avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 265 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Dispută între angajator și angajat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Dispută între angajator și angajat

Bună ziua, am și eu o problemă cu angajatorul care mi-a tăiat un bonus considerabil pe niște motive absolut de nimic. Sunt angajat la această firmă de câteva luni și când m-am angajat în afară de buletin nu am dus nici un fel de documente. Este legal ca să fi angajat fără să faci medicina munci, fără să duci măcar un singur document care să ateste că sunt apt de muncă. De asemenea am fost obligat să semnez un avertisment scris cu niște fapte pe care nu le-am comis cu amenințarea de a fi concediat dacă nu semnez. Ce pot face împotriva angajatorului din punct de vedere legal? îmi vreau măcar o parte din bonusul pe care am fost obligat să renunț la el.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:46, 1 Martie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Codul Muncii
art.27
(1) O persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci.
(2) Nerespectarea prevederilor alin. (1) atrage nulitatea contractului individual de munca.
.......

HG 355/2007
Art. 6
Angajatorii din orice domeniu de activitate, atât din sectorul public, cât şi din sectorul privat, sunt obligaţi să respecte reglementările în vigoare privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor.

......

Art.8
(1) Serviciile medicale profilactice prin care se asigură supravegherea sănătăţii lucrătorilor sunt: examenul medical la angajarea în muncă,
de adaptare, periodic, la reluarea activităţii, supraveghere specială şi promovarea sănătăţii la locul de muncă.
....

2. Bonusul este prevazut in c.i.m., in reg.intern sau in c.c.m. aplicabil?

3. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preaviz cu demisie, se primesc toate drepturile salariale ori nu daniela_b daniela_b 1.Am fost angajata 2 luni la o firma si am platit eu medicina muncii,iar la semnarea CIM,mi s-a spus ca in primul an acest lucru imi revine mie,este posibil ... (vezi toată discuția)
Vizita medicala horatiu25 horatiu25 buna ziua miam facut vizita medicala in iulie 2011,as vrea sa stiu daca aceasta este valabila pt angajare la o alta firma(patronu de la acea firma zice ca ... (vezi toată discuția)
Contract de munca lyly64 lyly64 Va rog, suntem institutie publica, la angajare cine plateste analizele care trebuie efectuate ptr.angajare. (vezi toată discuția)