avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1915 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Reclamatie notar - refuz inmanare procura catre ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Reclamatie notar - refuz inmanare procura catre mandatar

Buna ziua,

Am fost impreuna cu tatal meu la un notar unde tatal meu mi-a facut o procura pentru a putea sa semnez eu in numele lui un precontract de vanzare al apartamentului sau.

Am platit procura, am ridicat-o si la scurt timp dupa ce am iesit din biroul notarial, tatal meu s-a intors pentru a mai discuta ceva cu doamna notar si a uitat procura in biroul dansei.

A doua zi tatal meu a plecat din tara, iar cand am fost eu sa iau procura din biroul dansei, aceasta mi-a spus ca nu imi poate inmana mie procura, ca doar tatal meu o poate ridica. I-am spus ca dansul este plecat si ca eu am nevoie acum de procura pentru a ma folosi de ea. I-am spus ca il pot suna si ca ii poate confirma telefonic ca este de acord ca sa iau eu inapoi procura, insa dansa a refuzat si a zis ca imi poate da procura inapoi doar daca tatal meu ii trimite mail in care sa mentioneze acest lucru. I-am trimis mail tot in aceeasi zi si am sunat-o ca sa ii spun acest lucru, insa dansa mi-a zis ca a expediat deja prin posta actele.

Vreau sa stiu in baza carei legi/prevederi doamna notar a refuzat sa imi inmaneze procura din moment ce aceasta a fost platita si eu sunt parte a acelei procuri? Si repet, eu impreuna cu tatal meu am iesit cu procura din biroul dansei, apoi ulterior tatal meu s-a intors si a uitat procura la dansa in birou. Din moment aceasta procura contine numele meu, si s-a facut pentru ca eu sa ma servesc de ea, nu este logic si normal ca eu trebuie sa intru in posesia ei ca sa ma pot prezenta cu aceasta procura unde este necesar?

Din moment ce doamna notar nu a avut acordul scris al tatalui meu de a expedia prin posta aceasta procura, in baza carei legi/prevederi a luat dansa decizia unilaterala ca poate trimite prin posta aceasta procura?
Cel mai recent răspuns: rmorcoasa , utilizator 13:59, 18 Februarie 2019
nefiind procura ta, nu ai niciun drept s-o primeşti.
procura aparţine mandantului, nu mandatarului.
mandatarul (agentul) nu are dreptul de a primi procura de la notar
procura aparţine tatălui tău şi doar el poate să ţi-o predea şi doar dacă vrea el.
Notarul a procedat corect. Notarul are obligaţia de confidenţialitate faţă de client.
Dacă ţi-o dădea, încălca legea, deoarece clientul notarului este tatăl tău, nu tu.

Nu ai absolut deloc dreptate, dar imediat te gândeşti la reclamaţie...
Ultima modificare: Duminică, 17 Februarie 2019
Albert Kurtyan, Consilier juridic

Domnule Albert, asa cum am intrebat si aici pe forum, asa am intrebat-o si pe doamna notar sa-mi spuna in baza carei legi/prevederi a decis sa trimita prin posta procura. A refuzat sa-mi raspunda, spunandu-mi sa caut in lege. Si ei bine, asta am facut, am cautat in Noul cod Civil, si nu am gasit nimic legat de faptul ca doamna notar poate decide dupa bunul plac ce sa faca cu o procura, care nu a fost revocata: [ link extern ]

Mai mult, faptul ca initial mi-a spus ca-mi poate da procura daca primeste mail de la tatal meu, ca mai apoi sa se razgandeasca in privinta asta, plus alte lucruri pe care nu le consider normale legate de prestatia doamnei notar, toate acestea da, m-au facut sa "ma gandesc imediat la reclamatie", deoarece unele persoane doar asa se pot tempera, si pot fi invatate sa nu mai faca acelasi lucru si altor persoane, si sa le trateze cu respect. Dar se pare ca in tara asta, in fata medicului si a notarului nu ai voie sa pui intrebari, sau sa pui la indoiala prestatia, ca vai doamne, ei sunt zei, nu trebuie sa fie deranjati. Era asa greu sa stea de vorba cu mine calm si frumos, si sa-mi explice care sunt motivele legale pentru care nu-mi poate da mie actul dupa ce acesta a fost platit, dupa ce l-am ridicat, iesind cu el din biroul dansei?

Iar dansa cunostea situatia, faptul ca tatal meu pleaca din tara, iar cand am platit procura din banii mei (doarece tatal meu nu a avut banii la el) nu a mai deranjat-o acest aspect, a acceptat sa primeasca banii.

Acum am facut procura degeaba, deoarece doar tatal meu o poate ridica de la posta, si daca este in tara oricum nu mai avem nevoie de aceea procura, am pierdut si banii dati pe procura, si timp, nervi, si posibil si cumparatorii imobilului. Nu credeti ca am si eu voie sa ma gandesc la o reclamatie? Plus ca am pus niste intrebari, nu am dat cu parul.

Apreciez totusi faptul ca ti-ai facut timp sa imi raspunzi, insa esti cam transant. Probabil ai de a face cu fel de fel de oameni, insa nu toti suntem la fel. O zi buna!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procura pentru autoturism... Enkde Enkde O zi plina de nervi, insa o sa incerc sa fiu cat mai scurt. Ca si persoana cu dizabilitati, detinator al unui autoturism, dar fara a avea permis de ... (vezi toată discuția)
Ems posta romana: neglijenta in serviciu yanoda yanoda Buna ziua! In data de 04.12.2013 a fost expediat din tara in strainatate plicul ce continea diploma mea de master+foaia matricola in original, traduse si ... (vezi toată discuția)
Buna ziua,cu trei luni in urma am fost la un notar pe raza ... EugenSfetcu EugenSfetcu Buna ziua,cu trei luni in urma am fost la un notar pe raza sect4 București pentru o deschidere de succesiune, doamna notar a facut copii xerox la toate acte ... (vezi toată discuția)