avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 944 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Administratorul nu vrea sa deschida cont pentru ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Administratorul nu vrea sa deschida cont pentru Asociatie (conform Legii 196/2018)

Buna ziua,
Locuiesc in Galati, intr-un bloc de 4 etaje compus doar din 2 scari si asociatia de proprietari cuprinde doar aceste 2 scari. Nu exista datorii "istorice' sau extraordinar de mari (as putea spune ca datoriile se incadreaza in limitele normale: 1-2000 de lei pe fiecare scara). V-am dat aceste detalii pentru a intelege ca nu sunt motive din partea administratorului sa refuze sa faca ce scrie clar in lege:

Legea nr. 196/2018 din 20 iulie 2018 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si administrarea condominiilor publicata in: MONITORUL OFICIAL NR. 660 din 30 iulie 2018,

ART. 20
(1) Fiecare asociatie de proprietari este obligata sa detina un singur cont bancar.
(2) In vederea platii cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, datele de identificare ale contului bancar prevazut la alin. (1) se comunica tuturor proprietarilor prin afisare la avizier, odata cu lista de plata a cheltuielilor asociatiei de proprietari.
(3) Prin datele de identificare ale contului bancar mentionate la alin.(2) se intelege numele titularului contului, banca la care este deschis contul, sucursala si codul IBAN.

ART. 109 Prezenta lege intră in vigoare la 60 de zile de la data publicării in Monitorul Oficial al României,Partea I.

Din cauza ca m-am saturat sa tot platesc in numerar doar in anumite zile si la anumite ore si asta e singura plata pe care nu o pot face on-line, de cum am vazut aceasta lege m-am bucurat. In noiembrie m-am dus la administrator sa-l intreb ce e cu acest cont (de ce nu il avem afisat). El mi-a spus clar in fata ca nu o sa deschida un astfel de cont (desi legea ii impune) pentru ca risca sa fie executat silit in caz de datorii. Asa cum am specificat la inceput, nu e cazul de datorii istorice sau vreun pericol imediat de a fi executati. E doar drobul de sare.

Imediat dupa acea discutie am facut o sesizare la primaria din Galati (on-line) dar se pare ca "nu a ajuns unde trebuie"... asta mi-a zis o doamna unde am sunat prin decembrie sa ma interesez de statusul acestei sesizari. Tot acea doamna mi-a zis ca primaria nu are cum sa-i oblige pe astia sa rerspecte legea, invocand acelasi motiv: sunt asociatii cu datorii istorice si, in momentul in care isi fac cont si varsa banii in acel cont, vor fi executati de societati precum Calorgal/ Apa Canal/...

Problema mea ca cetatean nu este ca legea a fost prost gandita de la inceput (ma gandesc ca ar putea modifica vreun articol a.i. executia aceea sa nu fie pe toata suma din cont, ci doar pe un procent 30-40%, a.i. sa poata sa-si plateasca in continuare datoriile curente). La fel, legea le da dreptul presedintilor de asociatie sa recupereze datoriile (procese sau alte mijloace) de la datornici.
Eu, ca cetatean platitor de taxe, am pretentia ca, daca legea imi confera un drept (dreptul de a plati on-line), sa si pot beneficia de acest drept.

Cand m-am dus sa discut cu administratorul si mi-a zis verde in fata ca nu va deschide acel cont, l-am anuntat ca nici eu nu mai platesc decat in acel cont. La care el a inceput sa-mi bage penalitati.

Am fost zilele trecute si am depus o sesizare (cu numar de inregistrate) la registratura primariei, sesizare prin care am solicitat sa se aplice aceasta lege, recte sa-i impuna adminstratorului sa deschida cont pe asociatie. Am termen de 30 de zile pana primesc raspunsul.

Acum urmeaza intrebarile:
1. Daca raspunsul nu va veni in cele 30 de zile, ce pot face pentru a obtine totusi un raspuns oficial din partea primariei?
2. daca raspunsul va fi unul vag sau negativ, care sunt exact pasii pentru a da in judecata si pe cine: primaria sau asociatia de proprietari? Ce acte imi trebuie si unde trebuie sa le depun?
3. cum pot face ca sa nu mai platesc salariul administratorului pe aceasta perioada in care suntem in litigiu? Pentru ca eu consider ca nu isi face datoria si ma priveaza de un drept conferit de o lege, drept pentru care nu mai vreau sa-i platesc salariul. Exista vreo posibilitate legala pentru asta? Daca da, care ar fi aceea?
4. cum pot contesta acele penalitati?

Deocamdata atat.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: mihai_cu , utilizator 13:44, 27 Februarie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
mihai_cu
Dupa cate am observat la prima vedere , nu ati parcurs traseul prevazut de legea 196 / 2018 , adica o petitie la presedinte ,dupa 10 zile daca nu raspunde inca o petitie la com. ex si cenzor / comisia de cenzori , dupa alte 10 zile de neraspuns , va adresati primariei la serviciul specializat , unde raspunsul este de 30 - 40 zile si daca nu va raspunde sau raspunsul nu este cel scontat , direct la un avocat si in instanta
Toate petitiile sa fie in dublu exemplar si cu numar de inregistrare . Aceasta ete o parere personala .
Succes
In mod eronat va adresati administratorului de imobil care este simplu angajat al asociatiei de proprietari cu limite de competenta legal prevazute
Daca este sa fie executata silit asociatia de proprietari,se poate dispune executare pe toate sumele percepute din intretinere-fara sa existe conditia ca acestea sa fie depozitate in cont bancar
Din sustinerile administratorului ar fi trebuit dupa ce afirmati ca ati parcurs disp L nr 196/2018 sa realizati ca acesta nu stapaneste dispozitiile in domeniu
Daca tot sustineti ca ati studiat L nr 196/2018 care este motivul pentru care toate discutiile le realizati cu administratorul de imobil ,in conditiile in care acesta nu are competenta sa solutioneze problemele ridicate de dv?
1-Nu va asteptati ca inspectorii din primarie sa isi rupa ciubotele sa alerge sa solutioneze problema dv
Serviciul se denumeste sprijinire si indrumare asociatii de proprietari,or problema dv este legal prevazuta dar....legiuitorul in incomensurabila lui inteligenta nu a dispus eventuale sanctiuni in cazul in care reprezentantii asociatiei nu respecta dispozitiile si obligatiile ce le revin
2-In cadrul asociatiilor de proprietari disputele de regula se solutioneaza cu decenta cu intelegere si cu intelepciune
A demara o procedura in instanta deja v-ar asigura imaginea unui reclamagiu ,nu garanteaza o solutie favorabila dv dar garanteaza ca relatiile/raporturile viitoare cu asociatia de proprietari vor fi pe picior de razboi
Dupa dv care ar fi temeiul de fapt si de drept pe care v-ati intemeia actiunea impotriva primariei ?
Cu ce este de vina primaria ,autoritatea primariei,ca dv in cadrul asociatiei dv de proprietari nu ati ales un presedinte de asociatie o persoana responsabila,interesata sa exrcite cu respect si cu buna credinta obligatiile ce ii revin ?
Eventuala actiune o redactati dupa cum apreciati de cuviinta si o depuneti la judecatoria teritoriala
Din precizarile dv este evident ca nu ati parcurs cu responsabilitate disp L nr 196/2018
Faceti aprecieri la disp L nr 196/2018,intentionati sa actionati in instanta primaria sau asociatia de proprietari
Ati citit cumva disp L nr 196/2018 art 29 al 2 ?
3-Proprietarul este unic raspunzator pentru actele si actiunile sale
Este dreptul si la latitudinea dv sa achitati ce sume apreciati catre asociatia de proprietari
Daca intentionati sa nu mai achitati cota parte intretinere respectiv fractia aferenta prestatie administrator de imobil,conform dispozitii L nr 196 /2018 va asumati consecintele legal prevazute
nu isi face datoria si ma priveaza de un drept conferit de o lege, drept pentru care nu mai vreau sa-i platesc salariul.

Cum anume va priveaza administratorul de imobil de un drept si care ar fi acela ?
Incercati sa solutionati amiabil,decent problemele,sa clarificati aspectele care va suscita interesul direct cu reprezentantul legal al asociatiei de proprietari in persoana presedintelui de asociatie
Succes !
Multumesc pentru raspunsuri. Ma gandeam ca se subintelege (cand am precizat ca era si presedintele de fata la discutie) ca am clarificat acest aspect si ca nu mai e necesar sa-mi explicati ca nu trebuia sa ma adresez administratorului ci presedintelui. Hai sa mai spun inca o data: am discutat cu ambii, atat cu administratorul cat si cu presedintele. Discutia a avut loc in camera unde se fac de obicei incasarile si erau prezenti administratorul, presedintele, eu si inca un vecin venit sa-si plateasca cheltuielile de intretinere. Dialogul s-a purtat intre mine si cei doi, recte administratorul si presedintele. Deci solicitarea a fost catre ambii. Am mentionat despre administrator initial pentru ca el a fost cel care mi-a zis ca nu vrea sa deschida din cauza ca poate fi executat silit. dar presedintele era langa el.

Cat despre imaginea de reclamagiu de care pomenea antevorbitorul, nu stiu de ce eu ar trebui sa ma port cu manusi cu unii care mi-au zis deschis in fata ca nu le pasa de doleantele mele? Sa nu credeti ca m-am dus direct cu gura mare la ei. Am incercat prima data sa vorbesc frumos, dar rezultatul a fost un refuz badaranesc din partea administratorului (ca de ce imi permit eu sa-i spun cum sa-si faca treaba). Apoi am inceput sa-i spun ca nu asta intentionez, ca de fapt il rog sa aplice legea (a ramas putin surprins ca stiam acea lege). I-am arata exact articolul si abia apoi a inceput sa-mi zica de ce nu vrea (chestia cu executarea). L-am rugat chiar sa ne intelegem ca oamenii, ca nu tin eu musai sa creez probleme. Fiind vecini de bloc, l-am rugat sa-mi dea contul lui personal si eu ii voi vira banii acolo (i-am zis ca am incredere in el si ca nu mi-e teama ca ar face vreo chestie). Nici asta nu a vrut. Abia apoi am inceput sa schimb tonul si sa le spun ca, in aceste conditii eu refuz sa mai platesc cheltuilelie intrucat nici ei nu se conformeaza cerintelor mele in a aplica o lege in vigoare. Deci pana una alta ei au fost cei care si-au creat o imagine de badarani si scandalagii (nu v-am mai zis cum tipau la mine, pana le-am pus in vedere ca nu e chiar asa de indicat sa faca asta). Deci oricum relatiile de care spuneati nu prea mai exista (nu se poate numai din partea unei parti, at trebui din ambele parti sa vina acest zen).

Acum, ca am clarificat (sper) acest aspect, ce as putea sa inteleg din raspunsurile primite? Ca nu are rost sa ma gandesc la o actiune impotriva Primarie intrucat aceasta nu are parghiile legale pentru a-i determina pe presedintii de asociatii sa respecte legea. Asta ar fi raspunsul la intrebarea 2.

Deci, daca nu impotriva primariei, atunci pot actiona Asociatia de locatari in instanta (prin reprezentantul acetseia care este presedintele) pentru a o determina sa deschida acel cont?

mihai_cu a scris:

Deci, daca nu impotriva primariei, atunci pot actiona Asociatia de locatari in instanta (prin reprezentantul acetseia care este presedintele) pentru a o determina sa deschida acel cont?

Da
Va multumesc pentru raspunsuri. Consider ca se poate incheia aceasta discutie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care e suma minimă pentru care se pot acționa în instanță datornicii la întreținere? BOSKY BOSKY Bună ziua ,care este suma minima pentru care se poate actiona in instanță datornicii la întreținere? (vezi toată discuția)
Cont bancar blocat buna ziua! va rog, puteti sa-mi dati mai multe ... Lumyna Lumyna cont bancar blocat Buna ziua! Va rog, puteti sa-mi dati mai multe detalii si eventuale mijloace de control ale modului cum se fac incasarile si platile in ... (vezi toată discuția)
Prin virament bancar ! codrutz2007 codrutz2007 Buna ziua ,am o intrebare ,o asociatie de proprietari este obligata sa aiba un cont bancar prin care sa imi platesc utilitatile prin internet banking,fara a fi ... (vezi toată discuția)