Buna ziua,
Locuiesc in Galati, intr-un bloc de 4 etaje compus doar din 2 scari si asociatia de proprietari cuprinde doar aceste 2 scari. Nu exista datorii "istorice' sau extraordinar de mari (as putea spune ca datoriile se incadreaza in limitele normale: 1-2000 de lei pe fiecare scara). V-am dat aceste detalii pentru a intelege ca nu sunt motive din partea administratorului sa refuze sa faca ce scrie clar in lege:
Legea nr. 196/2018 din 20 iulie 2018 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si administrarea condominiilor publicata in: MONITORUL OFICIAL NR. 660 din 30 iulie 2018,
ART. 20
(1) Fiecare asociatie de proprietari este obligata sa detina un singur cont bancar.
(2) In vederea platii cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, datele de identificare ale contului bancar prevazut la alin. (1) se comunica tuturor proprietarilor prin afisare la avizier, odata cu lista de plata a cheltuielilor asociatiei de proprietari.
(3) Prin datele de identificare ale contului bancar mentionate la alin.(2) se intelege numele titularului contului, banca la care este deschis contul, sucursala si codul IBAN.
ART. 109 Prezenta lege intră in vigoare la 60 de zile de la data publicării in Monitorul Oficial al României,Partea I.
Din cauza ca m-am saturat sa tot platesc in numerar doar in anumite zile si la anumite ore si asta e singura plata pe care nu o pot face on-line, de cum am vazut aceasta lege m-am bucurat. In noiembrie m-am dus la administrator sa-l intreb ce e cu acest cont (de ce nu il avem afisat). El mi-a spus clar in fata ca nu o sa deschida un astfel de cont (desi legea ii impune) pentru ca risca sa fie executat silit in caz de datorii. Asa cum am specificat la inceput, nu e cazul de datorii istorice sau vreun pericol imediat de a fi executati. E doar drobul de sare.
Imediat dupa acea discutie am facut o sesizare la primaria din Galati (on-line) dar se pare ca "nu a ajuns unde trebuie"... asta mi-a zis o doamna unde am sunat prin decembrie sa ma interesez de statusul acestei sesizari. Tot acea doamna mi-a zis ca primaria nu are cum sa-i oblige pe astia sa rerspecte legea, invocand acelasi motiv: sunt asociatii cu datorii istorice si, in momentul in care isi fac cont si varsa banii in acel cont, vor fi executati de societati precum Calorgal/ Apa Canal/...
Problema mea ca cetatean nu este ca legea a fost prost gandita de la inceput (ma gandesc ca ar putea modifica vreun articol a.i. executia aceea sa nu fie pe toata suma din cont, ci doar pe un procent 30-40%, a.i. sa poata sa-si plateasca in continuare datoriile curente). La fel, legea le da dreptul presedintilor de asociatie sa recupereze datoriile (procese sau alte mijloace) de la datornici.
Eu, ca cetatean platitor de taxe, am pretentia ca, daca legea imi confera un drept (dreptul de a plati on-line), sa si pot beneficia de acest drept.
Cand m-am dus sa discut cu administratorul si mi-a zis verde in fata ca nu va deschide acel cont, l-am anuntat ca nici eu nu mai platesc decat in acel cont. La care el a inceput sa-mi bage penalitati.
Am fost zilele trecute si am depus o sesizare (cu numar de inregistrate) la registratura primariei, sesizare prin care am solicitat sa se aplice aceasta lege, recte sa-i impuna adminstratorului sa deschida cont pe asociatie. Am termen de 30 de zile pana primesc raspunsul.
Acum urmeaza intrebarile:
1. Daca raspunsul nu va veni in cele 30 de zile, ce pot face pentru a obtine totusi un raspuns oficial din partea primariei?
2. daca raspunsul va fi unul vag sau negativ, care sunt exact pasii pentru a da in judecata si pe cine: primaria sau asociatia de proprietari? Ce acte imi trebuie si unde trebuie sa le depun?
3. cum pot face ca sa nu mai platesc salariul administratorului pe aceasta perioada in care suntem in litigiu? Pentru ca eu consider ca nu isi face datoria si ma priveaza de un drept conferit de o lege, drept pentru care nu mai vreau sa-i platesc salariul. Exista vreo posibilitate legala pentru asta? Daca da, care ar fi aceea?
4. cum pot contesta acele penalitati?
Nu are treaba administratorul cu deschiderea contului, discutati cu presedintele asociatiei, el este reprezentantul legal al asociatiei, administratorul este angajatul asociatiei.
ART. 20
(1) Fiecare asociatie de proprietari este obligata sa detina un singur cont bancar.
(2) In vederea platii cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, datele de identificare ale contului bancar prevazut la alin. (1) se comunica tuturor proprietarilor prin afisare la avizier, odata cu lista de plata a cheltuielilor asociatiei de
proprietari.
(3) Prin datele de identificare ale contului bancar mentionate la alin. (2) se intelege
numele titularului contului, banca la care este deschis contul, sucursala si codul
IBAN.
ART. 57
Presedintele asociatiei de proprietari are urmatoarele atributii:
a) in baza mandatului acordat de adunarea generala reprezinta asociatia de proprietari in relatiile cu tertii, inclusiv in actiunile in instanta;
b) semneaza documentele asociatiei de proprietari;
c) supravegheaza si urmareste corecta punere in aplicare a hotararilor adunarii generale, respectarea prevederilor statutului si acordului de asociere, precum si aplicarea deciziilor comitetului executiv;
d) aduce la cunostinta proprietarilor prevederile statutului si regulamentului
condominiului;
e) raspunde in scris la sesizarile si contestatiile scrise ale proprietarilor din
condominiu in termen de maximum 10 zile de la primirea acestora;
...
Deci faza cu administratorul nu are ce cauta in topicul dumitale.
Discutia este ca Fiecare asociatie de proprietari este obligata sa detina un singur cont bancar.
PUNCT!
Ma tem ca nu inteleg raspunsul. OK, nu e administratorul e presedintele cel care trebuie sa deschida acel cont. Asta am inteles-o si nu asta e ideea (asa cum am spus, era si presedintele de fata la discutie).
Intrebarea mea este: ce pot face cand Asociatia (prin presedintele ei) NU VREA sa aiba un cont (cu sau fara PUNCT la urma). Care sunt pasii legali pe care eu trebuie sa-i urmez ca sa determin asociatia sa intre in legalitate? Am pus niste intrebari punctuale. Imi poate raspunde cineva la acele intrebari?