avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... acces la documentele asociatiei
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

acces la documentele asociatiei

Buna ziua.
Chiriasii si/sau rudele proprietarilor, au dreptul de a vedea orice document al asociatiei?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 13:52, 27 Februarie 2019
Sa ma bata Dumnezeu daca inteleg ceva din ce a postat domnul Claudiu Laconschi.
Domnule avocet puteti fi ceva mai concis, mai ...pe subiect?
Va multumesc.
Eu sustin ca, chiriașul, comodatarul, uzufructuarul au drept de acces la informare si la studiul documentelor care au legătură cu banii care se pretinde de asociatie ca ii datorează.

Din moment ce are obligatie de a da bani are si dreptul de a cunoaște motivele exacte.

Nu ar avea dreptul.de ă studia alte documente care țin de altceva decât de cotele de întreținere.

Ati inteles acum?

Mai este si situatia moștenitorilor care își contesta drepturile.
Defunctul.era proprietar...dar este decedat...
Pana se soluționeza cazul in justitie ar însemna că timp de câțiva ani presupușii moștenitori sa nu aiba dreptul...decat de a achita întreținerea...ceea ce bănuiesc că va pune pe gânduri...chiar dacă nu ati inteles...

Haideți să fiu mai explicit.
Defunctul nu poate cere ceva ca nu mai are dreptul...iar moștenitorii nu au dreptul ca nu au act.Aceasta este logica care rezulta din lege conform domnului Grecu.
Eu zic ca nu este asa...


Avocat Claudiu Lascoschi
Baroul București
Ultima modificare: Marți, 26 Februarie 2019
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vedeti domnule avocat ca usor, usor va reveniti!
Ce vreau sa spun este ca veniti cu exemple cu totul speciale - ca proprietarul nu are timp din varii motive, ca este decedat sau chiar nu vrea, in fine, exceptii, da? Noi, parca discutam de cazuri obisnuite: esti proprietar si nu te intereseaza proprietatea dar, doresti sa fii reprezentat, sa primesti explicatii, dar nu ai timp, bla-bla-bla, atunci mergi frumusel la un notar, intocmesti o procura de reprezentare si gata frate, ce tot o mai ocolim? Stiu, ne-ati mai "luminat" in cateva randuri - una scrie in lege, alta tre' sa priceapa celavecu', da? Dom'le de-aia sunteti dvs. avocati, sa ne luminati din cand in cand si pe gratis ca vorba aia, munciti si recunoastem acest lucru. Este un adevar pe care il intalnim foarte des - din aceste motive este atata tevatura cu justitia in ultima vreme (febr. 2019), da? Vreti sa va zic mai multe?
Respectam Legea (doar noi) ca reprezentantii nostri, sar "bariera". Toti ati stat si ati tacut malc cand a fost vorba de completul de 5 judecatori - care s-a dovedit a fi nelegal. Ati stiut si nu ati zis nimic s-au habar nu ati avut? Pe bune, v-am zis sa nu ma provocati!
Eu am inteles ca sunteti bine pregatit, ne-ati mai spus ca nu tot ce zboara se mananca, dar lasati-o mai tango cu aprecieri de genul: -cel care le plătește ar trebui să aibă drept de acces si informare.... Am inteles ca de fapt este o parere personala si nimic mai mult.
Eu nu am nimic impotriva. Daca omu' este interesat,poate veni oricand sa se intereseze de orice aspect, insa pot si eu (as. prop.) sa-l intreb: cine esti dumneata si in numele cui vorbesti, da? O simpla imputernicire si cazul s-a rezolvat si nu asa cu drepturi limitate - numai cele care privesc
...drept de acces la informare si la studiul documentelor care au legătură cu banii care se pretinde de asociatie ca ii datorează.

Eu zic ca daca are o procura de reprezentare, are acces la absolut toate documente ce privesc activitatea as. prop. ceea ce este un adevar recunoscut.
Daca proprietarul este decedat, aflat in spital, etc., acestea sunt situatii temporare si nu fac obiectul discutiei noastre. Mai mult, daca ...chiriașul, comodatarul, uzufructuarul ..., chiar il intereseaza aspectele puse in discutie, poate sa-si rezove situatia si nu trebuie sa-l invete as. prop. ce are de facut ! Este o situatie temporara si nu mai discutam.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Februarie 2019
Adam Grecu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine plateste datoriile la intretinere ale uzufructantilor? pisicul negru pisicul negru Am cumparat un apartament cu clauza de uzufruct viager pentru fostii proprietari.La listele de intretinere figureaza numele meu , avand in vedere ca eu ... (vezi toată discuția)
Drepturile chiriasului laurasimona laurasimona Buna ziua, As dori sa stiu care sunt drepturile persoanei care inchiriaza un apartament si ce lege reglementeaza aceste drepturi. Atata timp cat am ... (vezi toată discuția)
Copie după contractul de închiriere la asociație bacau73 bacau73 Vă rog frumos să-mi spuneți dacă e obligatoriu să trimit o copie a contractului de închiriere înregistrat la ANAF , Asociației de Proprietari sau e ... (vezi toată discuția)