avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 338 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Restante intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Restante intretinere

Exista o cale legala de a obtine recuperarea cotelor de intretinere restante in urmatoarea speta? Proprietar apartament decedat de cca.1 an. Sunt 5 mostenitori 3 fete si doua nepoate de frate, care nu se inteleg intre ei si nu vor sa deschida succesiunea. Cum se poate obtine plata intretinerii?
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 17:43, 1 Martie 2019



Inca odata, nu mai dati sfaturi in legatura cu ce nu va pricepeti.
Nu sunteti avocat si asta se vede din "sfaturile" pe care le dati.

Atunci cand spui ca nu este nici o problema daca se prescriu creantele, indrumi pe cineva pe un drum gresit, aproape 100% din situatiile in care a intervenit precriptia nu se mai poate face nimic, restantele nu se mai pot recupera.
Mesajul dvs. este aici si oricine il poate citi ceea ce ati scris.

Nu este nevoie de niciun document pentru a da un sfat juridic pertinent in legatura cu prescriptia, aici nu le-ati potrivit.

Orice avocat stie si va poate spune ca, in cazul un care se invoca prescriptia, nu se mai poate face nimic, este ca si cum ai depune tadiv o cerere, asa cum am spus in mesajul anterior ori nu s-a invocat prescriptia intrucat chiar, daca avocatul ar fi fost un geniu nu se poate face nimic.
Prin aceste exemple nu faceti decat sa intariti ideea celor care citesc, ca pot lasa linistiti creantele sa se prescrie.

Mesajul dvs. in afara ca a dat informatii gresite si unele care nu au nicio valoare juridica, nu a adus nimic, deci dati staturi juridice si morale altora, nu este cazul ca tot dvs. sa va suprati.

Nu cred ca aveti caderea, in aceste conditii, sa imi spuneti dvs. mie, care am raspuns userului la obiect, ca nu am citit cu atentie postare lui.

In cele mai multe cazuri anumite persoane prefera sa nu dezbata succesiunea pentru a nu putea fi obligati sa isi execute obligatiile in legatura, de exemplu, cu imobilelel pe care le-au mostenit sau pur si simplu nu doresc sa plateasca intretinerea, pentruca stiu ca se prescriu sau se bazeaza pe faptul ca unele Asociatii din neglijenta nu ii chema in judecata.
Faptul ca unii nu sunt de buna credinta si nu isi platesc intretinerea, invocand diverse motive, nu este just pentru restul proprietarlor care platesc si pentru ei.
Cred ca sumele de bani pentru plata intretinerii sunt mici, raportat la sumele necesare dezbaterii succesiunii, partaj.






Bloc Expert a scris:

@Cristina Hortenia Ciurea

Stimata doamna,

Nu stiu de unde ati tras dvs concluzia ca eu sfatuiesc pe cineva sa astepte prescriptia.
Daca ati urmarit postarile pe care eu le-am mai facut pe tema restantierilor, ati fi observat cu usurinta ca eu am o adversitate deosebita pentru restantieri. principalul motiv este ca cei mai multi dintre cei care se complac sa faca parte din aceasta categorie, o fac din nesimtire.

Personal, imi platesc orice debit cat mai curand posibil. Similar, la blocurile pe care grupul nostru de firme le administreaza direct sau indirect (cateva sute la nivelul tarii) sfatuim pe cei din comitetul executiv sa aiba toleranta cat mai redusa pentru restantierii de profesie.

in discutia de fata, daca ati fi citit mai cu atentie, era vorba ca acei potentiali 5 mostenitori refuza sa accepte mostenirea si restantele respectivului apartament erau probabil destul de vechi. Dumneavoastra le-ati adus in vedere ca "Trebuie sa aveti in vedere faptul ca creantele mai vechi de 3 ani se prescriu si nu mai pot fi solicitate in instanta.".

Ce am facut eu? Am spus ca in unele cazuri, si daca acele restante sunt mai vechi de 3 ani, tot nu este totul pierdut 100% si se mai poate face ceva. Nu ne putem da cu parerea in mod exact fara sa vedem documente dar, in cazul de care vorbeam, avocatul nostru a recuperat restante cu o vechime mai mare (aproximativ 5-6 ani, nu mai retin exact), deci se poate. Bineinteles ca asta nu inseamna ca poate fi o regula. Depinde de la caz la caz.

Pe langa asta, daca respectivii cu restantele in cauza, ar fi avut bani de avocati, nu credeti ca ar preferat sa dea banii respectivi pe succesiune, ulterior sa vanda apartamentul, sa achite datoriile respective si sa ramana toti cu niste bani degeaba? De ce ar refuza cineva mostenire un apartament (sau, sa zicem 1/5 din el)?

De curand am purtat o discutie, exact pe aceasta tema: mostenitorii legali, din varii motive nu procedeaza la dezbaterea mostenirii , nu-asi achita cotele de intretinere, bla-bla-bla.
Ce sfat am primit:
Asociatia de proprietari merge la Primarie unde exista un departament/birou/serviciu specializat in administrarea si gestionarea fondului locativ al statului. Ei, acest departament poate sa "forteze" lucrurile - si aici as dori sfatul doamnei avocat, sa ne spuna in cuvinte simple cum se procedeaza; daca mostenitorii legali treneaza actiunea de dezbatere a mostenirii, acest lucru poate fi facut prin primarie, locuinta respectiva trece in proprietatea statului - asta in cuvinte de simplu justitiabil. Cine stie-cunoaste. Acest lucru asteptam de la avocati, specialisti - in masura in care doresc sa ne consilieze. Daca nu, asa cum a precizat d-na avocat, apelam la un cabinet de avocatura, achitam ce trebuie si trebuie sa clarificam situatia

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenitori cu restante la intretinere, cum se recupereaza debitul? financiarElit financiarElit Buna ziua, Numele meu este Sorescu Mihaela. Asociatia de proprietari din care fac parte are de recuperat aproximativ 20.000 Ron de la un apartament in care ... (vezi toată discuția)
Prescriere debite mai mari de 3 ani roh roh O datorie mai mare de 3 ani catre asociatia de proprietari se poate prescrie daca in perioada care depaseste cei 3 ani totusi s-a mers la mediator si s-a ... (vezi toată discuția)
Prprietar decedat adrian_chivu2001 adrian_chivu2001 Buna ziua Doresc sa expun urmatoarea speta: Pe scara avem un apartament al carei proprietara a decdedat in urma cu cativa ani.Propreietara are doua fice una ... (vezi toată discuția)