avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 843 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... restantele la fondul de rulment si fondul de reparatii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

restantele la fondul de rulment si fondul de reparatii

Buna ziua,
Avem in cadrul asociatiei mai multe apartamente care refuza sa achite ratele catre Fondul de rulment si Fondul de reparatii dar isi achita cotele de intretinere . Cum ii putem determina sa achite aceste restante ( la fondul de rulment si de reparatie ) ? Conform Codului fiscal datoriile se sting in ordinea vechimii, aceste datorii se pot stinge din plata cotelor de intretinere daca sunt mai vechi decat cotele de intretinere sau ii putem actiona in instanta pentru recuperarea acestora? Putem institui ipoteca asupra imobilelor daca au restante mai vechi de 90 zile la fondul de reparatie?

Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 06:15, 3 Octombrie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Adam Grecu, din ce văd, postezi off-topic, doar să te afli în treabă, fără ajuta pe cel sau cea care a inițiat Topicul, doar atacând persoana, fără a cunoaște legislația din domeniu.
Se vede că ai teamă că-i trezesc pe mulți proprietari să-i cheme în Instanțe pe șefii sau administratorii care uită că mai există articole de legi pe care trebuie să le respecte, dacă tot au obligația asta.
Dacă tot mi-ai făcut bucuria să intri pe acest Topic, te rog să-mi spui dacă poate fi legală Asociația în care activezi, de peste 500 de proprietăți din mai multe blocuri și scări, știind că noua lege va obliga la dizolvarea acestor Asociații „mamut” !
Odată cu noua Lege nr. 196/2018, Asociațiile „mamut” precum A.P.71 din Brăila se vor dizolva cu siguranță, așa cum o spun și specialiștii (de vreo 4 ani tot spun eu că A.P.71 e ilegală și că ar fi trebuit dizolvată ca persoană juridică începând cu anul 1998, la un an de la înființare, deoarece nu respecta definiția legală a Condominiului, care este format dintr-un imobil sau dintr-o clădire, nu din mai multe blocuri, fără a avea proprietăți comune, așa cum e situația ilegală la A.P.71).
Este suficient să-l citez pe domnul Mihai Mereuță, pentru a vedea că am dreptate în tot ceea ce afirm eu despre obligația dizolvării de drept a Asociațiilor de Proprietari care nu respectă definiția legală a Condominiului din Legea nr. 196/2018, art. 2, litera h, inclusiv definițiile proprietăților comune dintr-o Asociație „mamut”:
<<< Legea nr. 196/2018 va crea probleme mari pentru Asociațiile de Proprietari din multe localități unde există Asociații de Proprietari constituite pe mai multe blocuri. Astfel, potrivit prevederilor noii legi, Asociațiile de Proprietari înființate pe mai multe blocuri (care nu sunt dezvoltări imobiliare de tip nou, unde există terenuri sau alte părți proprietate comună a TUTUROR proprietarilor), vor trebui să se reorganizeze prin înființarea unei Asociații de Proprietari la nivel de bloc, până în luna Octombrie 2019, pentru a respecta definiția legală a Condominiului - un imobil (nu mai multe, care nu au proprietăți comune).
Asociația de Proprietari este forma juridică de organizare și de reprezentare a intereselor comune ale proprietarilor dintr-un Condominiu, potrivit noii legi, unde CONDOMINIUL ESTE UN IMOBIL format din teren cu una sau mai multe construcții, în care există cel puțin 3 proprietăți individuale și cote-părți indivize de proprietate comună.
Prin comparație, vechea lege definea clădirea-bloc de locuințe-Condominiu, astfel: „Proprietatea imobiliară formată din proprietăți individuale, definite apartamente sau spații cu altă destinație decât aceea de locuințe, și proprietatea comună indiviză. Poate fi definit Condominiu și un tronson cu una sau mai multe scări, din cadrul clădirii de locuit, în condițiile în care se poate delimita proprietatea comună.”
Ce ar trebui să facă Asociațiile constituite din mai multe blocuri. Așa cum indică și președintele Ligii Habitat, Asociațiile-mamut trebuie „să se spargă” în mai multe Asociații. Noua lege impune actualelor Asociații să se pună în acord cu noua lege, asta însemnând inclusiv să facă modificări interne.
Practic, ar trebui urmată procedura înființării Asociațiilor de la zero. În plus, și noua lege lasă liber proprietarilor să facă Asociații de Proprietari inclusiv pentru fiecare scară de bloc, unii considerându-le o opțiune mai avantajoasă pentru luarea unor decizii, cu atât mai mult cu cât numărul de membri ai Comitetului Executiv al Asociației nu poate fi mai mare de 5. Astfel, în cazul Asociațiilor cu numeroase scări de bloc, este preferabil ca fiecare scară să fie reprezentată de un membru proprietar în Comitetul Executiv, iar limitarea numărului membrilor va duce la neplăceri în cazul Asociațiilor de acest fel, cu multe blocuri și scări, subliniază Mihai Mereuță. (* NOTĂ: LA A.P.71 DIN BRĂILA AVEM 9 BLOCURI ȘI 28 DE SCĂRI !!!) >>>
DETALII, AICI: [ link extern ]
Conform Legii nr. 196/2018, art. 96, alin. (5): „Operatorii economici care furnizează (prestează) servicii de Utilități Publice către consumatorii alimentați (racordați) printr-un branșament (racord) comun au obligația să asigure aceste servicii NUMAI DACĂ la nivel de Condominiu există o Asociație de Proprietari constituită în condițiile legii care să aibă calitatea de utilizator, titular de contract, sau dacă în termen de 180 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi se constituie Asociații de Proprietari conform legii (ca și un Condominiu cu un singur bloc sau scară/scări).”.
Pentru a constata că A.P. nr. 71 din Brăila nu poate fi un Condominiu unic format din ... 9 blocuri și 28 de scări, cităm definiția Condominiului din Legea nr. 196/2018, art. 2, litera h: „Condominiu = IMOBIL format din teren cu una sau mai multe construcţii, în care există cel puţin 3 proprietăţi individuale reprezentate de locuinţe şi locuinţe sau spaţii cu altă destinaţie, şi Cote-Părţi Indivize de proprietate comună;
k) cota de contribuţie la cheltuielile Asociaţiei de Proprietari - suma corespunzătoare din cheltuielile Asociaţiei pe care fiecare proprietar din Condominiu este obligat să o plătească lunar, CONFORM PREVEDERILOR PREZENTEI LEGI;
l) Cota-Parte Indiviză = Cota-Parte de proprietate comună forţată, exprimată procentual, care îi revine fiecărui proprietar individual, este calculată ca raportul dintre Suprafaţa Utilă a proprietăţii individuale şi suma Suprafețelor Utile ale TUTUROR proprietăților individuale din Condominiu. Suma Cotelor-Părţi Indivize trebuie să fie egală cu 100%; în caz contrar, acestea TREBUIESC RECALCULATE prin grija preşedintelui Asociaţiei de Proprietari, conform Suprafeţelor Utile;
p) PĂRȚI COMUNE - părţile din clădire şi/sau din terenul aferent acesteia care nu sunt proprietăţi individuale şi sunt destinate folosinţei tuturor proprietarilor sau unora dintre aceştia, precum şi alte bunuri care, potrivit legii sau voinţei părţilor, sunt în folosinţă comună. PĂRȚILE COMUNE sunt bunuri accesorii în raport cu proprietăţile individuale, care constituie bunurile principale. Toate părţile COMUNE formează obiectul proprietăţii COMUNE. Părţile comune nu pot fi folosite decât ÎN COMUN şi sunt obiectul unui drept de coproprietate forţată;
q) părţi comune aferente tronsoanelor sau scărilor care nu pot fi delimitate - cel puţin o instalaţie pe verticală care alimentează ÎN COMUN tronsoane ori scări sau părţi de construcţie COMUNE tronsoanelor ori scărilor, care nu pot fi definite separat din punct de vedere fizic ca poziţie şi suprafaţă (...).”
Multumim pentru sfaturi.
Cu dl. Mereuta am vorbit si personal cand a venit la Iasi.
Sunt foarte multe ambiguitati cu aceasta L 196/2018 - vorba dumnealui - legislatie copiata de pe la polonezi sau cehi, dar unde conditiile practice sunt altele.
In fine, as vrea sa te gandesti doar la asociatia ta - din cele 9 blocuri si 28 de scari, cate as. prop. noi se pot forma, cati presedinti trebuie alesi, cine va dori sa faca parte din comitetele executive, comisiile de cenzori. O sa observi ca aproape nimeni nu o sa doreasca acest lucru.
Nu stiu daca este mai bine sau mai rau, asa cum este acum, insa la noi in localitate fiinteaza cateva "societati" de administrare, mai mamuti decat mamutii acestia despre care vorbim noi carora le va conveni de minune sa puna mana pe asociatiile de proprietari nou infiintate, cu presedinti si comitete ex. slabe din toate punctele de vedere.
Este posibil ca maine sau poimane sa mergem la SAP (serv. as. prop. ) din localitate, o sa punem intrebari, exact pe discutia de fata, sa vedem ce zic si dansii. Oricum, intrebarile puse la Judecatorie nu au avut nici-un raspuns, sau mai bine zis - cititi legea..., adica flit ca avem treaba!
Daca singur ai recunosut ceea ce am citat mai sus, te cred ca ai inteles greutatea infiintarii acesto as. prop. pe condomenii mici.
Cum am spus, vom trai si vom vedea!
Apoi:
1. Postez pe-aici cu mare interes, ajut multa lume - poate ca nu ai inteles dumneata acest lucru;
2. Efectiv nu am nimic, cu dumneata si nici cu nimeni altcineva, cu toate ca, chiar zilele trecute, am avut o discutie mai aprinsa cu un " specialist" in limba romana scrisa si vorbita. S-a suparat tare ca aici pe forum nu folosim scrierea cu diacritice; nu mai vorbesc ca, la fel ca toata lumea, mai " scap" cate o litera, ori o adaug...
Ei, au mai fost si altele, dar nu insist!
Mult succes la dezmembrarea mamutului de Braila! Cineva trebuie sa convinga pe bietii oameni cum sta treaba cu aceste asociatii de proprietari, de ce trebuiesc infiintate sau mai bine,de ar trebui desfiintate - ca tot mai des "aud" - de fapt vad pe forum aceste chestiuni...
Ultima modificare: Marți, 12 Martie 2019
Adam Grecu, utilizator
Buna ziua. Am o neclaritate: presupunem ca anuntul de la afisier exista, dar unul dintre proprietari REFUZA sa semneze convocatorul nominal. Ce se intampla in acest caz? Multumesc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cu asociatiile de proprietari, guvernantii nostri au gasit calu' de bataie...
Pai ce zice legea?
Legea zice ca
1. Asociatia/com. executiv intocmeste un convocator pe care il afiseaza la avizierul asociatiei;
2. Nu este indeajuns, asa ca asociatioa/com. ex. intocmeste un tabel convocator, practic o copie convocatorul de mai sus si merge la proprietari sa semneze de luare la cunostinta;
3. Pentru acei proprietari care nu sunt gasiti acasa - sau cei care refuza semnarea convocatorului, asociatia/com. ex. este nevoit sa le trimita acelasi convocator prin posta cu scrisoare recomandată, cu conţinut declarat şi confirmare de primire - practic, bani aruncati pe fereastra - oamenii sunt plecati din localitate, multi lucreaza in alte tari si chiar ii doare la bascheti de participarea la AG, sau unii, chiar nu vor participa, cu toate masurile luate de a-i convoca... Daca nu am dreptate, va rog sa ma contraziceti.
...............................
Eu as fi curios, daca este cineva in tema si are amabilitatea (sa zicem dl. avocat Claudiu Lascoschi), sa ne spuna cum se face o convocare a unei AG a actionarilor la o mare societate comerciala nationala - sa zicem Nucleara SA, Tarom, Hidroelectrica, etc. - adica sa intelegemn si noi daca sunt diferente si din ce cauza atata rigurozitate la niste amarasteni de proprietari, uniti in cuget si simtiri intr-o asociatie de proprietari?
...................................
Si daca tot am fost acuzat de @flory_mr ca scriu off-topic, pun si eu o intrebare de bun simt, apropo's de ce zice Legea 196/2018 cu privire la fonduri, daca tot discutam depre acestea si ce rol are AG a membrilor in aceasta privinta.
Fondul de reparatii
Art. 71 (2) - Proprietarii membri ai asociaţiei de proprietari au obligaţia să aprobe un fond de reparaţii anual, necesar pentru repararea şi îmbunătăţirea proprietăţii comune.
Asadar, au obligatia..., nu ca vrei sau nu vrei !
Fondul de rulment
Art. 72.(1) În scopul asigurării sumelor necesare pentru plăţi curente, asociaţia de proprietari este obligată să stabilească cuantumul şi cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment.
Asadar asociatia este obligata... nu ca se vrea sa se hotarasaca de catre AG sau nu se vrea...
La fel este si cu alte fonduri - cine doreste poate citi prev. L 196/2018.
In rest- toate cele bune !
Adam Grecu a scris:

Multumim pentru sfaturi.
Cu dl. Mereuta am vorbit si personal cand a venit la Iasi.
Sunt foarte multe ambiguitati cu aceasta L 196/2018 - vorba dumnealui - legislatie copiata de pe la polonezi sau cehi, dar unde conditiile practice sunt altele.

In fine, as vrea sa te gandesti doar la asociatia ta - din cele 9 blocuri si 28 de scari, cate as. prop. noi se pot forma, cati presedinti trebuie alesi, cine va dori sa faca parte din comitetele executive, comisiile de cenzori. O sa observi ca aproape nimeni nu o sa doreasca acest lucru.
Nu stiu daca este mai bine sau mai rau, asa cum este acum, insa la noi in localitate fiinteaza cateva "societati" de administrare, mai mamuti decat mamutii acestia despre care vorbim noi carora le va conveni de minune sa puna mana pe asociatiile de proprietari nou infiintate, cu presedinti si comitete ex. slabe din toate punctele de vedere.
Este posibil ca maine sau poimane sa mergem la SAP (serv. as. prop. ) din localitate, o sa punem intrebari, exact pe discutia de fata, sa vedem ce zic si dansii. Oricum, intrebarile puse la Judecatorie nu au avut nici-un raspuns, sau mai bine zis - cititi legea..., adica flit ca avem treaba!
Daca singur ai recunosut ceea ce am citat mai sus, te cred ca ai inteles greutatea infiintarii acesto as. prop. pe condomenii mici.
Cum am spus, vom trai si vom vedea!
Apoi:
1. Postez pe-aici cu mare interes, ajut multa lume - poate ca nu ai inteles dumneata acest lucru;
2. Efectiv nu am nimic, cu dumneata si nici cu nimeni altcineva, cu toate ca, chiar zilele trecute, am avut o discutie mai aprinsa cu un " specialist" in limba romana scrisa si vorbita. S-a suparat tare ca aici pe forum nu folosim scrierea cu diacritice; nu mai vorbesc ca, la fel ca toata lumea, mai " scap" cate o litera, ori o adaug...
Ei, au mai fost si altele, dar nu insist!
Mult succes la dezmembrarea mamutului de Braila! Cineva trebuie sa convinga pe bietii oameni cum sta treaba cu aceste asociatii de proprietari, de ce trebuiesc infiintate sau mai bine,de ar trebui desfiintate - ca tot mai des "aud" - de fapt vad pe forum aceste chestiuni...

Vreau și eu argumente precum că un Condominiu nu ar reprezenta un bloc-un imobil-o clădire.
Chiar să nu poți citi definițiile din Legea nr. 196/2018 - citește mai ales cuvintele scrise cu litere mari (DINTR-UN CONDOMINIU, DINTR-O CLĂDIRE, ETC.) ?
Să înțeleg că-l contrazici și pe Mihai Mereuță, care e specialist în domeniu, și care a fost extrem de explicit, că Asociațiile de Proprietari constituite pentru mai mult de un bloc FUNCȚIONEAZĂ ILEGAL (articolul a fost chiar pe site-ul avocatnet.ro) ?
Sper că acest articol este extrem de explicit pentru orice președinte care nu a dizolvat nici acum Asociația de Proprietari pe care o conduce ilegal, să constituie câte o Asociație de Proprietari pentru fiecare bloc din vechea Asociație mamut:
Mai nou, trebuie să existe câte o Asociație de Proprietari pentru fiecare bloc de locuințe. Asociațiile constituite pe mai multe blocuri, reorganizate până în 2019.” - articol scris pe 31.10.2018 de Simona Voiculescu, redactor-șef adjunct pentru avocatnet.ro.
www.avocatnet.ro/articol_497...
Art. 2. - În sensul prezentei legi, termenii și expresiile de mai jos au următoarele semnificații:
a) Acord de Asociere - actul care consfințește decizia a cel puțin 1/2 + 1 din numărul PROPRIETARILOR DINTR-UN CONDOMINIU de a se asocia în condițiile prezentei legi;
d) Asociaţie de Proprietari - formă de asociere (...) a proprietarilor DINTR-UN CONDOMINIU, AVÂND CA SCOP ADMINISTRAREA, exploatarea, întreţinerea, repararea, reabilitarea şi modernizarea PROPRIETĂȚII COMUNE, menţinerea în stare bună A IMOBILULUI, respectarea drepturilor şi asumarea obligaţiilor de către toţi proprietarii DIN CONDOMINIU;
h) CONDOMINIU = IMOBIL format din teren cu una sau mai multe construcţii, în care există cel puţin 3 proprietăţi individuale reprezentate de locuinţe şi locuinţe sau spaţii cu altă destinaţie, şi Cote-Părţi Indivize de PROPRIETATE COMUNĂ;
k) cota de contribuţie la cheltuielile Asociaţiei de Proprietari - suma corespunzătoare din cheltuielile Asociaţiei pe care fiecare proprietar DIN CONDOMINIU este obligat să o plătească lunar, CONFORM PREVEDERILOR PREZENTEI LEGI;
l) Cota-Parte Indiviză = Cota-Parte de PROPRIETATE COMUNĂ FORȚATĂ, exprimată procentual, care îi revine fiecărui proprietar individual, este calculată ca raportul dintre Suprafața Utilă a proprietății individuale și suma Suprafețelor Utile ale TUTUROR PROPRIETĂȚILOR INDIVIDUALE DINTR-UN CONDOMINIU. Suma Cotelor-Părți Indivize trebuie să fie egală cu 100%; în caz contrar, ACESTEA TREBUIESC RECALCULATE PRIN GRIJA PREȘEDINTELUI ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI, conform Suprafețelor Utile; ► NOTĂ: Cota-Parte Indiviză este ilegală dacă nu s-a calculat doar pentru proprietățile comune aflate ÎNTR-O CLĂDIRE CU CONDUCTE COMUNE LEGATE ÎNTRE ELE, nu se poate calcula legal și corect pentru cele 9 blocuri care nu au conducte comune între ele și care sunt situate chiar și la 1 km distanță unele față de altele !
p) PĂRȚI COMUNE - părțile DIN CLĂDIRE şi/sau din terenul aferent ACESTEI CLĂDIRI (...) destinate folosinţei tuturor proprietarilor sau unora dintre aceştia, precum şi alte bunuri care, potrivit legii sau voinţei părţilor, SUNT ÎN FOLOSINȚĂ COMUNĂ. Părţile comune sunt bunuri accesorii în raport cu proprietăţile individuale, care constituie bunurile principale. TOATE PĂRȚILE COMUNE FORMEAZĂ OBIECTUL PROPRIETĂȚII COMUNE. PĂRȚILE COMUNE NU POT FI FOLOSITE DECÂT ÎN COMUN şi sunt obiectul unui drept de coproprietate forţată;
q) PĂRȚI COMUNE aferente tronsoanelor sau scărilor care nu pot fi delimitate - cel puţin o instalaţie pe verticală care ALIMENTEAZĂ ÎN COMUN tronsoane ori scări sau părţi de construcţie COMUNE tronsoanelor ori scărilor, care nu pot fi definite separat din punct de vedere fizic ca poziţie şi suprafaţă;
s) proprietar DIN CONDOMINIU (proprietar) - persoana fizică sau juridică, titular al unui drept de proprietate asupra a cel puţin o unitate de proprietate imobiliară DINTR-UN CONDOMINIU;
t) proprietate individuală - locuinţa sau spaţiul cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, parte DINTR-UN CONDOMINIU, destinată locuirii sau altor activităţi, deţinută în proprietate exclusivă;
v) STATUT - act cuprinzând ansamblul de dispoziţii, adoptat de cel puţin 1/2 + 1 din numărul proprietarilor DINTR-UN CONDOMINIU, prin care SE REGLEMENTEAZĂ SCOPUL, STRUCTURA ȘI MODUL DE FUNCȚIONARE ȘI DE ORGANIZARE a Asociaţiei de Proprietari, CONFORM PREVEDERILOR PREZENTEI LEGI (...).
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 August 2020
flory_mr, utilizator