avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 655 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire si revendicare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire si revendicare

buna ziua, ma aflu intr-o sitoatie foarte complexa si daca puteti sa ma ajutati ca cateva sfaturi:
strabunica mea a murit dandu-i nastere bunicii mele, ea fiind primul copil, bunica a fost abandonata si crescuta de o familie din sat, va rog spuneti-mi daca puteti sa ma ajutati de unde ar trebui sa incep daca as dori sa intru in posesia mostenirii avand in vedere ca bunica mea este singurul mostenitor de drept, unde as putea sa ma interesez de ce bunuri este vorba si daca acestea au fost vandute sau au fost preluate in mod abuziv de stat si inca nu s-a facut o cerere de retrocedare pentru ele, singurul act pe care il am este certificatul de nastere al bunicii unde este specificat numele mamei, este vorba de un caz din comuna nicoresti judetul galati.... va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 18:29, 21 Noiembrie 2009
Mai intai trebuie sa obtineti actele de stare civila (nastere, casatorie, deces) ale bunicilor si chiar strabunicilor. Adresati-va Starii civile din comuna respectiva.
Apoi solicitati la Administratia fiscala un istoric de rol fiscal pe numele ascendentilor dvs, astfel veti afla daca si pentru ce au platit impozite. Aici veti putea gasi copii ale actelor de proprietate.
In ceea ce priveste revendicarea dupa L 10/2001 sau L 247/2005 a unor bunuri imobiliare preluate abuziv de stat, cred ca a trecut termenul pentru aceasta.
intai trebuie sa intrati in posesia documentelor de stare civila dupa care verificati la primaria de domiciliu ce are in rol.
1. Obtinerea actelor de stare civila (certificat nastere, de casatorie si de deces) pentru strabunici, bunici, parinti si pentru dv. pentru dovedirea filiatiei si a dreptului de mostenire.
2. De la Primarie (inclusiv de la Registrul agricol) solicitati o adeverinta cu bunurile aflate pe rolul fiscal al oricaruia dintre stramosii dv.
3. Daca sunt bunuri imobile dar nu sunt intabulate in cf trebuie sa angajati un topometrist pentru efectuarea unei documentatii cadastrale necesare intabularii imobilelor pe numele proprietarilor.
4. Dupa intabularea bunurilor imobile pe numele oricaruia dintre stramosii dv., veti obtine un extras cf pentru fiecare din aceste bunuri si cu acestea impreuna cu actele de stare civila mentionate la pct. 1, veti merge la notarul din raza teritoriala a locului in care a decedat oricare dintre stramosii mentionati pentru dezbaterea succesiunilor succesive.
5. Pregatiti-va buzunarul pentru acoperirea cheltuielilor!
Succes! ;)
Realitatea este ca in prezent, chiar daca veti descoperi ce bunuri au avut strabunicii dvs. nu veti intra in posesia lor foarte usor: desi actiunea in revendicare imobiliara este imprescriptibila conform codului civil, ultimul termen de revendicare a unor bunuri imobile in baza legii speciale (247/2005) a fost 30.11.2005. Pana la legea 247/2005 au mai existat legile 18/1991, 167/1999, 1/2000 si 10/2001. De aici, 2 consecinte:
- fie puteti avea "surpriza" ca o alta ruda sa fi facut cerere de retrocedare si sa fi dobandit bunurile ce au apartinut strabunicului dvs. Daca strabunicul a mai avut, ulterior, copii, acestia au aceleasi drepturi ca si bunica dvs. De asemenea, este posibil ca strabunicul/strabunica dvs. sa fi avut frati si surori, care au avut la randul lor descendenti...
- fie comisia locala de fond funciar va spune ca cererea formulata acum este tardiva (si are dreptate), singura cale ramanand instanta de judecata (unde, de obicei, actiunile introduse de persoane care nu au formulat cereri in termen, in baza legilor fondului funciar, cam sunt respinse ca neintemeiate#-o).
Daca vreti sa vedeti ce bunuri au posedat strabunicii dvs. este destul de simplu:
- cerere la Arhivele Nationale ale Romaniei pentru un extras din recensamantul general al populatiei si exploatatiilor agricole 1948;
- verificarea arhivei de registru agricol si CAP a primariei.
Totusi, discutati cu un avocat care sa va evalueze in mod onest sansele de reusita, intrucat demersurile poti fi destul de costisitoare...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Improprietarirea din 1945 ionutcosoveanu ionutcosoveanu Buna ziua, As dori sa stiu cum pot intra in posesia unui teren care a fost atribuit strabunicului meu la Improprietarire din 1945 , detin doar o copie ... (vezi toată discuția)
Mostenire si revendicare taniaa taniaa buna ziua, ma aflu intr-o sitoatie foarte complexa si daca puteti sa ma ajutati ca cateva sfaturi: strabunica mea a murit dandu-i nastere bunicii mele, ea ... (vezi toată discuția)
Retrocedare teren akustic akustic Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in ceea ce priveste problema ce ma leaga in ultima vreme. Am aflat in ultimul timp de un teren ce se afla in jud.Iasi sat ... (vezi toată discuția)