Adam Grecu, din ce văd, postezi off-topic, doar să te afli în treabă, fără ajuta pe cel sau cea care a inițiat Topicul, doar atacând persoana, fără a cunoaște legislația din domeniu.
Se vede că ai teamă că-i trezesc pe mulți proprietari să-i cheme în Instanțe pe șefii sau administratorii care uită că mai există articole de legi pe care trebuie să le respecte, dacă tot au obligația asta.
Dacă tot mi-ai făcut bucuria să intri pe acest Topic, te rog să-mi spui dacă poate fi legală Asociația în care activezi, de peste 500 de proprietăți din mai multe blocuri și scări, știind că noua lege va obliga la dizolvarea acestor Asociații „mamut” !
Odată cu noua Lege nr. 196/2018, Asociațiile „mamut” precum A.P.71 din Brăila se vor dizolva cu siguranță, așa cum o spun și specialiștii (de vreo 4 ani tot spun eu că A.P.71 e ilegală și că ar fi trebuit dizolvată ca persoană juridică începând cu anul 1998, la un an de la înființare, deoarece nu respecta definiția legală a Condominiului, care este format dintr-un imobil sau dintr-o clădire, nu din mai multe blocuri, fără a avea proprietăți comune, așa cum e situația ilegală la A.P.71).
Este suficient să-l citez pe domnul Mihai Mereuță, pentru a vedea că am dreptate în tot ceea ce afirm eu despre obligația dizolvării de drept a Asociațiilor de Proprietari care nu respectă definiția legală a Condominiului din Legea nr. 196/2018, art. 2, litera h, inclusiv definițiile proprietăților comune dintr-o Asociație „mamut”:
<<< Legea nr. 196/2018 va crea probleme mari pentru Asociațiile de Proprietari din multe localități unde există Asociații de Proprietari constituite pe mai multe blocuri. Astfel, potrivit prevederilor noii legi, Asociațiile de Proprietari înființate pe mai multe blocuri (care nu sunt dezvoltări imobiliare de tip nou, unde există terenuri sau alte părți proprietate comună a TUTUROR proprietarilor), vor trebui să se reorganizeze prin înființarea unei Asociații de Proprietari la nivel de bloc, până în luna Octombrie 2019, pentru a respecta definiția legală a Condominiului - un imobil (nu mai multe, care nu au proprietăți comune).
Asociația de Proprietari este forma juridică de organizare și de reprezentare a intereselor comune ale proprietarilor dintr-un Condominiu, potrivit noii legi, unde CONDOMINIUL ESTE UN IMOBIL format din teren cu una sau mai multe construcții, în care există cel puțin 3 proprietăți individuale și cote-părți indivize de proprietate comună.
Prin comparație, vechea lege definea clădirea-bloc de locuințe-Condominiu, astfel: „Proprietatea imobiliară formată din proprietăți individuale, definite apartamente sau spații cu altă destinație decât aceea de locuințe, și proprietatea comună indiviză. Poate fi definit Condominiu și un tronson cu una sau mai multe scări, din cadrul clădirii de locuit, în condițiile în care se poate delimita proprietatea comună.”
Ce ar trebui să facă Asociațiile constituite din mai multe blocuri. Așa cum indică și președintele Ligii Habitat, Asociațiile-mamut trebuie „să se spargă” în mai multe Asociații. Noua lege impune actualelor Asociații să se pună în acord cu noua lege, asta însemnând inclusiv să facă modificări interne.
Practic, ar trebui urmată procedura înființării Asociațiilor de la zero. În plus, și noua lege lasă liber proprietarilor să facă Asociații de Proprietari inclusiv pentru fiecare scară de bloc, unii considerându-le o opțiune mai avantajoasă pentru luarea unor decizii, cu atât mai mult cu cât numărul de membri ai Comitetului Executiv al Asociației nu poate fi mai mare de 5. Astfel, în cazul Asociațiilor cu numeroase scări de bloc, este preferabil ca fiecare scară să fie reprezentată de un membru proprietar în Comitetul Executiv, iar limitarea numărului membrilor va duce la neplăceri în cazul Asociațiilor de acest fel, cu multe blocuri și scări, subliniază Mihai Mereuță. (* NOTĂ: LA A.P.71 DIN BRĂILA AVEM 9 BLOCURI ȘI 28 DE SCĂRI !!!) >>>
DETALII, AICI:
[ link extern ]
Conform Legii nr. 196/2018, art. 96, alin. (5): „Operatorii economici care furnizează (prestează) servicii de Utilități Publice către consumatorii alimentați (racordați) printr-un branșament (racord) comun au obligația să asigure aceste servicii NUMAI DACĂ la nivel de Condominiu există o Asociație de Proprietari constituită în condițiile legii care să aibă calitatea de utilizator, titular de contract, sau dacă în termen de 180 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi se constituie Asociații de Proprietari conform legii (ca și un Condominiu cu un singur bloc sau scară/scări).”.
Pentru a constata că A.P. nr. 71 din Brăila nu poate fi un Condominiu unic format din ... 9 blocuri și 28 de scări, cităm definiția Condominiului din Legea nr. 196/2018, art. 2, litera h: „Condominiu = IMOBIL format din teren cu una sau mai multe construcţii, în care există cel puţin 3 proprietăţi individuale reprezentate de locuinţe şi locuinţe sau spaţii cu altă destinaţie, şi Cote-Părţi Indivize de proprietate comună;
k) cota de contribuţie la cheltuielile Asociaţiei de Proprietari - suma corespunzătoare din cheltuielile Asociaţiei pe care fiecare proprietar din Condominiu este obligat să o plătească lunar, CONFORM PREVEDERILOR PREZENTEI LEGI;
l) Cota-Parte Indiviză = Cota-Parte de proprietate comună forţată, exprimată procentual, care îi revine fiecărui proprietar individual, este calculată ca raportul dintre Suprafaţa Utilă a proprietăţii individuale şi suma Suprafețelor Utile ale TUTUROR proprietăților individuale din Condominiu. Suma Cotelor-Părţi Indivize trebuie să fie egală cu 100%; în caz contrar, acestea TREBUIESC RECALCULATE prin grija preşedintelui Asociaţiei de Proprietari, conform Suprafeţelor Utile;
p) PĂRȚI COMUNE - părţile din clădire şi/sau din terenul aferent acesteia care nu sunt proprietăţi individuale şi sunt destinate folosinţei tuturor proprietarilor sau unora dintre aceştia, precum şi alte bunuri care, potrivit legii sau voinţei părţilor, sunt în folosinţă comună. PĂRȚILE COMUNE sunt bunuri accesorii în raport cu proprietăţile individuale, care constituie bunurile principale. Toate părţile COMUNE formează obiectul proprietăţii COMUNE. Părţile comune nu pot fi folosite decât ÎN COMUN şi sunt obiectul unui drept de coproprietate forţată;
q) părţi comune aferente tronsoanelor sau scărilor care nu pot fi delimitate - cel puţin o instalaţie pe verticală care alimentează ÎN COMUN tronsoane ori scări sau părţi de construcţie COMUNE tronsoanelor ori scărilor, care nu pot fi definite separat din punct de vedere fizic ca poziţie şi suprafaţă (...).”