1. Exista vreun articol din noul cod civil care sa precizeze ca in cazul unui titlu de proprietate lovit de nulitate absoluta pentru incalcari ale L 169/97 art III, pct 1, al a, b, c,, sunt lovite de aceeasi nulitate si actele de vanzare-cumparare ulterioara a aceluiasi imobil?
2. In aceeasi actiune in care se cere constatarea nulitatii absolute a unui titlu de proprietate si a actelor de vanzare-cumparare subsecventa se poate invoca pentru primul capat incalcarea art III din L 169/97, iar pentru al doilea capat - incalcarea art 21, pct 5 din L 10/2001 care interzice instrainarea unui imobil pana la solutionarea procedurilor administrative si judiciare initiate in conformitate cu acea lege?
Este vorba despre principiul anulării actului subsecvent ca urmare a anulării actului iniţial (resoluto iure dantis, resolvitur ius accipientis).
Potrivit acestui principiu, anularea (desfiinţarea) actului juridic iniţial (primar) atrage şi anularea actului juridic subsecvent (următor), datorită legăturii lor juridice.
Principiul este prevazut de art. 1254 alin. (2) Cod Civil, care prevede că „desfiinţarea contractului atrage, în condiţiile legii, şi desfiinţarea actelor subsecvente încheiate în baza lui”,