avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 287 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Ajutor insolventa
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Ajutor insolventa

Se da urmatoarea situatie:
Intr-un sat, un proprietar asupra unui teren mai mare vinde unei societati S.R.L o bucata de teren. Terenul vandut este inconjurat de restul terenului care ramane proprietatea persoanei fizce care a vandut societatii. Societatea S.R.L. este administrata de fiul proprietarului care vinde. Administratorul firmei construieste pe aceasta bucata de teren cumparata pe firma, un imobil. Suprafata imobilului construit depaseste suprafata de teren dobandita de S.R.L. fiind inconjurata de terenul persoanei fizice si se intinde 100 mp pe suprafata de teren a persoanei fizice la care se adauga o terasa de 300 si ceva de mp.
Societatea S.R.L. intra in insolventa iar imobilul, respectiv suprafata de teren cumparata de la fostul proprietar sunt scoase la licitatie. Suprafata scoasa la licitatie este ma mica decat suprafata reala a imoblului. Dupa 10 ani in care nu este interesat nimeni de licitatie, banca vinde creanta unei firme din strainatate cu filiala in Romania.
Imobilul ( fiind inconjurat de celalalt teren care a ramas in proprietatea persoanei fizice adica tatal celui care administra societatea aflata in insolventa) nu beneficiaza de intrare de la drumul public, intrarea in imobil facandu-se cu trecerea pe proprietatea persoanei fizice, imobilul este alimentat cu apa de la casa persoanei fizice neexistand alimentatie publica si canalizare publica in sat iar fosa septica se afla la fel pe proprietatea persoanei fizice si nu pe proprietatea societatii sau pe suprafata scoasa la licitatie. In fata imobilului a fost construita o terasa care la fel se afla pe proprietatea persoanei fizice, deci practic pe terenul cumparat, pe toata suprafata s-a construit o parte din imobil iar restul constructiei s-a intins pe cealalta proprietate.
Eu sunt fiul administratorului care are firma in insolventa si imobilul scos la licitatie si am deschis o firma pentru a cumpara bunurile scoase la licitatie.
Intrebarea mea este cum pot recupera acest imobil la un pret cat mai mic, care sunt scenariile si ce piedici putem pune firmei care a cumparat acum creanta si vinde mai departe, avand in vedere ca imobilul nu are cale de acces de la drum in imobil, nu are apa proprie ci doar cu acordul celuilalt proprietar care este bunicul meu, nu are fosa septica aceasta fiind pe terenul bunicului meu, suprafata reala a imobilului este mai mare decat cea scoasa la licitatie iar imobilul se intinde si pe proprietatea bunicului meu, nu are nici un pic de teren in jurul lui? Au voie sa faca reclama si sa puna poze cum ca scot la vanzare un imobil daca acesta se intinde si pe terenul meu sa zicem?nu e ca si cum ar scoate si terenul meu la vanzare?
Precizez ca bunicii de pe tata sunt decedati si asupra terenului care inconjoara imobilul si pe care se afla o parte din constructie sunt trei mostenitori printre care unul este administratorul firmei in insolventa. Nu s-a facut inca succesiune. La succesiune afecteaza aceasta problema cu imobilul care se intinde 100 mp pe suprafata de teren a bunicului?

Poate ma poate ajuta cineva cu niste sfaturi si scenarii, ce situatii pot fi din punct de vedere legal pentru a castiga un pret cat mai mic. Stiu ca ei pot castiga servitute pentru imobil, in ce situatii pot ei sa castige servitute, cum se da servitutea doar de trecere pentru a putea intra in imobil si atat? Sau mai pot castiga si alta bucata de teren? Care ar fi situatiile si problemele care pot aparea intr-un eventual proces? Ce se poate intampla daca mostenitorii terenului ce inconjoara imobilul nu lasa pe nimeni sa intre pe proprietatea lor pentru a ajunge in imobil?

Va rog daca ma puteti ajuta la toate intrebarile!

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Sergiu198906 , utilizator 11:13, 25 Februarie 2019
Sincer, eu va doresc ca cineva sa aiba rabdare si sa va citeasca tot mesajul. Eu nu am avut. Doar va atrag atentia ca nu este permis de lege sa participati la licitatie, fiind un interpus al debitorului.
In ceea ce priveste restul problemelor, contactati un avocat.
Sa inteleg ca daca eu lucrez in strainatate 10 ani dupa care vin in Romania si imi deschid o afacere si vreau sa cumpar un imobil scos la licitatie care a fos al tatalui nu am voie pentru ca sunt interpus si imi este interzis de lege? Am mai cumparat si altele ce au fost scoase la licitatie de catre banca si nu mi-a spus nimeni ca sunt interpus sau ca nu am voie.
Poate altele nu apartineau tatalui dvs.
Art. 842 Cod proc.civ.(1) Poate participa la licitaţie, în calitate de licitator, orice persoană care are capacitate deplină de exerciţiu, precum şi capacitatea să dobândească bunul ce se vinde.

(2) Debitorul nu poate licita nici personal, nici prin persoane interpuse.
Toate cele cumparate anterior apartineau tatalui meu.

Referitor la alin. (1): am capacitate deplina de exercitiu, am capacitate sa dobandesc bunul.

Referitor la alin. (2): daca sunt ruda cu cel care se afla in insolventa asta nu inseamna ca sunt cu siguranta o persoana interpusa si nu e o regula generala ca o ruda cu cel aflat in insolventa este persoana interpusa pana la proba contrarie. Eu am participat la licitatii acum 9 ani si acum 2 ani cand am si cumparat bunuri scoase la licitatie de pe firma tatalui dar asta nu inseamna ca am fost interpus. Le-am cumparat pe firma mea, deschisa acum 10 ani, cu care am activitate zilnic si bunurile au ramas in proprietatea firmei si nu i le-am vandut sau cedat inapoi tatalui. Deci daca eu particip la o licitatie iar bunul apartine unei rude de orice grad asta nu inseamna ca sunt o persoana interpusa, aceasta trebuie dovedita asa cum eu dovedesc ca bunurile dobandite anterior au ramas si sunt in proprietatea mea si nu au ajuns inapoi la fostul proprietar fapt ce nu ma face o persoana interpusa. Asa vad eu lucrurile din punctul meu de vedere, treuie sa se demonstreze ca sunt o persoana interpusa.

Dar nu asta conteaza, as vrea sa stiu in ce conditii pot obtine un pret cat mai mic si ce scenarii pot exista sa cumpar acest imobil la un pret cat mai mic, avand in vedere ca dupa cumparare eu trebuie sa mai cumpar de la ceilalti mostenitori ai terenului ce inconjoara imobilul peste 300 mp pentru a beneficia de terasa, fosa septica si intrare plus alt teren daca vreau parcare in curte, si sa ajung la o intelegere privind alimentarea cu apa pentru ca in sat nu xista alimentatie publica cu apa si canal si daca vrea sau fac aductiune separata inseamna sa sap sant si canal peste alte proprietati deci alte obstacole.
Dar as vrea sa stiu si ce se poate intampla daca ceilalti mostenitori nu sunt deacord sa vanda nici o bucata de teren din jurul imobilului nici pentru terasa nici pentru fosa septica si nu lasa pe nimeni sa intre pe proprietatea lor si pe podul construit de ei.
Are voie firma care vinde acum imobilul prin lichidator, sa isi faca reclama cu poze cum ca vinde daca in poze apare si teren care nu este de vanzare si se afla in proprietatea mostenitorilor?

Multumesc pentru intelegere!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am constatat că fostul proprietar mi-a ascuns probleme esențiale ale imobilului. pot obține anularea contractului și restituirea sumelor investite? panaitcorneliu panaitcorneliu Buna dimineața și La mulți ani! In anul 2015 am cumpărat un imobil pe firmă prin Banca (credit imobiliar) în anul 2016-2017 am depus actele pentru ... (vezi toată discuția)
Sunt debitor într-un proces de executare silită imobiliară. la prima licitaţie nu s-a prezentat nimeni, la următoarea se poate înscrie şi mama mea? Alex tica Alex tica Bună ziua. Sunt debitor într-un proces de executare silită cu Bcr., pentru un imobil achiziţionat prin credit ipotecar. La prima licitaţie nu s-a ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumparare Mihai42 Mihai42 Buna ziua! Numele meu este Mihai si am si eu o intrebare la care caut raspuns. Bunicul meu i-a vandut tatalui meu printr-un contract de vanzare-cumparare in ... (vezi toată discuția)