Am intampinat urmatoarea situatie - am comandat un produs de pe un magazin online (aparent) romanesc: www.xxx.ro (cu punct de lucru in Romania, la contact avea date de Romania, telefon, adresa, pana si un nume de firma xxx SRL, preturile erau listate pe site in Lei si site-ul era in limba romana), insa:
1. am primit o factura din Slovacia
2. factura primita era in LEI, chiar daca firma inscrisa pe ea era din Slovacia
3. contul bancar listat pe factura este unul din Romania
4. TVA-ul de pe factura este de 20%, respectiv tva-ul din Slovacia.
Peste toate acestea, nu am primit certificat de garantie pt produs. Cand am discutat telefonic cu "reprezentantul" din Romania mi-a spus ca ei nu au firma in Romania, ca nu opereaza in Romania, sunt magazin online, asa ca nu pot sa-mi emita factura de Romania si nici sa-mi dea certificat de garantie pt produs si ca eu, defapt, am cumparat de la firma mama din Slovacia, chiar daca am facut comanda pe site-ul romanesc.
Este legal asa ceva? Poate fi emisa o factura din Slovacia in Lei, cu tva de SK si cont bancar de RO?
In principiu orice firma din UE poate avea cont bancar in alta tara UE. Factura se poate emite in orice moneda. Plafonul pt Romania, pt livrarile la distanta este de 118.000 lei/an, si deci pana ajunge la acest plafon, firma din Slovacia, daca vinde la persoane fizice (sau persoane care nu comunica un cod de TVA romanesc) in Romania, poate factura cu TVA slovac.