avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Buna seara! Am vrut sa deschid succesiunea dupa bunica unde sunt mostenitori dupa ea 20 personane. Deoarece unii dintre mostenitori nu vor sa coopereze referitor la acte si sunt plecati 2 nepoti din tara ar urma o actiune in instanta. Am fost la o avocata pe care urma sa o angajez la process si mi-a spus ca titlul emis pe numele bunicii nu e bun pt.ca cererea s-a facut de doi copii ai bunicii in 1991 titlul emis in 1998 dar bunica era decedata din 1971. Am fost la primaria unde s-a depus cerea dar nu se mai gaseste cererea si nu se poate corecta titlul.
Alt aspect al problemei este ca acel teren este langa casa unui var la tara si el se crede viitor proprietar pe tot terenul(nu il lucreaza doar l-a cosit) si nu ne permite sa mergem sa punem ceva pe teren.
Acel titlu l-am inregistrat eu la primarie ca nu se garea in registru agricol si am platit impozitul in numele meu pe 5 ani in urma.
Intrebare: Daca nu se dezbate succesiunea care f grea si cred de durata ce sanse are acel var sa intre in proprietatea terenului prin uzucapiune si ce sanse am eu pt.faptul ca am acceptat mostenirea prin plata impozitului(trebuie sa intru fortat ca sa dovedesc ca nu foloseste doar el acel teren)?

Cel mai recent răspuns: madriana57 , utilizator 09:41, 21 Februarie 2019
Buna seara,

In primul rand, nu dvs. trebuia sa acceptati succesiunea dupa bunica dvs., ci tatal sau mama dvs.
Succesiunea trebuia acceptata (tacit sau expres) in termen de 6 luni, acesta era termenul de acceptare a sucesiunii prevazut de lege la acea data.
Dvs. nu puteti accepta succesiunea dupa aproape 30 de ani.
Asa v-a spus avocata, ca titlul "nu este bun" si ca acea greseala nu poate fi rectificata, eu nu prea cred.
Faptul ca acel nepot coseste terenul, are aceeasi semnificatie cu a lucra terenul.
De cand lucreaza terenul acel nepotul, de cand se afla in posesia lui? Dar cei doi nepoti care au solicitat emiterea titlului, ei au vreo pretentie la mostenire? Acel nepot in posesia caruia sa afla terenul este unul dintre cei doi nepoti?
Din ceea ce ati povestit, acesta pare sa aiba sanse mari in cazul unei uzucapiuni si nu dvs., daca nu cumva a acceptat sucesiunea ( in fapt, unul din parintii lui) in termen.
Sunt foarte multe alte aspecte de analizat, mergeti cu actele la un avocat pentru o consultatie.
Da, sunt de acord cu cele expuse mai sus de colega avocată.
Probabil ca avocata ă inteles situatia bazată pe acte.
In primul rand mama mea este decedata si nu s-a facut nimic de nimeni in cele 6 luni de la decesul buniciii pt ca nu se cunostea acest lucru de catre noi. Eu in idea ca vreau sa deschid succesiunea am inregistrat acel titlu urmand sa mi se elibereze un certificate fiscal pentru un viitor proces de succesiune.
Cererea la primarie care au depus-o doi unchi de ai mei in numele tuturor fratilor(8) pentru titlu nu se gaseste titlul s-a eliberat in 1998 pe numele bunicii ea fiind decedata din 1971.In conditiile acestea nu se poate corecta titlul fara cerere.
Intrebare: chiar daca se cere prin instanta emiterea unui alt titlu pe toti copii bunicii nepotul care foloseste acel teren are drepturi depline? In decursul anilor au mai incercat dintre urmasi sa foloseasca acel teren dar au fost impiedicati de el(el avand casa in apropierea terenului)
Da unul din cei doi nepoti doreste parte din acel teren.
Poate nepotul care a folosit acel teren sa ne inlature pe toti de la aceasta mostenire?
Faptul ca eu am platit acel impozit dupa titlu si sunt inregistrata la taxe si impozite in ce pozitie ma situeaza in acest caz. Se poateinvoca in acest caz 'mostenitor rezervatar'?
Multumesc tuturor pentru atentia acordata, Adriana

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Titlu propietate si succesiune nefacuta madriana57 madriana57 Multumesc! Daca se poate as vrea sa imi mai dati un raspuns la o situatie pe care v-o prezint in continuare. Bunica mea a decedat in 1971 si in 1991 s-a emis ... (vezi toată discuția)
Succesiune madriana57 madriana57 Buna ziua! Pot folosi si chiar vinde o parte dintr-un teren pe care este un titlu gresit pe bunica adica bunica a murit in 1971 si titlul s-a emis la cererea ... (vezi toată discuția)
Buna ziua bunicul meu a decedat in anul 1999. exista un titlu ... Florea Iulia Florea Iulia Buna ziua Bunicul meu a decedat in anul 1999. Exista un titlu de proprietate pe mai multe bucati de teren, in total 5,46 hectare. Titlul de proprietate este ... (vezi toată discuția)