avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 489 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Se poate recupera contravaloarea unei polițe RCA ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Se poate recupera contravaloarea unei polițe RCA plătită pentru un auto radiat ulterior plății?

Buna ziua! Va rog ajutati-ma cu un sfat. Intentionez sa radiez un autocamion pentru care inca nu am cumparator. Vreau sa-l radiez deoarece urmeaza sa inmatriculez cu acelasi numar de circulatie un alt autocamion nou, identic ca si caracteristici. Din informatiile primite de la broker, pe langa Certificatul de radiere de la Politie am nevoie si de radierea fiscala, pe care nu o pot obtine decat cand instrainez respectivul autocamion. Credeti ca as putea recupera diferenta de suma platita pentru RCA in aceste conditii? Polita RCA am platit-o pentru un an cu o luna in urma, 3578 lei. Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Marți, 5 Martie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: OvidiuTom , utilizator 11:22, 6 Martie 2019
Primele de asigurare platite in avans se pot recupera dupa vanzarea efectiva a autovehiculului.
Buna seara! Vi se pare normal sa tin in curte un autotractor radiat din circulatie cu RCA valabil(platit)? Multumesc pentru raspuns!
Buna seara,

Vi s-a raspuns ca se poate. Nu va inteleg indignarea. Puteti recupera suma direct proportional cu perioada ramasa din polita. Mai exact: daca aveti o polita pe 12 luni pentru care ati platit 1200 lei (inseamna 100lei/luna) si vindeti/radiati dupa 7 luni de la inceputul politei, puteti recupera cele 5 luni ramase din contract. ATENTIE ! Acest calcul este valabil doar daca nu ati avut vreun eveniment pe aceasta polita - in care asiguratorul sa fi fost nevoit sa plateasca despagubiri - in caz contrar recuperarea nu mai este posibila.
Din pctul meu de vedere brokerul dvs va cere certif radiere fiscala in necunostinta de cauza. Daca radiati masina din circulatie, nu inseamna ca o radiati si de la directia locala de taxe si impozite. Veti plati in continuare impozit pe ea atat timp cat este in posesia dvs.

Detaliile de mai sus le gasiti in legea 132/2017, Cap III Art 7 lit b, si 132/2017, Cap III Art 8 alin 2

Seara buna
Ultima modificare: Marți, 5 Martie 2019
ionescumarian, utilizator
Buna ziua Dle Ionescu! Va multumesc pentru amabilitatea de a răspunde. Dl Ciobanu, in răspunsul de mai sus mi-a transmis că se poate recupera contravaloarea sumei rămasă din RCA după "vânzarea efectivă" a autovehiculului. De aceea am scris ca nu mi se pare normal sa nu poată fi recuperata suma in discutie. Vehiculul in discutie nu a provocat niciodată o dauna de la data inmatricularii, Octombrie 2011, situație reflectată de valoarea primei de asigurare . Cu stimă, Ovidiu
Ultima modificare: Miercuri, 6 Martie 2019
OvidiuTom, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua, aș dori să știu după ce am vândut autoturismul ... Floro1 Floro1 Bună ziua, aș dori să știu după ce am vândut autoturismul am incercat sa recuperez diferenta RCA-ului rămas după vânzarea dar cei de la asigurări ... (vezi toată discuția)
Radiere autoturism adrian_chivu2001 adrian_chivu2001 Buna seara in urma cu cativa ani am fost proprietarul unui autoturism Dacia 1410,pe care am vandut-o unui unchi,(nu am facut actele de vanzare ... (vezi toată discuția)
Recuperare rca la vanzarea autoturismului valceanul valceanul Buna seara, In legatura cu politele RCA, in cazul vanzarii autoturismului (polita RCA avand in continuare o perioada de valabilitate de X luni) se poate ... (vezi toată discuția)