avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 857 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Contract de vanzare cumparare cu autorizatie de ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Contract de vanzare cumparare cu autorizatie de constructie anulata

Am semnat un contract de vanzare cumparare pentru un apartament intr-un bloc nou aflat in litigiu afland de litigiu la notariat cand am fost ptr a semna actele.DUPA ce am semnat am vazut ca prin acel proces i se anulase constructorului autorizatia de constructie.
Acum acel proces este in faza de recurs la curtea de apel constructorul explicand ca la fond s-a anulat autorizatia de construire dar ca va contesta la curtea de apel decizia.

Este legal sa semnez un contract cu autorizatie de construire anulata? sau e posibil sa fi pierdut banii pentru ca autorizatia de construire este anulata?

Cel mai recent răspuns: NMLaurentiu , utilizator 22:18, 11 Noiembrie 2022
Legalitatea unei construcţii se fondează pe autorizaţia de construire care a stat la baza ei.
De asemenea, anularea unei autorizatii de construire nu poate fi dispusa decat daca aceasta a fost obtinuta prin incalcarea legii.
Nu eu am lansat aceasta ipoteza a demolarii constructiei, nu stiu de ce ma intrebati pe mine, eu nu cred ca se va ajunge aici.
“ Intrarea in legalitate” in cazul constructiilor terminate nu prea este posibila, ceea ce nu inseamna ca se va dispune demolarea constructiei respective.
Solutia in ceea ce priveste demolarea imobilului in cauza, depinde foarte mult de ceea ce a solicitat persoana care a formulat cerere de chemare in judecata si de motivele pentru care a fost anulata autorizatia de construire.
In cazul in care a solicitat doar despagubiri si nu si demolarea constructie respective, instanta nu va dispune demolarea, daca a solicitat inclusiv demolarea constructiei, instanta poate acorda doar despagubiri.
Din punctul meu de vedere, masura demolarii unei constructii este una la care instantele din Romania au recurs foarte rar, acesta solutie fiind determinata in special de considerente practice iar in conditiile in care s-a dispus demolarea de mult ori aceasta masura nu a fost pusa in executare.
Astfel, in ceea ce priveste demolarea unor constructii, instantele de judecata au ocolit pronunte unor astfel de solutii, motivat de ratiunile practice despre care v-am vorbit si avand in vedere ca, prin demolarea unor astfel de constructii s-ar face mai mult rau decat bine, in termeni juridici, este vorba de respectarea principiului proportionalitatii intre masura dispusa si raul produs prin aplicarea unei astfel de masuri.
Astfel, chiar daca instanta va dispune anularea autorizatie nu este obligatoriu sa dispuna si demolarea, considerand ca, plata unor despagubiri este suficienta pentru a acoperi prejudiciul produs prin construirea unui imobil a carui autorizatie de construire nu respecta conditiile legale.
Insa, in ultima vreme instantele au pronuntat solutii prin care au dispus demolarea unor constructii realizate fara autorizatie de construire in cazul in care, autorizatia de construire a fost anulata ulterior.
Sunt sentinţe civile prin care instantele au admis actiunea in ceea ce priveste anularea autorizatiei de construire si a certificatului de urbanism si au respins de exemplu, ca neintemeiata cererea de anulare a procesului verbal de recepţie la terminarea lucrărilor.
Prin modificarile aduse Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, se prevede că intabularea este posibila si in lipsa autorizatiei de construire, a procesului-verbal de receptie finala sau chiar a ambelor acte si ca, se poate face cu ajutorul unui certificat de
atestare a edificarii constructiei, care este eliberat de autoritatile locale.

Parerea mea este ca cel mult veti fi obligata sa renuntati la acel apartament, inteleg ca va este greu, avansul il veti recupera in toate conditiile, chiar la o valoare actualizata si nu se va ajunge la demolarea blocului, decat in situatii cu totul speciale.
In nici un caz nu veti putea fi dvs. obligata sa suportati cheltuielile de demolare, nu va faceti vinovata de nici o culpa in ceea ce priveste anularea autorizatiei de construire.
Ultima modificare: Duminică, 10 Februarie 2019
Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
D-na Ciurea multumesc pentru raspunsurile Dvs
Ultima modificare: Luni, 11 Februarie 2019
steffy.1, utilizator
Buna ziua,

Sunt intr-o situație similară si as dori sa știu cum s-a finalizat situația cu imobilul dumneavoastră ?

Mulțumesc anticipat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua am cumparat un teren la țara in 2011. cu intabulare ... hyod hyod Buna ziua Am cumparat un teren la țara in 2011. Cu intabulare si cadastru. Pe teren existau doua constructii vechi de paianta aflate intr-o stare foarte ... (vezi toată discuția)
Dificultati demolare constructii ilegale guernica guernica Buna ziua, Am intalnit multe pareri potrivit carora o constructie ilegala, odata ridicata (terminata) este foarte greu, daca nu imposibil, sa fie demolata. ... (vezi toată discuția)
intabulare constructie fara autorizatie ContSters72755 ContSters72755 Va rog sa-mi spuneti cum se poate intabula o casa cu teren care a fost construita in anul 2000, fara sa procure autorizatiile necesare pentru constructie. ... (vezi toată discuția)