avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 724 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită buna ziua! ma poate ajuta cineva cu un sfat? ce pot ...
Discuție deschisă în Executare silită

buna ziua! ma poate ajuta cineva cu un sfat? ce pot face cu poprirea?

lucrez cu carte de munca.....dar 1/3 din salariul net este oprit de executor......am incercat sa cer un angajament de plata mai mic....dar nu am gasit intelegere.castig 1500 lei...iar 500 sunt opriti....stau cu chirie...si nu mai pot face fata!! va multumesc!!
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 22:31, 21 Februarie 2019
Si apropo vedeti ca va incadrati in situatia in care obtineti sub salariul minim pe economie si va incadrati la alte criterii de retinere



Salariile si alte venituri periodice realizate din munca, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a) pana la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii;
b) pana la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi 1/2 din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.
Veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor d8e existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.


Ultima modificare: Joi, 21 Februarie 2019
DenisRif, utilizator
contractul meu este pe salariul minim pe economie.....dar net iau 1500
angajatorul imi spune ca poprirea se face la cate ore am muncit....daca o luna iau 1400 imi pune poprire pe ei.....daca iau 1500.......la fel
În cazul dvs este corect dpdv legal procentul de 33% cât vă este poprit. În plus nu angajatorul va pus poprirea, ci executorul judecătoresc. Angajatorul nu are de ales, trebuie să se supună încheierii emisă de executorul judecătoresc, care a stabilit procentul maxim de 1/3.

1.500 x 1/3% = 500
Ultima modificare: Joi, 21 Februarie 2019
Dapix, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Angajatorul este doar un simplu TERȚ POPRIT, nu el stabilește procentul popririi.

Procentul popririi se stabilește de executorul judecatoresc . Conform legii (Codul de procedura civila) din salariu se poate retine maxim o treime (33%) pentru o datorie si maxim 50% in cazul mai multor creditori.

Nu este legal sa va opreasca din intreg salariul net mai mult de 33%, daca aveti o singura poprire. Mai exact, se poate retine fie cate 33% atat din avans cat si din lichidare, fie o singura data din intreg salariul net, dar in niciun caz de doua ori din tot salariul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retinere salar si poprire salar alexandraoana alexandraoana Buna dimineata. Am urmatoarea nelamurire: Un salariat are o retinere din salariu (care NU este poprire infiintata de executor judecatoresc). Acum este ... (vezi toată discuția)
Poprire pe salariu in contul excutorului Georgia_cs Georgia_cs Buna ziua. Am schimbat recent angajatorul si am primit luna aceasta instiintar de poprire pe 1/3 din venitul net. Ce m-a uimit pe mine este ca banii din ... (vezi toată discuția)
Poprire pe salariu mai mica de 1/3 din salariul net? ahairm ahairm Buna ziua! Se poate institui poprire pe salariu mai mica de 1/3 din salariul net? Salariatul m-a rugat sa ii retin o suma mai mica decat o treime.. Poprirea ... (vezi toată discuția)