1. ANAF emite ordonanta de oprire catre alta banca pe contul unei firme ca urmare a unor restante la taxe catre stat.
2. Dupa emiterea ordonantei, firma incaseaza o factura in Trezorerie si achita prin OP, TVA-ul restant, Achita si on-line prin banca in cauza o taxa catre asigurari si altfel lichideaza datoriile.
3. Dupa 2 zile, banca ii pune oprire pe conturi si informeaza firma, care atunci afla ca are oprire pe cont. Firma stiind cum procedeaza banca, ia in aceeasi zi de la ANAF hartia ca nu are datorii si o duce bancii.
4. Banca se alege cu 30 lei pentru faptul ca a instituit si ridicat blocarea contului.
5. Teoretic au operat pe contul firmei cand aceasta nu avea datorii care sa necesite recuperari.
6. Reamintesc ca s-a facut o plata catre ANAf, chiar prin acea banca, dupa emiterea ordonantei de oprire si inainte sa ajunga la banca.
7. Eu apreciez ca banca trebuia sa sesizeze ca prin plata, prin ei, a unei sume catre ANAF, posibil datoria sa nu mai fie aceeasi si sa ceara lamuriri suplimentare la ANAF, lamuriri ce le primea instantaneu. Eu cred ca in acest caz refuza sa faca o procedura corecta pentru client, decalajul acesta de timp in care circula hartiile, poate crea confuzii benefice pentru buzunarul lor si defavorabile clientilor.
8. Vreau sa duc problema in instanmta si sa ii acuz ca prin neintocmirea cu rea vointa a unor proceduri complete, fura "legal" din buzunarul clientului.
9. As dori ceva sfaturi despre cum sa incep aceasta actiune.
PS. ANAF-ul inainte de blocarea unor conturi nu ar trebui sa informeze?
Potrivit Codului de Procedură Civilă, blocarea contului și poprirea sumelor din contul bancar se face fără anunțarea debitorului, pentru ca acesta să nu apuce să-și scoată banii din cont spre a se sustrage popririi.
Ok, acest aspect este clar. Dar daca apar indicii ca suma in litigiu s-a diminuat sau anulat, banca nu ar trebui sa interogheze ANAF, caci poate in timp real? Hartiile intre ei au un circuit de cateva zile. Dapix a scris:
Potrivit Codului de Procedură Civilă, blocarea contului și poprirea sumelor din contul bancar se face fără anunțarea debitorului, pentru ca acesta să nu apuce să-și scoată banii din cont spre a se sustrage popririi.