avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1965 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Cenzor ong
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Cenzor ong

Am un ong.este stipulat in actul contitutiv si un cenzor desi avem 3 membrii fondatori.este obligatoriu sa avem si contabil?cenzorul poate munci cu contract de munca sau gratuit?
contabilul tot cu contract de munca?
Daca asociatia a fost infiintata in 10.2018 ( si nu am avut activitate) trebuie sa depunem declaratia 101 la anaf? Va multumesc mult!
Ultima modificare: Marți, 12 Februarie 2019
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 21:26, 25 Februarie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca ati trecut acolo in actul constitutiv un cenzor cu nume si alte date de identificare, atunci trebuie sa il implicati in ong, sa-si prezinte raportul cenzorului care sa fie votat in adunarea generala alaturi de bilant si sa fie depus la finante.
Si doar adunarea generala poate decide renuntarea la acel cenzor si depunerea acestei hotarari si la judecatorie.
Cu un contabil autorizat membru ceccar nu este obligatoriu sa colaborati pe contract de munca luna de luna ci doar in luna aprilie cand trebuie sa va intocmeasca si sa semneze bilantul pentru anual precedent si doar pe baza de contract de prestari servicii contabile si factura pentru cateva zile cat ii trebuie sa-si faca treaba.
Trebuie sa depuneti declaratia 101 la anaf chiar si cu zero.
Ultima modificare: Marți, 12 Februarie 2019
george-neagu, moderator
Daca v-ati scris in actele contitutive ca trebuie sa aveti cenzor si daca aveti sub 15 membri, atunci trebuie sa il aveti. Daca sunt numai 3 fondatori si toti sunt si in CD, trebuie sa luati un cenzor din afara asociatiei. Care mai greu il gasesti sa activeze neremunerat, din moment ce nu e membru si deci nu are o datorie de a voluntaria. Poate in functie de scopul asociatiei accepta din motive caritabile, sau pt ca are relatii personale cu careva din fondatori etc. Legea nu impune nicio calitate speciala, nu trebuie nici macar sa aiba bacalaureatul :-) ar fi suficient sa stie sa citeasca si sa scrie :-) Desigur e de dorit sa aiba ceva cunostinte de probleme financiar-contabile, altminteri nu ar prea putea sa isi indeplineasca obligatiile de control nici macar ajutat de persoane pricepute.... Poate activa cu contract de voluntariat, daca e de acord. Daca nu ati avut activitate financiara dloc sau aproape deloc nici nu prea are mare lucru de facut....
COntabil in faza asta nu e obiectiv necesar sa aveti permanent, ati putea sa cereti o consultanta initiala sa va invete cum sa va tineti contabilitatea primara, si sa apelati apoi cand va obliga legea sa itocmiti si depuneti ceva documente la autoritatil. . Toate ONG trebuie sa depuna situatii financiare anuale, o data pe an pentru anul precedent Deci minim o data pe an trebuie sa platiti, macar pt acea prestatie singulara un contabil.. sau ca gasiti unul care sa o faca pe baza de voluntariat sau ca sponsorizare (daca e PFA / firma de contabilitate). Nu inteleg de unde ideea de depus declaratie 101? Daca nu v-ati trecut in declaratia 010 ca vector fiscal impozit pe profit, nu se pune problema sa depuneti 101 nici daca exista de zeci de ani organizatia si nici daca ruleaza milioane de lei prin conturi...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Semnare bilant ong neutra neutra Am avut astazi surpriza neplacuta de a mi se refuza primirea bilantului pentru ONG la finante pe motiv ca nu am dreptul sa semnez ca director economic. Sunt ... (vezi toată discuția)
Raportari asociatie fara scop patrimonial elenabolea elenabolea Ce raportari trebuie sa faca o asociatie infiintata de o mama pentru a putea primi sponsorizari de la firme si din redirectionare impozit 2 %,pentru terapia ... (vezi toată discuția)
Contabilitate ong abch abch in cazul unui ONG care s-a infiintat in martie 2011, nu a avut angajati, nu a avut sponsorizari si nici donatii,iar cheltuielile de infiintare si cele ... (vezi toată discuția)