avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua,
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua,

Scriu aceste rânduri cu speranța că mă poate ajuta cineva cu un sfat, mama mea a fost adoptata, recent tatăl natural a decedat, mătușa mamei din partea defunctului, a intrat în casă și a furat actele și nu dorește sa îi înapoieze actele mamei. Cum anume se poate proceda pentru a intra în posesia actelor?
Cel mai recent răspuns: TeHil , utilizator 20:57, 27 Februarie 2019
Sunt aplicabile dispozitiile art. 470 alin. 2 din Codul civil, potrivit carora:

"Raporturile de rudenie încetează între adoptat şi descendenţii săi, pe de o parte, şi părinţii fireşti şi rudele acestora, pe de altă parte."

Prin adoptie au incetat raporturiel de rudenie intre mama dvs. si parintii firesti. Legal, mama dvs. nu are dreptul sa intre in posesia acestor acte, ca urmare a incetarii raporturilor de rudenie.

Înțeleg dna avocat, dar mama a fost adoptata de sora defunctului și din câte am înțeles ar avea relevanță. Tot în cadrul familiei a rămas. Nu vă contrazic, împărtășesc această informație cu dumneavoastră, în ideea că mă puteți corecta dacă dețin o informație greșită.
Eu nu inteleg , nici in cazul dvs. dar nici in cazul altora de ce omiteti sa dati de la inceput anumite informatii care sunt foarte importante.

Articolul 470 Cod civil - Efectele asupra rudeniei

Alin. (1) Prin adopţie se stabilesc filiaţia dintre adoptat şi cel care adoptă, precum şi legături de rudenie între adoptat şi rudele adoptatorului.

In baza raporturilor de rudenie rezultate din adoptie, mama dvs. face parte din clasa a II a de mostenitori, numita clasa colateralilor privilegiati, insa este ruda de gradul III cu defunctul, sora acestuia face parte din aceeasi clasa de mostenitori, insa este ruda de gradul II.
Colateralii privilegiatii vin la mostenire in ordinea proximitatii gradului de rudenie, prin urmare mama dvs. tot nu are drept de mostenire.
Neavand drept de mostenire, nu are nici dreptul de a intra in posesia acelor acte.

Ultima modificare: Miercuri, 27 Februarie 2019
Cabinet Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
Vă mulțumesc pentru răspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune mostenire sora dumitru suiu dumitru suiu Buna seara , Ma numesc Suiu Dumitru,din Botosani si va rog lamuriti-ma in problema de mai jos : am avut o sora ,decedata anul acesta,care a avut un ... (vezi toată discuția)
Cote succesiune defcon defcon In viata sunt doar nepoti (4 ) si mama defunctului .Defunctul nu are copii sau sotie . cine si cat mosteneste? (vezi toată discuția)
Neclaritate rmarius rmarius Buna seara As dori sa stiu daca parintii mei infiaza pe fata surorii mele , atunci ce grad de rudenie am cu fata infiata si ce drepturi are ea prin aceasta ... (vezi toată discuția)