avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 964 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Adoptie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Adoptie

Buna ziua.
As dori sa aflu cum ar trebui sa procedam in cazul in care tatal meu vitreg vrea sa ma adopte, in conditiile in care eu am deja 26 de ani. Mama este casatorita cu tatal meu vitreg de aproximativ 6 ani, dar sunt impreuna de vreo 10 ani. Locuim in casa lui si el doreste ca eu sa mostenesc acea casa. Din cate am inteles este cumva imposibila adoptia deorece sunt majora si nu as avea motive intemeiate pt a initia procedura. Eu nu mai tin legatura cu tatal meu natural si nici nu mai doresc nici un fel de legatura cu el. Cum ar trebui sa procedam in aceasta situatie?
Va multumesc pt raspunsuri. O zi frumoasa :)

P.S. : Tatal meu vitreg nu are copii si a intrerupt orice legatura cu rudele sale de cativa ani buni.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 13:07, 21 Noiembrie 2009
Puteti consulta legea 273/2004 privind regimul juridic al adoptiilor.
Art. 5 prevede ca "persoana majora poate fi adoptata numai daca adoptatorul sau familia adoptatoare a crescut-o in timpul minoritatii sale."
Exista si exceptii, cum ar fi adoptarea unei persoane de catre sotul parintelui firesc.
Cititi legea si vedeti daca va incadrati in vreuna din situatiile prevazute acolo.
In principiu e o procedura simpla, depuneti cererea la tribunal, aveti nevoie de un martor si de acordul adoptatorului si cam atat.












]
in cazul unei persoane majore , adoptia se poate realiza daca adoptatorul a participat la cresterea si educarea persoanei ce urmeaza a fi adoptata .
Multumesc pt raspunsuri, voi consulta legea respectiva. Tatal vitreg a participat la cresterea si educatia mea.. de la varsta de 16 ani incoace tot participa =D>.
avand in vedere ca procedura adoptiei este destul de complicata totusi, daca doar acesta este motivul pt care doriti sa se realizeze adoptia, mai exista si alte posibilitati de a primi acea casa.
de ex . puteti proceda la incheierea unui contract de intretinere cu sotul mamei dvs . sau un contract de vanzare-cumparare cu clauza uzufructului viager.

Mostenirea casei nu este singurul motiv pt care vrem sa initiem procedura de adoptie. El (si si eu) vrea sa-i port numele si "sa fiu fata lui" :) . Il consider tata de multa vreme si mi se pare firesc sa fiu fata lui. :)

Alte discuții în legătură

Pot sa fiu adoptata de concubinul mamei daca sunt majora? Caramea Caramea As vrea sa stiu daca concubinul mamei mele (nu sunt casatoriti) poate sa devina legal tatal meu avand in vedere ca eu sunt majora si ma creste de la varsta de ... (vezi toată discuția)
Adoptia majorului de catre sotul parintelui firesc plummy plummy Buna ziua! Cum se face adoptia unui major de catre sotul parintelui firesc? Este suficienta depunerea personal a unei cereri de incuviintare a adoptiei la ... (vezi toată discuția)