etc) insa acestea nu mai exista, deoarece fiind vechi si ponosite le-am arucat la gunoi pentru a elibera casa in vederea renovarii si eventual a vinzarii. El vrea sa ajungem din nou in instanta. Poate face apel? Multumesc
Daca nu a solicitat partajarea bunurilor mobile in prima instanta, nu poate sa solicite acest lucru in apel.
Insa are posibilitatea de a formula o noua cerere de chemare in judecata.
Desigur că poate solicita în instanţă preţul obţinut pe deşeuri.
Dacă nu ai obţinut niciun preţ, ci din contră ai cheltuit bani pentru întreţinerea imobilului, poţi face o contra-acţiune (cerere reconvenţională) împotriva lui şi-i poţi cere să suporte cheltuielile tale cu renovarea.
Şi uite aşa, fratele tău poate nu doar să piardă procesul, ci să devină dator ţie şi să achite şi cheltuielile de judecată şi onorariile tuturor avocaţilor.
In situatia in care va va da in judecata, (desi eu cred ca va veti intelege amiabil, avand in vedere ceea ce ati mentionat despre starea in care se aflau bunurile mobile), lucrurile vor sta cam asa:
va formula cerere de chemare in judecata prin care va solicita partajarea bunurilor mobile, desigur le va indica si va trebui sa faca dovada existentei lor.
Dvs. va trebui sa formulati intampinare si sa va aparati si, la randul dvs. sa faceti dovada ca lucrurile erau degradate si in stare nefunctionala.
In aceasta situatie actiunea fratelui va fi respinsa si va fi obligat la plata cheltuielilor de judecata.