avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... zile libere LUCRATE ºi neplãtite?
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

zile libere LUCRATE ºi neplãtite?

soţul meu este funcţionar public şi se vehiculează ideea că vor trebui să lucreze în ½zilele libere neplătite½ şi vor trebui să îşi dea acordul scris este legal acest lucru? mulţumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: mihaicalinescu2005 , utilizator 11:00, 21 Noiembrie 2009
Da, exista institutii publice in care scurtarea programului de lucru se va face doar scriptic, functionarii publici fiind obligati sa efectueze progamul obisnuit. Evident, nu este legal. Acordul salariatului este solicitat numai in vederea stabilirii modalitatii de aplicare a masurilor prevazute la art. 10, alin. (1) din Legea nr. 329/2009.

ART. 10
(1) În vederea încadrării în constrângerile bugetare determinate de situaţia de criză economică, în perioada octombrie-decembrie 2009, conducătorii autorităţilor şi instituţiilor publice, indiferent de modul de finanţare, au obligaţia de a diminua cheltuielile de personal, în medie cu 15,5% lunar, prin aplicarea uneia dintre următoarele măsuri:
a) să acorde personalului propriu, indiferent de statutul acestuia, zile libere fără plată pentru o perioadă de până la 10 zile lucrătoare;
b) să reducă programul de lucru;
c) să dispună o măsură ce combină alternativele prevăzute la lit. a) şi b);
d) altă măsură cu efect echivalent.
(2) Cu respectarea prevederilor alin. (1), autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia de a-şi organiza activitatea astfel încât să asigure continuitatea serviciilor de interes public.
(3) Modalitatea de aplicare a măsurilor prevăzute la alin. (1) se stabileşte cu acordul salariatului, după consultarea organizaţiilor sindicale sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor.
(4) În lipsa acordului sau în cazul în care, ca urmare a opţiunii exprimate de salariat, nu se poate asigura continuitatea serviciului de interes public, intervalul şi numărul de zile libere, precum şi reducerea programului se stabilesc de conducătorul instituţiei publice, astfel încât să nu fie efectuate mai mult de 4 zile libere într-o lună, iar diminuarea salariului să nu depăşească nivelul prevăzut la alin. (1).

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
vă mulţumesc! dar ar putea să "zilele libere" atunci când nu au probleme de personal dacă tot le lucrează acum?
Ar putea sa efectueze aceste zile in decembrie, cu conditia sa fie de acord conducatorul institutiei publice. De figurat tot trebuie sa figureze in "fara plata" in noiembrie, maxim 4 zile.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Mulţumiri pentru promptitatea cu care mi-aţi răspuns, o seară cât mai plăcută şi poate mă veţi ajuta şi cu altă ocazie. Să fiţi iubită!
Gabriela Pintea a scris:

Da, exista institutii publice in care scurtarea programului de lucru se va face doar scriptic, functionarii publici fiind obligati sa efectueze progamul obisnuit. Evident, nu este legal.
Consilier juridic,
Gabriela Pintea

:hm: Ma intreb ce se intampla in cazul in care in timpul zilelor "libere" neplatite lucrate, functionarul public semneaza totusi acte administrative... Nu este un motiv de nulitate relativa?

Alte discuții în legătură

Clarificare mircea_ghe84 mircea_ghe84 Va salut! Dupa cum stiu toti, a aparut Legii 339/2009 - privind reorganizarea unor institutii si autoritati publice. La ART. 10 se spune: (1) In ... (vezi toată discuția)
10 zile concediu fara plata scoalamirsa scoalamirsa cele zece zile de concediu fara plata in care vom fi nevoiti sa intram in noiembrie si decembrie constituie incetarea activitatii in cartea de munca? (vezi toată discuția)
Mãsuri luate de ministerul educaþiei în vederea aplicãrii legii 329/2009 iuvri iuvri Buna ziua. Va rog sa comentati legalitatea si eventual modalitatea de contestare in instanta a urmatoarelor masuti luate de Ministerul ... (vezi toată discuția)