avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 619 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizație copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizație copil

Bună ziua. Am o întrebare, va rog. În anul 2017 in Noiembrie mi am dat demisia de la ultimul loc de munca. După o luna am fost diagnosticata cu TBC, ceea ce m a făcut să stau acasă până în luna August 2018 pentru tratament. În Ianuarie 2019 am rămas însărcinată și încă nu am apucat să mă angajez. Întrebarea mea este: As putea beneficia de o indemnizație pentru copil mai mare de 200 atâta timp cât eu nu am.putut munci un an si as vrea să mă angajez acum sa muncesc macar 6 luni? Va mulțumesc.
Ultima modificare: Marți, 19 Februarie 2019
Lauraandreea19, utilizator
Cel mai recent răspuns: Lauraandreea19 , utilizator 07:36, 20 Februarie 2019
Începând cu martie-2019 alocația pentru copil va fi de 300 lei. Pentru indemnizație trebuie lucrate minim 12 luni din ultimele 24 de luni. Dacă veți lucra 6 luni nu vă încadrați la dreptul de indemnizație. Veți rămâne numai cu alocația copilului care va fi 300 de lei.
Ultima modificare: Marți, 19 Februarie 2019
Dapix, utilizator
OUG 111/2010, actualizata in 2017 prevede urmatoarele:
Indemnizatiile pentru cresterea copilului se acorda persoanelor care in ultimele 24 de luni anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni consecutiv venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit Codului Fiscal si care beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului.

Cele 12 luni pot fi constituite si din perioade asimilate in care persoana indreptatita:

si-a insotit sotul in misiune permanenta in strainatate;
a beneficiat de indemnizatie de somaj;
a beneficiat de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate;
a realizat perioade asimilate stagiului de cotizare in sistemul public de pensii;
a beneficiat de indemnizatia pentru cresterea copilului pana la 2/3 ani;
a beneficiat de pensie de invaliditate;
a beneficiat de concediu fara plata pentru a participa la cursuri de formare/perfectionare profesionala din initiative/cu acordul angajatorului;
a urmat sau urmeaza cursurile de zi ale invatamantului universitar postuniversitar sau liceal organizat potrivit legii;
se afla in perioada de 60 zile de la absolvirea cursurilor de zi a invatamantului universitar cu examen de diploma/licenta.
pentru luna in care s-a nascut copilul se ia in calcul venitul cuvenit in luna respectiva.

Daca nu va incadrati in cele de mai sus, din pacate, nu puteti beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului.
Cei 200 lei la care va referiti, sunt alocatia copilului, care inteleg ca va fi majorata la 300 lei.
Va mulțumesc pentru răspuns. Deși nu vad corect această regulă atâta timp cât eu nu am avut voie sa muncesc și nici nu mă primea nimeni cât timp luam tratamentul.:(
Aveți vina personală că v-ați dat demisia de la ultimul loc de muncă. Trebuia să lucrați până la intrarea în concediu medical, iar dacă ați fi stat în medical, ați fi beneficiat acum de indemnizația pentru creștere copil.
Daca as fi știut de înainte că sunt bolnava nu mi dădeam demisia. Demisia mi am dat o din alt motiv, că să mă pot înscrie la școală de politie, așa am descoperit boala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alocatie copil adelina_bogdana adelina_bogdana Va rog daca stie cineva cat mai este alocatia la copii sub 2 ani? (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil denis2018 denis2018 Buna ziua. Nora mea a nascut in luna martie 2018. La acea data nu mai avea calitatea de salariat deja de 8 luni, indeplinind totusi stagiu de 12 luni lucrate ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil Matei Eugen Marius Matei Eugen Marius O tanara , care nu a muncit nicioadata in situatia in care va naste un copil va primi indemnizatia pentru cresterea copilului? (vezi toată discuția)