Cu câțiva ani în urmă, o mamă îmi spunea despre fiica ei că bărbatu-său (care patrona o discotecă şi un bar) se îmbăta în fiecare seară, ea dosea banii, strângând o sumă frumuşică cu care şi-a cumpărat un apartament. Într-o discuție pe privat la facebook, fosta soție a discotecarului mi-a adresat cuvinte urâte de genul "stai rău cu capul", "delirezi", "te distrug", etc. Eu, într-un moment de neinspirație, i-am spus ce mi-a povestit mamă-sa şi să nu mai facă pe evlavioasa... Aseară mi-a transmis, că împreună cu avocatul ei, mi-a întocmit dosar de calomnie. Chestia este că mama ei a decedat şi nu am cum să probez. Exact aceeaşi chestie i-o spusese, într-o altă împrejurare şi ginerelui meu, dar fiindu-mi rudă, nu cred că se ia la tribunal în considerație. Întrebare: cât de grav este şi ce se poate întâmpla?
gi-jane2
Moderator 3din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
Discutia aia pe privat o mai aveti ? E scrisa ?
Daca dvs nu puteti dovedi ce a zis/ scris, ea cum poate ?
Eu zic sa va vedeti de treaba si sa nu o luati in seama... daca va veti trezi daca in judecata, vedeti atunci ce vrea si pe ce isi intemeiaza ceerea.
Cu cred ca nu a mers la niciun avoca ca daca mergea, ii zicea daca era corect ca nu are nicio sansa cu un proces de daune pt calomnie ca nu e.
Calomnia are doua elemente:
1. o afirmatie falsa sau defaimatoare
2. afirmatia trebuie sa fie publicata de catre faptuitor, adica sa fie adusa la cunostinta cel putin catre o terta persoana.
Avand in vedere ca discutia a fost privata, nu este intrunita conditia publicitatii si deci calomnia nu exista.
Daca afirmatia a fost publicata de catre persoana pretins afectata, atunci nu este calomnie. Pentru a exista calomnie, publicarea trebuie facuta de catre autorul afirmatiilor, nu ce catre destinatar.
Nu voi discuta continutul afirmatiei deoarece este irelevant avand in vedere lipsa publiciatii.
Mulțumesc mult!
Interesant este că fostul soț mi-a trimis un mesaj în care mă ruga să-i dau telefon (şi-mi dădea nr. de telefon). Înseamnă că puneau la cale o strategie. Evident că nu i-am răspuns!