Exista o cale legala de a obtine recuperarea cotelor de intretinere restante in urmatoarea speta? Proprietar apartament decedat de cca.1 an. Sunt 5 mostenitori 3 fete si doua nepoate de frate, care nu se inteleg intre ei si nu vor sa deschida succesiunea. Cum se poate obtine plata intretinerii?
Buna ziua!
ART. 78
(1) Administratorul este obligat sa notifice, in scris, proprietarul care are plati restante la cheltuielile comune ale imobilului asupra datoriilor si sa instiinteze presedintele si comitetul executiv al asociatiei de proprietari despre restante.
(2) Asociatia de proprietari, prin presedinte, are dreptul de a actiona in instanta proprietarul care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei mai mult de 60 de zile de la termenul scadent, respectiv 90 zile de la afisarea listei, informand membrii asociatiei prin afisare la avizier.
(3) Actiunea asociatiei de proprietari este scutita de taxa de timbru, atat in primainstanta, cat si in cazul exercitarii de catre aceasta a cailor de atac, ordinare sau extraordinare.
(4) Sentinta data in favoarea asociatiei de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar din condominiu, poate fi pusa in executare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisa de Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, republicata, cu modificarile ulterioare.
ART. 80
(1) Asociatia de proprietari are ipoteca legala asupra apartamentelor si altor spatii proprietati individuale ale proprietarilor din condominiu, precum si un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cota de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari.
...
Discutati, prin presedinte, cu un avocat pentru demararea proceduri in instanta.
Se mai poate pune
ynocentta
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Conform dispozitii in vigoare administartorul de imobil detine obligatia sa notifice oficial proprietarul despre existenta sumelor cu titlu d erestanta
In speta urmeaza presedintele de asociatie de proprietari sa dispuna in termenul legal prevazut aplicarea de penalitati,actionarea in instanta a mostenitoritorilor,instituire privilegiu imobiliar la ocpi
miki50
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu dispozitiile Legii 196 ma intereseaza, ci cadrul legal care imi permite sa recuperez restantele. Ma duc la avocat si ii caut pe cei 5 mostenitori si ii dau in judecata, daca ei nu au deschis succesiunea? In acest moment cine este proprietar? Numai pe proprietar pot sa-l dau in judecata.
Ce calitate aveti dvs. in aceasta cauza, sunteti cumva presedintele asociatiei?
In aceste cauze se aplica legea de mai sus precum si Codul civil si de procedura civila, e scris asta si in articolul de mai sus.
Discutati cu un avocat, cu actele in fata, daca aveti nelamuriri...
Mostenitorii se pot gasi si apartamentull se poate vinde chiar si fara succesiune, daca va fi cazul.
miki50
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Imi pare rau, dar mostenitorii daca nu sunt autentificati de un act de mostenitor legalizat la notar sau instanta nu sunt recunocuti ca proprietar.
Eu am intrebat de calea legala de a-i obliga sa devina legali proprietari.
PS.Eu sunt presedintele asociatiei.